Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

spanje, raziskava Svet24.si

Sanje pod nadzorom

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

masterchef, tekmovalci, 10 Njena.si

Master Chef: Jajca usodna za prvega tekmovalca

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Kam na dopust? Bolgarija cenejša od Hrvaške, ugoden celo Tokio

Lara Jelen, Zarja, 21.06.2018 14:01:30

Medtem ko smo nekoč hodili na dopust na Hrvaško, ker je bila najbliže in najceneje, danes to ne drži več. Naša južna soseda vsako leto šokira s čedalje višjimi cenami trajektov in nastanitev, da o živežu v trgovinah za turiste ne govorimo. Ima sploh še smisel vztrajati pri njih, ko pa lahko ceneje odpotujemo na drug konec sveta?

Delite na:
Kam na dopust? Bolgarija cenejša od Hrvaške, ugoden celo Tokio
Revija Zarja

Sodeč po zadnji raziskavi, ki jo vsako leto opravi britanska poštna služba Post Office in v kateri preverjajo stroške dopustovanja v državah po vsem svetu, se vam letos najbolj izplača odpotovati v Bolgarijo ali pa v nekatere azijske države. Takšno potovanje vas lahko stane manj, kot če se odpeljete na Hrvaško, kjer so letos pred turistično sezono podražili tudi cene bencina, ne samo storitev. Ker boste v Azijo potovali z letalom, ste lahko tam v približno enakem času, kot če bi se z avtomobilom odpeljali v Dalmacijo. Upoštevajoč prometne zamaške, boste v Aziji morda celo prej.

Cenejši Dubaj, Nova Zelandija in Antigua

Na Post Office so letos obeležili okroglo, deseto obletnico priprave svetovnega barometra za stroške počitnic. Tole so njihove zadnje in aktualne ugotovitve: cene so se znižale v nekaterih najpopularnejših svetovnih resortih in mestih. Največje pocenitve bomo občutili v krajih, ki so namenjeni daljšemu potovanju, medtem ko se je večina evropskih podražila. Kljub temu pa na njihovi lestvici desetih cenovno najugodnejših mest najdemo kar osem evropejskih. Ponekod po svetu so se cene stroškov počitnic znižale kar za dvajset odstotkov, denimo v Dubaju, na Novi Zelandiji, St. Lucii in Antigui. Vseeno pa se Dubaj in Antigua še vedno uvrščata med najdražje, skupaj z Brazilijo, Kitajsko ter Avstralijo.

Bolgarija, najboljša destinacija na svetu

Medtem ko se Evropa generalno gledano draži, je letošnje presenečenje prav na vrhu lestvice. Bolgarija in njena Sončna obala sta prvič postali najboljša in najugodnejša destinacija na svetu. Tam boste letos za kavo ali steklenico lokalnega piva odšteli približno 80 centov, za kozarec vina okoli 1,38 evra, za večerjo za dva z vključenim kozarcem vina pa okoli 33 evrov. Za primerjavo: v Poreču boste v povprečju za kavo v baru odšteli vsaj enkrat več (1,75 evra), za steklenico lokalnega piva vsaj trikrat več (2,62 evra), za večerjo za dva z vinsko spremljavo pa kakšnih deset evrov več kot v Bolgariji. Cenejša od Hrvaške je tudi Portugalska (Algarve), ki se je znašla na tretjem mestu po najugodnejših cenah na svetu ter takoj za Bolgarijo, upoštevajoč zgolj Evropo. Cenejši od sosedov na evropski ravni so še Češka (Praga), Španija (Costa del Sol), Turčija (Marmaris) in Ciper (Paphos). Poudarjamo, da te ugotovitve veljajo glede na upoštevane cene dobrin, za katere večina med nami zapravlja na dopustu. Smo pa dodatno sami preverili, koliko bi v tem tednu odšteli za eno nočitev v hotelu s tremi zvezdicami na Sončni obali v Bolgariji in koliko v Poreču na Hrvaškem. Tudi v tem primeru Bolgarija zmaga s 70 evri za nočitev v hotelu Heaven za dve osebi. V Poreču bi v hotelu Vista za eno nočitev plačali 108 evrov. Enotedenski dopust bi nas v tem hotelu stal kar 228 evrov več kot v omenjenem bolgarskem.

Tokio in Južna Afrika vabita

Na lestvici 12 najcenejših počitniških ciljev na svetu poleg že omenjenih evropskih držav najdemo Tokio (Japonska) na drugem mestu, Cape Town (Južna Afrika) na petem, Hoi An (Vietnam) na enajstem in Bali (Indonezija) na dvanajstem mestu. Tokrat se na lestvico očitno ni uvrstila Šrilanka, ki se je v preteklosti na njej pogosto znašla. Zanimivo na njej ni niti Grčije, ki pri nas velja za zelo ugodno. No, po oceni Britancev bodo stroški za vas ugodnejši, če se namesto v Grčijo odpravite v Dominikansko republiko. Hja, le do tja morate priti. A je tudi to mogoče približati svojemu žepu, če spremljate ponudbe last minute (npr. na spletni strani posvetu.si), kjer so letos povratni let v Dominikansko republiko iz Benetk že omogočali za 410 evrov.

potovanja trontelj cvitkovic.jpg

Obroki na Tajskem le 1 evro

Kam se nam najbolj splača odpotovati, smo vprašali tudi popotnika in lastnika potovalne agencije Mister Matik, Matica Cvitkoviča in Aljaža Trontlja. Povedala sta, da je najceneje v Aziji. »Tudi turistično razvitejše države, ki največ ponujajo, torej Tajska, Bali in Filipini, so precej ugodne. Letalske vozovnice iz Evrope so sicer res malce dražje, a so največji strošek potovanja. Nastanitve in transporti v državi so večinoma poceni, odvisno tudi od tipa nastanitve. Hrana in pijača pa sta za naše razmere zelo poceni, saj se na primer za pivo marsikje odšteje le 60 centov, za obrok pa en evro. To velja predvsem za Tajsko in Filipine.« Najdražje so po njunem predvsem zahodne države Evrope, ZDA in Avstralija. »Načeloma je za slovenskega potnika tukaj drago vse, od prevozov, vstopnin, nočitev do hrane in pijače. Vendar je možno z dobrim poznavanjem, predvsem v ZDA, priti skozi relativno poceni. To omogoča količina ponudbe na teh trgih.« Kaj pa naša čudovita Slovenija? »Slovenija je relativno ugodna, predvsem za potnike iz zahodnih držav, čeprav se glavni turistični centri v državi – Ljubljana, deli obale ter Bled, cenovno počasi približujejo dražjim krajem, in kar se tiče Slovenije, izstopajo. Za Slovence pa je Slovenija še vedno ugodna in zanimiva in jo še premalo poznamo.«

potovanja golob.jpg

Rok Golob o Avstraliji 

Avstralija že vrsto let velja za eno izmed najdražjih na svetu. A ker so eno statistika in študije, drugo pa iznajdljivost in dejansko bivanje tam, smo o njej povprašali glasbenika Roka Goloba. Ta se je z družino vrnil s počitnic v Avstraliji ravno pred kratkim in o svoji izkušnji nam je povedal: »Cene v Avstraliji so za naše razmere približno enake ali malo višje. Lahko se poskusi butična vina in piva. Kar ni tako v redu, je to, da v večini lokalov natakarji ne pridejo k mizi, ampak moraš sam k njim po pijačo. V eni od restavracij nam na primer niso želeli prinesti kisa in olja za solato, kar se nam je zdelo naravnost neverjetno. Hrana je v redu, ampak v Sloveniji definitivno jemo bolj zdravo. Sicer pa izredno pisana in lepa narava. Pa ne vozite po napačni strani ceste!« Dodal je še, da mu je Avstralija nedvomno dala novega zagona – tudi za cross-over koncert konec meseca, ko bo pod svojo taktirko združil Orkester Zagrebške filharmonije in Perpetuum Jazzile z izjemnimi solisti.

Preberite tudi: Koliko bo družino stalo kampiranje v slovenskih kampih? Kliknite TUKAJ!