franci kek Lady

Petru Vilfanu je dal banano

steven-tyler Svet24.si

Sodnik zavrnil tožbo proti Stevenu Tylerju

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

Kaj nas pomlajuje in kaj postara?

J. K., Zarja, 22.05.2018 14:01:28

Pitje zelenega čaja, družbena angažiranost, visoke pete – da, tudi te! – in še mnoge druge življenjske navade, ki se na prvi pogled sploh ne zdijo pomembne, vplivajo na to, kako hitro se bomo starali.

Delite na:
Kaj nas pomlajuje in kaj postara?
Revija Zarja

Na papirju smo vsako leto starejši – tako kaže naš EMŠO in tega se ne da spremeniti, te številke so neizpodbitna resnica. A kot rečeno – to je le številka. Pomembneje je, kaj nam pravi občutek. Kako stari se počutimo? Odgovora na to vprašanje ne more dati nobena številka, saj o našem notranjem občutku, vitalnosti ter splošnem dobrem počutju v lastni koži veliko več pove naš način življenja kot letnica rojstva. Odstopanja so lahko med vrstniki kar velika, znanstveniki pa vse trdneje dokazujejo, da ne gre samo za občutek – proces staranja se da namreč čisto zares upočasniti. Dejstvo je, da se celice v našem telesu nenehno obnavljajo. In prav ta vsakodnevni proces ponuja precej optimističnih možnosti za ohranjanje mladostnosti. Nič pa ni podarjeno. Zdravje celic, kar je seveda osnova mladostnega videza, si lahko zagotovimo predvsem s primernim življenjskim slogom.

Kaj nas dela mladostnejše?

Z majhnimi spremembami v življenjskem slogu lahko svoje celice spodbudimo k intenzivnejšemu in kakovostnejšemu obnavljanju, pri čemer ne gre le za mladostnejši videz, temveč tudi za zdravje. Razlike, ki jih bomo ob upoštevanju dobrih nasvetov kaj kmalu opazili, se odražajo predvsem na koži in telesni liniji.

Gibanje

Hoja ali tek aktivirata nastajanje prav tistega encima v krvi, ki upočasnjuje staranje celic. Idealna je telesna dejavnost trikrat na teden po 40 minut.

pocutje staranje gibanje.jpg

Zelenjava

Vdor škodljivih snovi iz okolja v telo lahko zaustavljajo obrambne snovi, ki jih zaužijemo z zelenjavo. Te ščitijo naše celice, zato je treba pojesti vsaj 150 g zelenjave dnevno.

Zeleni čaj

Če v čaj kanemo nekaj mleka, se v telesu ustvari še več katehina, ki ščiti celice. Priporočljiva dnevna količina je od tri do štiri skodelice zelenega čaja.

Slamica

Dihanje skozi slamico je zelo koristno. Predvsem krepi naša dihala in znižuje krvni tlak. Slamico damo v usta, kot bi hoteli piti, potem pa pet minut dihamo skoznjo – skušamo vdihniti čim globlje!

Angažiranost

Vsaka oblika dobrodelnosti in družbene angažiranosti povečuje obseg volumna delujočih možganov in krepi naš spomin. Primerjava kaže, da se ljudje z dveletnim angažiranim delovanjem pomladijo za tri leta.

pocutje staranje kurkuma.jpg

Kurkuma

Dnevno pojejmo ½ žličke kurkume, saj preprečuje nastajanje oblog na žilnem ostenju in uravnava raven sladkorja v krvi. Ščiti tudi pred demenco in nastajanjem rakastih celic.

Voda

Voda pomaga očistiti telo, a predvsem tista, ki vsebuje le malo mineralov, zato je pomembno, da na etiketi preverimo njeno sestavo. Za temeljito čiščenje odpadnih snovi iz telesa je popijmo dva litra vsak dan.

Prijatelji in družina

Morda je slišati presenetljivo, a občutek varnosti prav tako ščiti celice pred stresom. Kadar smo v družbi ljubih ljudi, se v telesu izloča manj škodljivih snovi.

pocutje staranje prijateljstvo.jpg

Kaj nas postara?

Vse, kar pospešuje staranje, je seveda sestavni del naših življenj in marsičemu se ne moremo popolnoma odpovedati. Dovolj je le zmanjšati nekatere škodljive aktivnosti in naredili si bomo veliko korist.

Sedenje

Ljudje, ki dnevno presedijo manj kot štiri ure, imajo več možnosti za bolj zdravo in vitalnejšo starost, pa tudi za daljše življenje.

pocutje staranje sedenje telefon.jpg

Industrijsko izdelana hrana

Umetni fosfati (npr. E 338 ali E 450), ki so v kupljeni hrani, zmanjšujejo prožnost tkiva in vplivajo na redčenje kostne mase. Veliko boljša je sveža in doma pripravljena hrana.

Zamaščen trebuh

Maščoba, ki se nabira okoli trebuha, povzroča vnetja telesu lastnih imunskih celic, zato je treba jesti lahko hrano in se znebiti odvečne maščobe.

Laži

Laganje povzroča napetost, zaradi katere telo izloča stresne hormone. Raziskave so pokazale, da smo po desetih mesecih govorjenja resnice manj napeti.

pocutje staranje visoke pete.jpg

Visoke pete

Visoke pete škodujejo stopalu in zvišujejo nevarnost srčnih obolenj. Zato naj pete naših obuval ne presegajo pet centimetrov.

Meso

Če jemo meso petkrat na teden, si skrajšujemo življenjsko dobo. Preveč mesa namreč obremenjuje ožilje in pospešuje pojav starostnih bolezni.

pocutje staranje meso.jpg

Telefon

Ste med tistimi, ki zjutraj najprej posežejo po telefonu? Na ta način se dan začne z nalogami in težavami, to pa povzroča stres, izločanje stresnih hormonov, zaradi katerih se celice hitreje starajo.

Preberite tudi: Odsotni očetje. Kliknite TUKAJ!