mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Kako drago pa vi plačujete elektriko?

Zoran Franc, Novice Svet24, 10.05.2018 14:01:48

Zaradi povečanega obsega dela tako na vrtu kot v hiši ali stanovanju se po navadi povečajo tudi stroški elektrike. Pa veste, kje in kako bi lahko privarčevali in prispevali kak evro več za pot na dopust?

Delite na:
Kako drago pa vi plačujete elektriko?
Začnite varčevati z energijo in denarjem zdaj. Profimedia

Elektrika je postala samoumevna v vsakem domu in le redko pomislimo, da bi bilo smiselno z elektriko varčevati. A varčevanje bi moralo postati navada v vsakem domu, saj ne prinaša zgolj prihranka pri mesečnih stroških, temveč bistveno vpliva tudi na naše okolje. Kdaj ste se nazadnje zazrli v zvezdnato nebo, ki ni bilo svetlobno onesnaženo, in ste imeli občutek, da lahko dosežete zvezde? V otroštvu? Kdaj ste, namesto da ste brskali po telefonu, večer preživeli na terasi in poslušali naravo? Morda je čas, da ponovno obudite stare navade.

izključite aparate obrez
izključite aparate obrez
Profimedia

Ogrevanje vode 

Bojlerji so že zmeraj veliki potrošniki energije, in da bi bila poraba elektrike manjša, vam svetujemo, da bojler vključite le takrat, kadar toplo vodo dejansko potrebujete. Svetujemo vam, da razmislite o elektronski uri, na kateri lahko nastavite, kdaj naj bo bojler vključen in kdaj izključen. Ne pozabite tudi na redno servisiranje, saj slab bojler porabi bistveno več energije. Strokovnjaka prosite, da vam zniža temperaturo vode, saj je dovolj, da je voda ogreta na 60, in ne na 80 stopinj, vrelo vodo namreč le redko potrebujete. Če živite v hiši, izolirajte cevi za vročo vodo, saj se temperatura iz kleti, kjer je nameščen bojler, do vaše kadi precej hitro izgublja.

preglejte bojler
preglejte bojler
Profimedia

Pazimo pri razsvetljavi 

Že res, da v temi ne moremo sedeti, a lahko veliko pripomoremo k temu, da čim bolj izkoristimo naravno svetlobo. Pri tem vam bodo pomagala strešna okna, ki jih lahko namestite, če živite v hiši ali mansardnem stanovanju. Sicer pa odgrnite zavese in odprite žaluzije. Pisalno mizo postavite k oknu in si ne kvarite oči. Uporabite varčne sijalke, ki bodo porabile precej manj energije kot klasične žarnice, če imate možnost, izberite LED-žarnice. Luči v prostorih, kjer se ne nahajate, pogasnite.

ugasnite luči
Naj luči ne gorijo po nepotrebnem. Ugasnite jih.
Profimedia

Preberite tudi: Čas je za nove zavese. Kliknite TUKAJ!