ženska, kava,pitje kave,nasmeh Dobra karma

Osupljiva moč za privlak dobrega in slabega: v ...

slovenska policija, marica, splosna Svet24.si

Ženska z lončkom ji je denar iztrgala iz rok in ...

Tito in Jovanka Reporter.si

Obračun na rdečem dvoru: ljubosumna Jovanka ...

dijaki, srednješolci, učilnica, preizkus znanja Svet24.si

Maturo bodo lahko pisali tudi dijaki v karanteni

jelko-kacin Necenzurirano

Kdo je 300 prvorazrednih za cepljenje

renata-šapina Njena.si

Renata iz Ugodno oddam sina: 'V življenju nič ne...

miran rudan Njena.si

Miran Rudan zaradi razmerja z 20 let mlajšo ...

Kako in zakaj nam nagajajo ženski hormoni

Tea Dečman, Novice Svet24, 11.02.2019 14:01:03

Nezadostno delovanje jajčnikov povzroča nizko raven teh nadvse pomembnih hormonov; zmanjšanje te ravni je sicer povsem normalno ob menopavzi, v drugih obdobjih pa je že kar znak bolezni.

Delite na:
Kako in zakaj nam nagajajo ženski hormoni
S čezmerno poraščenostjo se dandanes ni težko spopasti; dlak se je mogoče za vse večne čase znebiti z električnim odstranjevanjem oziroma epilacijo z elektrolizo. Profimedia

Ločimo dva tipa hipogonadizma (zmanjšanega izločanja spolnih hormonov), primarnega in sekundarnega. Pogost vzrok primarnega je bolezen ali odpoved jajčnikov, vzrok sekundarnega pa nepravilno delovanje hipotalamusa, dela možganov, ki izloča hormone, ki spodbujajo delovanje jajčnikov.

Ta nepravilnost je lahko tudi posledica bolezni, na primer tumorja na hipofizi ali – v redkih primerih – okvare hipofize oziroma hipotalamusa zaradi poškodbe glave oziroma okužbe, kot je virusni meningoencefalitis. Hipogonadizem prepoznate po šibki menstruaciji ali njenem izostanku, lahko imate težave z zanositvijo, čutite vročinske oblive, se potite in občutite še kakšne druge simptome, ki so povezani z meno. Zgodi se lahko tudi, da vam izpadajo sramne dlake ali se vam zmanjšajo prsi.

tehtnica, teža
Da je delovanje hormonov pri ženskah normalno, mora biti indeks telesne mase vsaj 19; nikoli ne zanemarite tega dejstva in ne telovadite čezmerno ter ne pretiravajte z dietami.
Dreamstime

Virilizacija

Ženske imamo nizke ravni moških spolnih hormonov, ki jih proizvajajo nadledvične žleze in jajčniki. Če se njihovo izločanje močno poveča, pa se tudi pri nežnejšem spolu začnejo razvijati moške značilnosti, čemur pravimo virilizacija. Krivci so spet jajčniki, denimo ciste na njih, rak jajčnikov ali sindrom policističnih jajčnikov. Raven hormonov lahko zvišajo tudi tumorji nadledvičnih žlez, pri športnicah pa nekateri dodatki moških hormonov. Simptomi se po navadi pojavljajo postopoma, ko raven moških spolnih hormonov narašča. Poleg značilne poraščenosti sčasoma menstruacija postane neredna, prsi se zmanjšajo, pri mlajših deklicah pa se sploh ne razvijejo, ščegetavček se poveča, grlo se poveča in glas je vse globlji, lasje pa so vse bolj redki. Včasih se izraziteje razvijejo mišice, kar prispeva k bolj moški obliki telesa. Zdraviti se lahko začnete po preiskavi krvi, ki pokaže ravni hormonov, ali po magnetni resonanci, ki pokaže morebitni tumor nadledvične žleze. Kadar ne odkrijejo vzroka, po navadi predpišejo kombinirano hormonsko kontracepcijo, ki prepreči izločanje hormonov v jajčnikih in zniža raven moških spolnih hormonov.

Objavljeno v časniku Novice Svet24 št. 32, 9. 2. 2019.