omar mama 1 Dobra karma

Mama Omarja Naberja o sinu: 'Naj že najde kakšno...

domen_valic07 Svet24.si

Domen Valič: »Nisem sramežljiv, rad se ...

marko potrc xx Reporter.si

Velika skrivnost državnega sovražnika št. 1: Je...

gripa, cepivo, cepljenje Svet24.si

Cepiva proti gripi po dobrem tednu cepljenja ...

janez jansa pf Necenzurirano

Ne le virus, problem je, da vsi kimajo Janši ...

faviola Odkrito.si

Duh 2-letne deklice, ki obiskuje svoj grob?!

Klemen Slakonja in Mojca Fatur Njena.si

Partnerka Klemna Slakonje zbolela za hudo, smrtno ...

Kako otrokom pomagati vzljubiti matematiko (tudi če je sami ne marate)

Tina Lucu, 03.10.2020 15:10:44

Iz revije ★★★ LIZA/MAJA ★★★

Delite na:
Kako otrokom pomagati vzljubiti matematiko (tudi če je sami ne marate)
matematika in otroci profimedia

1. Ne čakajte, da otrok zasovraži matematiko

Nikar ne čakajte, da se otroku nakopiči neznanje, saj bo tako veliko težje spremljal tekočo snov. Če vidite, da otrok ne mara matematike in ne sledi snovi, hitro ukrepajte, pogovorite se z njegovim učiteljem matematike, kako boste skupaj prebrodili težave. Mlajšim otrokom lahko pomagate tudi sami, vadite na vsakem koraku, a nikar na silo in s kričanjem.

2. Matematika naj postane del vsakdana

Otroku razložite, da mu matematika lahko pomaga pri reševanju vsakodnevnih težav tudi v povsem preprostih vsakdanjih situacijah. Predstavite mu konkretne situacije, ko bo moral računati. Recimo – ko bo praznoval rojstni dan, bo treba torto razdeliti na toliko kosov, kolikor je povabljencev. Ali pa, koliko denarja mora privarčevati za novo škatlo lego kock.

3. Igrajte se

Pri številnih družabnih igrah, med drugim tudi pri človek ne jezi se, je treba šteti.
Na svetovnem spletu lahko otroku poiščete številne igre, pri katerih bo moral uporabljati znanje matematike, a se ob njih ne bo kratkočasil. Prav tako obstaja kar nekaj risank, kjer glavni junaki veliko računajo in štejejo.

4. Vsi delamo napake

Pri matematiki prav vsi delamo napake, tudi najboljši učenci. Naučite otroke, da sprejmejo svojo napako in jo poskušajo popraviti. Matematika je lahko ravno zaradi naprezanja, da najedemo pravilen rezultat, lahko zabavna. In, dragi starši, nikar ne kritizirajte otrok, ko naredijo napako, raje jih spodbudite, da poskušajo najti pravo rešitev in naj ne obupajo.

5. Izzivajte otroke, ki trdijo, da sovražijo matematiko

Vedno, ko začnejo otroci stokati, da ne marajo matematike, jih izzovite, naj vam pojasnijo, zakaj je ne marajo, kaj je tisto, kar jih spravlja v obup. Večina vam niti ne bo znala natančno razložiti. Otrokom prav tako poskušajte pojasniti, kako bodo v odraslem življenju potrebovali matematiko. Nikar jim ne potrjujte s stavki, da matematike pri svojem poklicu ne potrebujete.

6. Ura

Naj se vaš otrok nauči povedati, koliko je ura, tako da pogleda na analogno ali digitalno uro. Razložite mu pojme, kot so sekunda, minuta, ura in dan, ter kako so med seboj povezani.

7. Ne govorite grdo o matematiki

Nikar otrokom ne razlagajte, da tudi vi ne marate matematike in da je popolnoma neuporabna. Naj bo vaš moto, vsi smo za matematiko, le da imajo nekateri srečo z učitelji, drugi pa nesrečo.

8. Redno reševanje domačih nalog

Če bo otrok redno reševal domače naloge iz matematike, pri snovi ne bo imel toliko težav. Če nečesa ne razume, mu svetujte, pomagajte, razložite ... Pomembno je le, da nalog ne rešujete vi, ampak z otrokom samo sodelujete.

Iz revije ★★★ LIZA/MAJA ★★★, ki jo najdete tudi na spletu.