pika nogavička Svet24.si

Kako je nastala slavna Pika Nogavička?

siler1 Svet24.si

Nina nekega jutra ni mogla več vstati iz ...

anton prijatelj Reporter.si

Izginotje župnika Prijatelja: pregnali naj bi ga ...

Marjan Šarec Svet24.si

Šarec o Janu Boklevu in »izgubljenih sinovih ...

beović Necenzurirano

Čas je, da Krek in Beovićeva odstopita #kolumna

iggy-jelen, cepljenje Odkrito.si

Iggy se je odločil, da mu njegove ljubezni ne ...

Lara Goršek Kos Njena.si

Sanjski moški: Laro ogled oddaje šokiral

Kaj sadimo na prosto, kaj redčimo in kaj že pobiramo?

M.K., 03.05.2021 14:00:09

Narava je že v polnem razcvetu in mi ji pridno sledimo. Katera so najbolj nujna opravila, ki jih kar ne smemo spregledati?

Delite na:
Kaj sadimo na prosto, kaj redčimo in kaj že pobiramo?
To so vrtna opravila, ki nas čakajo ta mesec. Shutterstock

V maju bo večina sadik, ki smo jih skrbno in dolgo negovali, dobila svoj prostor pod soncem. A ne prehitro! Tudi če komaj čakamo, se moramo orientirati po vremenu in izbrati pravi čas za to. V maju so noči lahko še vedno hladne, mokre ali vetrovne. In čeprav se drugo zelenje že bohoti v svoji bujni pomladni preobleki, s presajanjem občutljivejših rastlin nikar ne hitimo.

Kaj in kako sadimo in sejemo v maju?

V maju še vedno vzgajamo sadike poletnih sort solate in blitve. V začetku meseca sejemo zimski por, brstični ohrovt, listnate ohrovte, glavnati ohrovt, brokoli, cvetačo in pozno zelje za jesensko-zimski pridelek. Za poletno uživanje pa začnemo vzgajati kolerabico in koromač. 

Na prosto v začetku meseca sejemo visoki fižol, po 10. maju pa sladki krompir. Če je sezona dovolj topla, lahko na prosto sejemo tudi zgoraj omenjene rastline, ki bi jih sicer vzgajali v rastlinjaku oziroma pod streho.

Pohitimo lahko tudi s setvijo in vzgojo sadik, ki smo jih zamudili v aprilu.

pomlad, vrtnarjenje
Že imate vse potrebno orodje za vrtna opravila?
Shutterstock

Opravila, ki nas čakajo ta mesec

Podobno kot v aprilu je okopavanje in pletje še vedno eno najpomembnejših vrtnih opravil. Poleg tega pa bo treba dodati še nekaj opravil, ki so povezana s setvijo in saditvijo na prosto

Fižol bo potreboval oporo, zato si pripravimo lesene kole ali drugo poljubno oporo, kot so mreže, vejevje in podobno. Prav tako bodo oporo potrebovali paradižniki, kumare, jajčevci in paprika. Pravilna in kakovostna opora za te rastline je izjemnega pomena za dobro in kakovostno rast in posledično razvijanje plodov. Če nameravamo saditi buče, jim moramo vnaprej pripraviti zajetne kupe komposta

Nekje od sredine maja lahko nekoliko višjim rastlinam že dodamo zastirko iz svežega materiala, kot je slama, volna, pokošena trava, odpadno listje in lesni sekanci. V poletnih mesecih nam bo prav ta pomagala, da bodo tla zadrževala dovolj vode.

V maju že pobiramo špinačo, mlado čebulo in redčimo pregosto posajeno korenje.