ris, slovenija Svet24.si

Video: Gozdar v slovenski divjini naletel na nekaj...

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

klemen jaklic ustavno sodisce Reporter.si

Branilec Janeza Janše: takšne argumente najde ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Kam na izlet?

Igor Fabjan, Ženska, 23.06.2019 13:01:29

Baška grapa - vredna postanka in ogleda.

Delite na:
Kam na izlet?
Vožnja po Bohinjski železnici je nekaj posebnega. Igor Fabjan

Baška grapa, dobrih trideset kilometrov dolga dolina, je dobila ime po reki Bači, ki se spušča z Bohinjskega grebena in se izliva v Idrijco, globoko pod Šentviško planoto. Poleg naravnih lepot daje dolini poseben pečat železniška proga iz leta 1906. Z malo sreče lahko na njej občudujete katerega izmed muzejskih vlakov ali pa se z njim ob priložnosti celo zapeljete.

Kosilo v Hudajužni

Ker je zanimivost v dolini preveč za en dan, si lahko vsakokrat omislite drugačen postanek. Za osvežitev, kavo ali prigrizek je sredi doline zelo priročna okrepčevalnica Zver. Nahaja se tik nad glavno cesto v kraju z nadvse nenavadnim imenom – Hudajužna. Nekateri menijo, da je ime povezano s prihodom Turkov, ki naj bi prišli v vas v času kosila (južina). Novejše raziskave pa kažejo, da je ime povezano z odjugo. Nad vasjo je namreč naravni pomol Brdo, na katerem sneg najprej skopni, torej gre tam za močno odjugo. Kakor koli že, prvi zapis kraja iz leta 1515 je bil Pochudauschna, pozneje Chuda Jusna, iz slednjega pa se je počasi oblikovalo današnje ime. Na nekoč imeniten kraj, ki je premogel celo hotel, danes spominja le še železniška postaja. Kapelo svete Barbare so postavali v zahvalo, ker gradnja bližnjega železniškega predora ni zahtevala človeških žrtev.

IMG_2344.JPG
Hudajužna preseneča z imenom vasi.
Igor Fabjan

Na svoji zemlji

Zanimivo je tudi ime sosednje vasi – Grahovo ob Bači. Kraj z okoli 150 prebivalci se ponaša z baročno cerkvijo svete Ane, kjer lahko občudujete stenske poslikave Avgusta Černigoja in Zorana Mušiča. V vasi se zvrstijo še som krajanov, gasilski dom, okrepčevalnica Pri Brišarju, pod vasjo pa vzbuja pozornost železniški most. Vas z okolico je znana kot filmsko prizorišče. Tu so leta 1947 snemali prvi slovenski zvočni celovečerni igrani film Na svoji zemlji. Na tematski poti z enakim imenom lahko podoživljate nastajanje filma še danes. Posamezne lokacije snemanja povezuje tematska pot, odprta leta 2012. Krajša različica (7 km) zahteva 2,5 ure, daljša (15 km) pa skoraj pet ur hoje. Pot označujejo informacijski panoji, ki so postavljeni na lokacijah, kjer so bili posneti najpomembnejši prizori. Mimo grahovske cerkve se pot spusti do Bače in čez brv do Logarjevega mostu, kjer je predstavljen prizor njegovega miniranja. Most so partizani med vojno res porušili, po vojni pa je bil obnovljen. Na drugem bregu se pot povzpne do Spodnjega Bukovega in se počasi obrne nazaj v grapo in preko Koritnice vodi do izhodišča. V okrepčevalnici Pri Brišarju je urejena medijska točka. Napovedane skupine si lahko ogledajo film in razstavo v dvorani krajevne skupnosti. Skupinam nudijo različne vsebinske programe. Med drugim po želji organizirajo srečanja z domačini, ki se še spominjajo snemanja filma. Več informacij boste našli na spletni strani www.tpnasvojizemlji.si.

IMG_2359.JPG
Most je bil med vojno miniran.
Igor Fabjan

Tematska pot je eden najvidnejših projektov društva Baška dediščina, v katerem se zavedajo, da so dolžni vsaj del bogastva, ki smo ga podedovali od prednikov, ohraniti našim zanamcem. Za svoje delo so prejeli že več nagrad. Društvo od leta 2005 deluje na območju gornjega dela Baške grape od Petrovega Brda do Grahovega ob Bači.

IMG_2349.JPG
Spomenik v spomin na snemanje filma
Igor Fabjan

Kako na pot?

Baška grapa je iz osrednje Slovenije dosegljiva skozi dolino Sore in prelaza Petrovo Brdo ali skozi dolino Idrijce. Grahovo je z nekaj ponudniki prenočišč tudi odlično izhodišče za pohodniške in kolesarske ture po Baški grapi ter ribolov v Bači in Idrijci. Na izlet se lahko odpravite še v gorski vasi Rut in Grant, do slapa Sopota, do Bevkove rojstne hiše v Zakojci, na Porezen ali do Bolnice Franje. Skozi dolino poteka transverzala Beljak–Trst, ki jo pohodniki premagujejo tudi peš – običajno v več etapah.

IMG_6427.JPG
Obiščite tematsko pot.
Igor Fabjan

IMG_2350.JPG
V okrepčevalnici Pri Brišarju je urejena medijska točka.
Igor Fabjan

Objavljeno v reviji Ženska št. 4, 1. 4. 2019.