klemen boštjančič Svet24.si

Svoboda ima še tretjega podpredsednika, nimajo pa...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

ronaldo 33 Ekipa24.si

Joj, kaj je naredil Ronaldu! To je predrznež, ki ...

pakiranje Njena.si

Celotnega pakiranja in selitve v oddaji ne vidite

vinicius Ekipa24.si

Zvezdnik Reala in Brazilije se je zlomil pred ...

Kako ustvarimo prijetno in profesionalno domačo pisarno?

M. K., 13.05.2021 10:30:07

Delo od doma je postala nova vsakdanjost, primeren delovni kotiček pa je ključen za ohranjanje produktivnosti. Kako ga uredimo?

Delite na:
Kako ustvarimo prijetno in profesionalno domačo pisarno?
Dnevna svetloba naj bo konstantna prijateljica naše pisarne. shutterstock

V zadnjem letu so marsikoga izjemne okoliščine prisilile v opravljanje večjega dela svoje službe od doma in smo tako odkrili vse pozitivne in negativne lastnosti takšnega načina dela. Imeli pa smo priložnost odkriti tudi vse pomanjkljivosti svoje domače pisarne. Kaj je pri postavitvi ključno?

1. PROSTOR

Svoji domači pisarni določite prostor. Večina stanovanj nima prazne sobe, ki samo čaka na priložnost, da postane pisarna. Delovni kotiček bo največkrat svoje mesto dobil v dnevni sobi, spalnici ali celo jedilnici. Vsak centimeter delovne površine bo dragocen, zato razmišljajmo tudi v vertikali z možnostjo dodajanja polic in predalnikov. Če je pisarna del druge sobe, je pomembno, da po končanem delu čim bolje pospravimo službeno opremo, da nas zadrževanje v tem prostoru ne bo ves čas spominjalo na delovne obveznosti. Izogibajmo se uporabi domače pisarne v druge namene, ne odlagajmo stvari na pisalno mizo, da nas ne bodo naslednji dan ovirale pri delu. 

V STILU, A LOČENO
Domača pisarna naj bo v slogu prostora, v katerem se nahaja.
Shutterstock

2. V STILU, A LOČENO

Če je naša domača pisarna del drugega prostora (dnevne sobe, spalnice, jedilnice), bodimo pozorni, da se ne zlije popolnoma s preostalim prostorom. Če jo opremimo v enakem stilu, kot je preostalo pohištvo v sobi, prilagodimo njen videz z nekaj drugačnimi, a sofisticiranimi elementi. Naj kotiček s pisalno mizo odraža nekaj resnosti in profesionalnosti, saj nas bo tako zadrževanje v njem postavilo v delovno stanje.

VEČ JE VEČ
Marsikdo najbolje funkcionira v kreativnem kaosu.
shutterstock

3. SVETLOBA

Eden ključnih elementov v domači pisarni je svetloba. Tudi če svoje delo opravljamo pretežno z računalnikom, moramo poskrbeti, da je monitor usmerjen tako, da nas sončna svetloba ne ovira in imamo ves dan dostop do dnevne svetlobe. Pozitivni učinki dnevne svetlobe so mnogi, med drugim boljši spanec, manj napak pri delu, boljša pozornost in razpoloženje ter manjši napor za oči. 

MIZA IN STOL
Pri delu od doma izberite ustrezno mizo in stol. Nekaterim ugaja delo opravljati stoje.
shutterstock

4. MIZA IN STOL

Ključna elementa dobre domače pisarne sta kakovosten stol in miza na pravilni višini. Veliko teorij obstaja o tem, kakšen stol je najboljši. Nekateri prisegajo na navadne lesene stole, nekateri na ergonomično oblikovane pisarniške stole, tretji na napihljive žoge. Najboljše je, da izberemo takšnega, ki nas najbolj spodbuja k pravilni drži in na katerem najlažje to držo vzdržujemo. Pri tem je pomembna tudi višina mize, saj bo prenizka ali previsoka delovna površina v veliki meri pripomogla k nepravilni drži. Če nam sedeči položaj ne ustreza, lahko poskusimo pisarniško mizo, ob kateri delamo stoje. 

Najpomembnejše je, da se zavestno prisilimo sedeti v pravilnem položaju, saj noben stol in miza ne bosta v celoti sama poskrbela za to, in da čim večkrat od mize vstanemo, se sprehodimo, naredimo nekaj vaj za raztezanje in še kakšno vajo za moč, recimo počepe. Če si bomo okrepili mišice, bo ohranjanje pravilne drže pri sedenju veliko lažje.

MANJ JE VEČ
Nekaterim ustreza delo v minimalističnem okolju.
shutterstock

5. MANJ JE VEČ

Daleč najpopularnejši pristop pri opremljanju domačih pisarn je minimalizem. Čista in prazna delovna površina nas navdihuje za delo, medtem ko nepotrebna krama na mizi odvrača našo pozornost od nalog, ki smo si jih zadali. 

Na mizi naj bodo samo stvari, ki jih uporabljamo dnevno. Največkrat gre za računalnik in telefon. Če si radi beležimo določene informacije na papir, se omejimo na eno beležko in kemični svinčnik. Naše stene naj krasi družinska fotografija ali priljubljena slika, nikar pa ne pozabimo na sobne rastline, saj »ni prava pisarna, če ni fikusa«. Znebite se vseh samolepljivih listkov in stenskih koledarjev, vseh pisarniških pripomočkov, ki jih ne potrebujete. 

PROSTOR
Pisarni lahko dodelite svoj prostor tudi tako, da pobarvate del stene.
shutterstock

6. VEČ JE VEČ

Medtem ko je minimalizem primeren za programerje, arhitekte in podobne službe, kjer je pomembna natančnost, osredotočenost in neprekinjena koncentracija, je pravo nasprotje primerno za pisce, grafične oblikovalce in druge službe, ki potrebujejo nekoliko več umetniškega navdiha in so navajeni svoje delo opravljati v stanju kreativnega kaosa. Marsikdo se bo v minimalističnem delovnem okolju počutil prazno, ujeto ali zdolgočaseno. Za takšne posameznike je primernejše delovno okolje, ki je polno spominkov, navdihujočih fotografij, umetniških del najljubših mojstrov, razglednic, izrezkov iz revij in fluorescentnih samolepilnih lističev. Veliko inspiracije lahko pride tudi skozi okno, če si pisarno postavimo tako, da nam omogoča pogled ven. Pri opremljanju kreativne pisarne ni pravil in omejitev.