mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

marjetka-voglar-in-rudi-mlakar, poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Rudi premagal vse ovire in zanetil ljubezen

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Kakovost bele tehnike vse manjša

Mihael Korsika, Novice Svet24, 16.01.2019 13:01:58

Povprečni potrošnik napredek občuti z dodajanjem funkcionalnosti tehničnim napravam ter z njihovo vse večjo energetsko varčnostjo, medtem ko se sama kakovost izdelave izdelkov občutno zmanjšuje.

Delite na:
Kakovost bele tehnike vse manjša
Zakonska garancija za stvarno napako za nove izdelke v Sloveniji znaša dve leti, kupec pa mora prodajalca na napako opozoriti v dveh mesecih po tem, ko jo je opazil. STA

Če so pred 30 leti na primer pralni stroji z nekaj popravili lahko brez težav »preživeli« dve desetletji, so danes to le sladke sanje potrošnika, vsaj za večino. Danes je povprečna življenjska doba naprav od sedem do deset let, delovanje več kot deset odstotkov pralnih strojev pa se zaključi prej kot v petih letih. Po nekaterih raziskavah sicer nekateri zdržijo tudi 30 let, a so njihove cene za običajnega potrošnika nedosegljive.

Vsak deseti dela manj kot pet let

Ena izmed študij v več evropskih državah je pokazala, da se je delež elektronskih gospodinjskih naprav, ki so prenehale delovati v petih letih, med letoma 2004 in 2012 povečal s 3,5 na 8,3 odstotka, poroča britanski BBC. Analiza v centrih za reciklažo pa je pokazala, da dobijo v povprečju več kot deset odstotkov takšnih strojev.
A tega bo očitno kmalu konec. Evropska unija načrtuje zakonodajo, ki bi od proizvajalcev svetil, televizijskih sprejemnikov in večjih gospodinjskih naprav zahtevala proizvodnjo izdelkov z daljšo življenjsko dobo.
Gre predvsem za okoljevarstveni ukrep, saj odpadki predstavljajo veliko breme. Študije so razkrile, da bi v primeru 20-letne življenjske dobe pralnega stroja okolje obvarovali pred 1,1 tone izpustov ogljikovega dioksida, toliko se ga namreč sprosti v okolje v postopku izdelave posamezne naprave.

Na mizi je sicer kar nekaj predlogov okoljskih ministrov iz držav članic EU, kako se spopasti s to problematiko. Ena od rešitev je denimo, da bi morali proizvajalci prilagoditi izdelavo tako, da bi bila popravila lažja, obenem pa zagotoviti rezervne dele tudi po preteku garancijskega roka. Ta paket vključuje tudi svetila, saj po Evropi prodajajo celo luči, pri katerih ni mogoče zamenjati žarnice. Torej ko žarnica pregori, je luč za v smeti.
Tudi za področje avtomobilske industrije obstajajo prizadevanja, da bi od proizvajalcev vozil zahtevali montažo takšnih luči, da bi lastnik lahko sam zamenjal žarnico, saj to popravilo trenutno zahteva obisk avtomobilskega servisa.

bela tehnika
Centri za reciklažo dobijo v povprečju več kot deset odstotkov pralnih strojev, mlajših od pet let.
STA

Zavrli bodo inovativnost
Proizvajalci, kot je bilo pričakovati, nad zamislijo niso navdušeni in ukrepom nasprotujejo, saj so po njihovem mnenju prestrogi. Mnogi obenem opozarjajo, da so novejše naprave energetsko toliko bolj učinkovite, zato naj bi bil izpust ogljikovega dioksida pri najbolj varčnih napravah manjši. Poudarjajo tudi, da bi uvedba sprememb glede lažjih popravil zavrla inovativnost, saj bi morali tehnologijo preveč poenostaviti.

Objavljeno v časniku Novice Svet24 št. 10, 14. 1. 2019.