Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

spanje, raziskava Svet24.si

Sanje pod nadzorom

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

ela mei2 Njena.si

Skrito v raju: 'Ela' nenadoma vidno spremenjena?

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Kaj se moramo vprašati pred nakupom psa?

Marjana Vovk, 08.10.2019 14:00:00

Si strašansko želite pasjega ljubljenčka? Nikar ne hitite z nakupom, pes ni igrača, temveč živo bitje s svojimi potrebami in karakterjem! Biti lastnik psa je velika odgovornost, ki se je v vsem navdušenju nad prikupno dlakasto kepico včasih niti ne zavedamo.

Delite na:
Kaj se moramo vprašati pred nakupom psa?
pes z žogo Pixabay

In zato žal preveč psičkov na koncu konča v zavetišču, pri novem lastniku ali celo na cesti. Najprej se prepričajte, ali izpolnjujete vse pogoje, da mu lahko nudite dober dom in srečno življenje, šele nato se odločite za nakup psa. Pes je res lahko vaš najboljši prijatelj, toda tudi vi morate biti njegov! 

Pet osnovnih vprašanj, ki jih morate razčistiti, preden si omislite psa:

1. Ali imam primeren prostor za psa?
Ste prepričani, da je vaše stanovanje dovolj veliko za psa, ki si ga želite? Ne glede na pasmo in velikost vašega stanovanja ali hiše - pes potrebuje kotiček, ki bo samo njegov in kjer bo imel mir in prostor za spanje. Pomislite tudi na to, da boste morda morali kakšen prostor zavarovati (na primer, da pes ne pade z balkona) in vestno pospravljati stvari, ki jih pes ne sme dobiti v gobec (bodisi ker so psu nevarne ali ker nočete, da jih uniči). In še eno ključno vprašanje: se vsi v družini strinjajo s sobivanjem s kosmatincem?

pes2.jpg
pasja mladiča
Pixabay

2. Imam dovolj časa zanj?
Pes je družabno bitje in potrebuje družbo, tako človeško kot pasjo. Bodite pripravljeni, da se boste morali z njim ukvarjati več ur na dan. Ne glede na vreme in tudi če imate vrt oziroma dvorišče, kjer se pes lahko prosto giba, morate psa vsak dan sprehajati - vsak dan, ne glede na vreme in vaše počutje! Priporočljivi sta vsaj dve uri sprehoda na dan, če je pes v dobri kondiciji, ga potrebuje še več. Prav preveč neporabljene energije pri psu je najpogostejše jedro težav. Tu so še igranje, pasja šola, obiski veterinarja …

3. Imam dovolj finančnih sredstev?
S tem seveda ne mislimo na stroške nakupa psa, ki so, če je ta pasemski, lahko zelo visoki. Hrana, nega, pasja šola, obiski veterinarja, pasja oprema in igrače … Pes na leto menda prinese dodatnih 600 do 2000 evrov stroškov, odvisno seveda od različnih okoliščin, na primer velikosti psa, načina življenja, zdravja in potreb psa. In zavedajte se, da pes v povprečju živi 10 do 15 let.

4. Imam dovolj občutka in potrpljenja za psa?
Saj ni treba posebej omenjati, da pes vsak dan potrebuje hrano in svežo vodo, kajne? Psa je treba izšolati oziroma ga naučiti vsaj osnov ubogljivosti in socializacije, kar terja čas, doslednost in potrpljenje. Pes stvari seveda ne zna povedati, zato je včasih težko vedeti, kaj je z njim narobe oziroma zakaj se obnaša, kot se. Naj omenimo še pobiranje iztrebkov, vstajanje sredi noči, ker mora vaš kosmatinček na potrebo, nego psa, dlake po stanovanju … Bodite pripravljeni tudi na odpovedovanja: počitnice boste morali prilagoditi psu oziroma zanj najti dobro varstvo, namesto na pijačo boste morali domov, namesto na kavč boste morali ven …

5. Imam dovolj informacij o skrbi za psa ter o izbrani pasmi?
Najprej se informirajte o tem, kaj vse pes potrebuje in kako je treba zanj skrbeti, preberite kakšno knjigo, pobrskajte po forumih in povprašajte prijatelje, ki že imajo psa, ali kakšnega veterinarja. Nato se pozanimajte še o karakteristikah pasem in izberite takšno, ki najbolj ustreza vašim zmožnostim in željam.

 Objavljeno v reviji Liza/Maja št. 38, 13.9.2019