Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Kako ravnamo z zelišči pozimi?

E. K., Zeleni raj, 11.11.2018 13:01:03

Mnoga zelišča in dišavnice niso prezimno trdni. Kako naj poskrbimo za tiste, ki ne prenesejo temperatur pod zmrziščem, če jih želimo gojiti tudi v prihodnjem letu? Zdaj je čas, da najdemo rešitev za občutljivke med njimi.

Delite na:
Kako ravnamo z zelišči pozimi?
Žajbelj brez težav prenese nekaj snega in temperature pod ničlo, spomladi pa porežemo polomljene in pomrzle poganjke. Shutterstock

Zima bo nedvomno prišla, pa čeprav bo morda mila, a nekatere rastline na vrtu in tiste na balkonu gotovo ne bodo dočakale pomladi, če jih ne bomo umaknili ali zaščitili.

Med zelišči in dišavnicami so nekatere v našem podnebju enoletnice, druge pa lahko ob ustrezni negi širijo svoje arome več let zaporedoma. Nekatere sredozemske rastline, ki ljubijo suha rastišča, kot sta sivka in timijan, lahko mrzle mesece prebijejo na prostem, če le rastejo na primerno odcednem rastišču. Mnoge pa lahko obravnavamo kot (okrasne) trajnice, torej njihovi nadzemni deli prek zime propadejo, spomladi pa novi poganjki odženejo iz korenin. Med te spadajo vse vrste met, melisa in origano. Zelišča, kot so sivka, žajbelj, timijan in kraški šetraj pa so v resnici polgrmi, delno oleseneli.

Prakticno SST_593566049.jpg
Nadzemni deli pehtrana prek zime propadejo, a korenine ostanejo. Lahko pa ga gojimo tudi v posodi.
Shutterstock

Preberite tudi: Sladki pelin - zdrav ali čudežno zdravilen.

Nekateri od teh polgrmov ohranijo liste prek zime (žajbelj, rožmarin, sivka, šetraj) in poženejo nove poganjke, tudi na konceh starih. Te polgrme obrezujemo spomladi in ne jeseni, tako da njihovo listje pomaga pri zaščiti pred zimskim mrazom.
Poznamo pa tudi takšna zelišča, ki prenesejo nekaj stopinj pod ničlo, ne pa tudi daljšega obdobja zmrzali. Med take spadajo nekatere sorte sivke, lovor in rožmarin. Kdor nima rastlinjaka oz. zimskega vrta, naj ne prezimuje teh rastlin znotraj hiše. Tam je pretemno in pretoplo. Bolje jih je postaviti v zaboje, napolnjene z lesno ali ovčjo volno, slamo ali senom. Nadzemni del pa prekrijemo z večplastno kopreno, ki prepušča zrak. Zaboj postavimo pod streho, kjer ga padavine ne dosežejo, recimo pod nadstrešek, kjer bodo rastline lažje prestale nizke temperature.

Prakticno SST_188008523.jpg
Takle prizor bomo lahko videli samo, če bo aprila ali celo maja zapadel še zadnji sneg: drobnjak pod snežno odejo.
Shutterstock

Kadar temperatura pade pod minus 5 °C, zaboj prenesemo v klet ali v garažo. Brž ko se ozračje ogreje, zaboj prestavimo spet na prosto. Ko mine nevarnost močnega mraza, torej med sredino februarja in sredino marca, odstranimo zaščito in omogočimo rastlini, da jo spet dosežeta svetloba in svež zrak.

Več v reviji Zeleni raj št. 4, 20. 9. 2018. 

Prakticno SST_357936230.jpg
Tudi timijan uspeva na zelo odcednih tleh in sončnem rastišču, tam bo lahko tudi prezimil.
Shutterstock