Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Srbski igralec Sergej Trifunović Svet24.si

Igralec Sergej Trifunović ponovno v primežu ...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Kako preprečiti uhajanja toplote?

J. K., Zarja, 21.01.2019 13:01:50

Temperature se spuščajo, zato gre za gretje zmeraj več energije. To pa seveda stane. Naj bo toplotna izguba čim manjša, saj bomo s tem tudi privarčevali. Poglejmo, kako, kje in zakaj nam uhaja dragocena toplota!

Delite na:
Kako preprečiti uhajanja toplote?
Najboljši način varčevanja z energijo je dobra izolacija. Shutterstock

1. Izolacija

Najboljši način varčevanja z energijo je dobra izolacija, kajti toplota uhaja povsod: skozi stene, streho, tla, okna, vrata … Čeprav je investicija v dobro izolacijo kar precejšen izdatek, se splača. Noben varčevalni ukrep je ne more nadomestiti.

2. Dimniki

Takoj za slabo izolacijo so najpogostejši razlog za slabo ogret dom dimniki. Dimnik, ki ga uporabljamo, naj bo primerno očiščen in zavarovan z varovalom, ki preprečuje uhajanje toplote. Če dimnik ni več v rabi, naj ga strokovnjak ustrezno zadela. V nasprotnem primeru nam bo skozenj uhajala toplota.

3. Okna

Tesnila za dobro tesnjenje oken so na voljo v različnih oblikah: kot samolepilni trakovi, lahko so iz različnih materialov, nekatere namestimo trajno, druga so odstranljiva – vse to je stvar izbire, dejstvo pa je, da lahko skozi razpoke med oknom in okenskim okvirom uhaja precej toplote. Posebej bodimo pozorni na razpoke med okenskim okvirom in steno, skozi katere od zunaj vdira mrzel zrak. Zadelajmo jih s polnilom.

4. Vrata

Vrata lahko oblepimo s termo izolirnimi trakovi, podobno kot okna. Poseben problem je spodnja stran vrat, ki se ne prilega pragu – namestimo lahko krtačast zaščitni trak. Prav tako pomaga, če na prag damo varovalne blazine.

5. Prezračevalniki

V kuhinji in kopalnici ter stranišču so pogosto nameščeni ventilatorji. Če nenehno delujejo, to povzroča veliko izgubo toplote. Raje namestimo avtomatičen izklop prezračevalnih ventilatorjev, da se bodo samodejno izključevali.

6. Radiatorji

V radiatorjih se rad nabira zrak, ki preprečuje pretok vroče vode. Redno skozi ventil izpuščajmo zrak iz radiatorja. Tako bo izkoristek njegovih kapacitet maksimalen.

ogrevanje2.jpg
Redno skozi ventil izpuščajmo zrak iz radiatorja.
Revija Zarja

7. Polica nad radiatorjem

Topel zrak, ki se dviguje iz radiatorja, je lažji od hladnega zraka v sobi in se zato dviguje proti stropu. Pametno je nad radiator namestiti poličko, ki usmerja topel zrak v sredo prostora in mu ne dovoli, da bi uhajal pod strop.

8. Obrabljeni ventili na peči

Ogrevanje se začne v peči, zato že tam poskrbimo za optimalen izkoristek. Vsi ventili naj dobro tesnijo. Prav je, da našo osnovno grelno napravo redno pregleduje in vzdržuje strokovnjak.

9. Fuge talnih oblog

Tudi prevelike fuge v talni oblogi srkajo toploto in povzročajo izgubo. Kjer so razpoke prevelike, jih zadelajmo s papirnim mašejem, ki je dober izolator. Lahko pa sami zmešamo star natrgan časopisni papir in sredstvo za lepljenje stenskih tapet ter s to mešanico zadelamo razpoke.

10. Zavese

Zavese imajo dvojno vlogo – preprečujejo uhajanje toplote, hkrati pa jo kradejo. Težke, debele zavese, ki prekrivajo velike okenske površine, so dober izolator. A če prekrivajo radiator, preprečujejo kroženje toplega zraka in njegovo sproščanje v prostor. Naj bodo zimske zavese raje dovolj kratke ali pa jih popravimo za radiator. 

Objavljeno v reviji Zarja št. 3, 15. 1. 2019.