mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

poroka-na-prvi-pogled, večer, marjetka Njena.si

Marjetko in Rudija razdvojili, a sta našla pot ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Kaj pomenijo oznake na jajcih?

R. A., Bodi zdrava, 25.05.2018 14:01:58

Na škatlah z jajci je kar nekaj oznak, ki jih morajo kupci dobro poznati, da vedo, kaj kupujejo.

Delite na:
Kaj pomenijo oznake na jajcih?
Revija Bodi zdrava

Na vsakem pakiranju morajo biti navedeni kakovostna kategorija, masni razred, ki pomeni velikost jajc, datum minimalnega roka uporabnosti, nasvet, naj jajca po nakupu hranimo v hladilniku, vidno in čitljivo naveden način reje in razlaga oznake, natisnjene na jajcih.

Kaj pomenijo oznake?

Na embalaži za jajca morajo biti natančno navedeni kakovostna kategorija, masni razred in način reje. Kakovostna kategorija »kategorija A« ali »A – sveža« pomeni, da so jajca sveža, naveden pa mora biti tudi datum minimalnega roka uporabnosti. Oznaka za masni razred nam pove, kakšna je velikost jajc. Največja jajca, ki tehtajo več kot 73 gramov, imajo oznako XL, velika jajca, težka od 63 do 73 gramov, imajo oznako L, srednje velika jajca, težka od 53 do 63 gramov, imajo oznako M, jajca, lažja od 53 gramov, imajo oznako S.

Način reje je zelo pomemben podatek za kakovost jajc, od tega je odvisna tudi cena, zato je na embalaži naveden z besedami, na vsakem jajcu pa je to prva od odtisnjenih številk. Ekološka reja ima oznako 0, jajca proste reje imajo oznako 1, hlevske reje številko 2, baterijske reje pa številko 3. In v čem je razlika? Ekološka reja je do kokoši najprijaznejša, saj imajo na pašniku in v hlevu največ prostora in jih hranijo z žiti. Prosta reja pomeni, da kokoši spijo v hlevu in imajo prost dostop na ograjen pašnik, kjer lahko brskajo. Hlevska ali talna reja pomeni, da so kokoši zaprte v hlevu, kjer se lahko prosto gibajo, kar je nekoliko boljše od baterijske reje, ki je do kokoši najbolj neprijazna, saj so ves čas zaprte v majhnih kletkah.

hranas-9 jajce.jpg

O shranjevanju

Ker so jajca občutljiva za toplotne spremembe, je najboljše, če jih (zlasti v toplejših mesecih) iz trgovine, kjer so bila v hladilniku, domov prinesemo v hladilni torbi ali termo vrečki, kakor zamrznjena živila, in jih doma damo takoj v hladilnik. Kakovost jajc, shranjenih pri sobni temperaturi, se v enem dnevu poslabša bolj kot pri jajcih, ki jih v hladilniku hranimo teden dni, zato ne kupujmo jajc, ki v trgovini niso shranjena v hladilniku.

Čeprav jajca varuje lupina, so občutljiva, saj je lupina porozna, zato skoznjo izgubljajo vlago in se hitro navzamejo močnih vonjev drugih živil. Najboljše je, da jih v hladilniku hranimo kar v originalni kartonski ali plastični embalaži. Pred tem dobro preverimo, ali so cela, in tista z manjšimi razpokami takoj porabimo, strta jajca pa zavržemo. Tudi umazana jajca zavržemo, predvsem pa jih nikakor ne smemo umivati, ker se skozi porozno lupino onesnažijo. Jajca shranjujemo vedno tako, da so obrnjena s koničastim vrhom navzdol, ker tako rumenjak ostane na sredini in so jajca dalj časa sveža. To je še posebno pomembno, če bomo jajca kuhali, saj bo tako rumenjak na sredini.

hranas-8 jajce.jpg

Namigi za kuhanje jajc

- Za kuhanje v trdo je najbolje, če uporabimo jajca, ki so stara najmanj štiri dni in smo jih hranili tako, da so bila obrnjena s koničastim vrhom navzdol. Da jajčna lupina ne bo počila, nikoli ne dajmo kuhat jajc takoj po tem, ko smo jih vzeli iz hladilnika. Pred kuhanjem jih imejmo na sobni temperaturi vsaj eno uro ali pa jih za deset minut dajmo v toplo, vendar ne prevročo vodo, da se ogrejejo.

- V trdo lahko jajca kuhamo na tri načine. Prvi je ta, da jajca položimo v posodo ali lonec, dodamo žlico soli, ker se tako pozneje lažje lupijo, nalijemo toliko hladne vode, da sega za dva prsta čez jajca, pristavimo, pokrijemo in zavremo. Od trenutka, ko voda zavre, temperaturo znižamo in kuhljamo od osem do dvanajst minut, kar je odvisno od velikosti jajc. Kuhana jajca v pokriti posodi pustimo še nekaj minut, nato vročo vodo odlijemo in jajca ohladimo s tekočo mrzlo vodo.

- Drugi način je ta, da v posodi ali loncu vodo zavremo, dodamo žlico ali dve kisa, ki bo preprečil, da bi iz razpok uhajal beljak, jajca, ogreta na sobno temperaturo, z žlico previdno položimo v krop, znižamo temperaturo in kuhamo od osem do dvanajst minut. Nadaljujemo kot pri prvem postopku.

- Tretji način je kuhanje v mikrovalovki pri srednji temperaturi. V tem primeru v višjo posodo nalijemo toliko vode, da sega za dva prsta pod rob, in jo postavimo v mikrovalovko za tri minute, da zavre. Nato z žlico vsako jajce posebej previdno položimo v krop in posodo takoj pokrijemo s krožnikom za primer, če bi jajca razneslo. Jajca kuhamo osem minut, ko se pečica ugasne, jih v vroči vodi pustimo še osem minut, nato pa jih preložimo v posodo z mrzlo vodo, ki ji lahko dodamo tudi led, da se hitro ohladijo, ker jih bomo tako lažje lupili.

Preberite tudi: Kaj nas pomlajuje in kaj postara? Kliknite TUKAJ!