Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Kako se uspešno zaščititi pred spletnimi nepridipravi?

Računalniške novice, 22.08.2019 13:00:00

Nevarnosti v računalniškem svetu prežijo na vsakem koraku, zato je treba za varnost poskrbeti z ustreznimi in predvsem zanesljivimi varovalnimi sistemi. To še posebej drži za svetovni splet, saj so spletni kriminalci tu vedno korak pred proizvajalci varnostnih rešitev. Ker je spletni kriminal še vedno v porastu, smo za vas pripravili nekaj koristnih nasvetov, ki jih velja upoštevati vedno, ko uporabljamo osebni računalnik ali mobilne naprave.

Delite na:
Kako se uspešno zaščititi pred spletnimi nepridipravi?
Varnost na spletu Adobe

Zdaleč največ pozornosti velja nameniti družbenim omrežjem, saj so tam spletni kriminalci vedno na preži. Čeprav se nam lahko zdi objava informacij, kot so na primer ime našega hišnega ljubljenčka ali osnovne šole, v katero smo hodili, zelo nedolžna zadeva, temu še zdaleč ni tako. To so namreč pogosto odgovori na varnostna vprašanja, ki jih vnesemo za ponastavitev gesel na številnih spletnih portalih, ta pa lahko spletni kriminalci s pridom zlorabijo za pridobitev dostopa do vaših spletnih storitev in s tem vaših osebnih podatkov.

Poleg tega je zelo pomembno, da na družbenih omrežjih ne delimo preveč informacij in da so naše objave vidne zgolj tistim, ki jim zaupamo. Zelo pomembno je, da na družbena omrežja ne objavljamo poslovnih skrivnosti podjetja, v katerem smo zaposleni. V primeru vdora v naš uporabniški račun bomo namreč v resnih težavah. Zato je pomembno tudi to, da vključimo večravensko prijavo povsod, kjer je to mogoče.

Pri uporabi pametnih mobilnih telefonov je zelo pomembno, da smo previdni pri nameščanju mobilnih aplikacij in pozorni na seznam dostopnih pravic, ki jih te potrebujejo za delovanje. Če aplikacija zahteva pravice za dostop do delov telefona, ki niso potrebni za njeno delovanje, to preprosto zavrnemo. Zakaj bi, denimo, igri dovolili dostop do naših stikov ali kratkih sporočil in elektronske pošte?

Pri tem velja omeniti še, da se izogibajte deljenju informacij o sebi drugim uporabnikom, če to ni nujno potrebno (na primer pri prijavi na prosto delovno mesto). Nikoli namreč ne moremo vedeti, kje so v resnici naši podatki shranjeni in v katerih rokah bodo ti končali ter na kakšen način bodo uporabljeni proti nam.

Objavljeno v reviji Vklop/Stop spored št. 32, 8. 8. 2019