GJtPNFnW4AAxeMl Svet24.si

Hud potres prizadel okolico Vidma; tla so se ...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

ronaldo 33 Ekipa24.si

Joj, kaj je naredil Ronaldu! To je predrznež, ki ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

vinicius Ekipa24.si

Zvezdnik Reala in Brazilije se je zlomil pred ...

Kaj je treba vedeti pred nakupom domače savne?

Mateja Bevk, Dom2, 13.03.2018 13:00:50

Imeti doma savno dandanes ni nič nemogočega ali nedosegljivega. Ponudnikov je veliko, cene so iz leta v leto bolj dostopne, zato ne preseneča, da se že mnogo Slovencev namesto v centrih dobrega počutja poti kar doma. Zakaj se ne bi še vi? Ponujamo vam nekaj najnujnejših informacij, ki jih morate vedeti, preden se lotite projekta »domača savna«.

Delite na:
Kaj je treba vedeti pred nakupom domače savne?
Dom2

Pred nakupom

Najpogostejša vprašanja pred nakupom savne se vrtijo okoli prostorskih omejitev, električnih priključkov in inštalacij ter seveda cene. Glede prostora ponavadi ni večjih omejitev. Pomembno je, da je prostor, kjer bo stala savna, čist in zračen. Najboljše je, da so na tleh ploščice, ki so najbolj primerne za kasnejše čiščenje tal. Za finsko savno je v 90 odstotkih primerov za priklop peči potreben trifazni priključek (380 V), obstaja tudi možnost priklopa peči na enofazni priključek (230 V), a le pri finskih savnah manjših dimenzij (do okvirno 4 kubičnih metrov). Za inštalacijo infrardečih savn je dovolj enofazni priključek oziroma navadna vtičnica. Drugih inštalacij ne potrebujete. Cena manjše infrardeče savne je že nekaj sto evrov, klasične finske savne za tri ali štiri osebe z montažo in dostavo vred pa se gibljejo nekje od 2000 evrov naprej, odvisno od modela, materialov, dimenzij in peči.

savna.jpg

Pomembno za domače mojstre

Seveda vam savne ni treba kupiti, če ste ročno spretni ali vas takšno delo veseli, se lahko kar sami lotite njene izdelave. V tem primeru boste iz lesa morali narediti kabino in kupiti peč. Tu imate dve možnosti, izberete lahko med električno in takšno na drva. V 99 odstotkih se posamezniki odločijo za nakup peči na električni priključek, saj je praktično ni treba posebej vzdrževati in je zelo enostavna za uporabo. Približno deset minut pred savnanjem jo prižgete, nastavite želeno temperaturo in že uživate. Edina slabost pri peči na električni priključek je, da porabi nekaj električne energije.

Po drugi strani pa obstaja tudi nekaj posameznikov, ki prisegajo na peč na drva, saj pričara dejansko vzdušje starodavnega finskega savnanja. V tem primeru boste potrebovali odvod dima, ki mora biti narejen profesionalno. Zelo pazljivi morate biti pri izolaciji med dimnikom in steno savne, ki se v takem primeru lahko zelo segreje. Prav tako je čas segrevanja savne bistveno daljši, se pravi, da morate tako peč prej zakuriti in ogenj vzdrževati, peč je treba tudi redno čistiti.

savna 3.jpg

Pravilno vzdrževanje

Kakršnokoli savno si boste že omislili, morate vedeti, da jo bo treba vzdrževati (da se v njej ne začne nabirati plesen), saj vam bo le tako služila dolga leta. Po vsakem savnanju je treba savno temeljito prezračiti, s čimer preprečimo nabiranje vlage na stenah savne. Za čiščenje oziroma vzdrževanje savne svetujemo le uporabo dezinfekcijskega sredstva za lesene površine. Sredstvo preprosto poškropite po lesenih delih, kjer je uporaba največja, in ga obrišite s suho krpo.

Preberite tudi: Zamrzovalnik bo odpravil pršice. Kliknite TUKAJ!