aleksander sekulic slovenija af Svet24.si

Selektor Sekulić prepričan, da bodo Francozi ...

medved Svet24.si

Pozor, na območju Dobja opazili hlačati medveda

meghan-markle Svet24.si

Meghan praznuje 40 let! Tako ji je voščila ...

traven purgar rdeca zvezda Reporter.si

Svetlana Makarovič bi ob tem ponorela: ...

20210716-01071570 Necenzurirano

Šircelj bi odprl Slovenijo tujim loterijskim ...

fokača, focaccia Odkrito.si

RECEPT: Fokača malo drugače

werner Odkrito.si

WERNER: »Sram vas je lahko«

Kako pravilno odvržemo stare baterije?

M.K./J.K., 21.06.2021 11:00:29

Ne sodijo v zabojnik za mešane odpadke!

Delite na:
Kako pravilno odvržemo stare baterije?
/ Shutterstock

Uporaba baterij v našem življenju narašča, saj so pomemben vir za številne aparate in pripomočke, ki jih uporabljamo v prostem času ali na delovnem mestu – v prenosnih računalnikih, mobilnih telefonih, digitalnih kamerah, električnem orodju, pa tudi v igračah, ročnih urah … Ko se baterije iztrošijo, postanejo zaradi vsebnosti težkih kovin nevaren odpadek; živo srebro, kadmij, svinec in nikelj, ki ga vsebujejo, lahko ob nepravilnem ravnanju povzročijo negativne vplive na zdravje ljudi in na okolje.

Če niste prepričani, kje lahko oddate odpadne baterije, so pri podjetju Recikel d.o.o. na svoji spletni strani www.recikel.si pod zavihkom »zbirni centri« pripravili seznam vseh zbirnih mest, kjer lahko brezplačno oddate odpadne baterije in akumulatorje.


Z odpadnimi baterijami in akumulatorji moramo ravnati skrbno in poskrbeti, da jih ločimo od ostalih odpadkov ter da jih oddamo v zabojnik, ki je namenjen ločenemu zbiranju baterij. Brezplačno jih lahko oddamo v posebne zabojnike, ki so nameščeni v trgovskih centrih, pri prodajalcih mobilnih aparatov, pri izvajalcih javne komunalne službe in na drugih posebej označenih mestih.

odpadne-baterije
/
Shutterstock


Vse pravne osebe, ki prve posredujejo prenosne baterije in akumulatorje na trg RS, so namreč zavezane, da poskrbijo in plačajo za nadaljnje ravnanje z odpadnimi prenosnimi baterijami in akumulatorji. Nadaljnje ravnanje zagotovijo nosilci skupnega načrta, ki skladno z zakonodajo organizirajo zbiranje in predelavo odpadnih baterij in akumulatorjev.


Odpadne baterije torej, v nasprotju s splošnim prepričanjem, ne sodijo v zabojnik za mešane komunalne odpadke. Z ločenim zbiranjem omogočimo njihovo recikliranje in ponovno uporabo kot vir surovin za nove izdelke ter poskrbimo za skrbno in odgovorno ravnanje z odpadnimi baterijami in akumulatorji.

Nasveti za ravnanje z baterijami:

  • Izklopite napravo na baterije, ko naprave ne uporabljate;
    Odstranite baterije iz naprave, ki je dalj časa ne boste potrebovali;
  • Ne mešajte starih baterij z novimi, saj lahko pri tem pride do iztekanja vsebine in posledično poškodbe naprave ali celo ljudi;
  • Ne polnite ponovno baterij, ki niso označene z znakom »rechargable«, saj lahko s tem povzročite iztekanje snovi iz baterije;
  • Ne izpostavljajte baterij ognju, saj lahko to povzroči eksplozijo baterije;
  • Ne odpirajte obloge baterije;
  • Uporabljajte baterije, ki jih je mogoče ponovno polniti;
    Baterije zbirajte in oddajajte ločeno v posebne zbirne zabojnike.