mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

jure-podjavoršek Njena.si

Mojster Jure: Žena in otroci so moje življenje

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Nataša Bešter - za rojstni dan je jokala

Sonja Javornik, 07.09.2020 12:23:28

Iz današnje revije ★★★ NOVA ★★★, ki jo lahko preberete tudi na spletu.

Delite na:
Nataša Bešter - za rojstni dan je jokala
Nataša s svojim pridelkom osebni arhiv

Voditeljica oddaje 4 tačke, Nataša Bešter, ki z možem Dinom ne ureja le televizijske oddaje, temveč po novem tudi istoimensko revijo, je že dolgo pridna vrtnarka. Ker je v zadnjem času tudi na družbenem omrežju pokazala kup fotografij svojih pridelkov, smo tokrat pogovor začeli pri vrtu. Nato pa nam je zaupala še nekaj zanimivih stvari, med drugim to, kdaj je nazadnje jokala, kdaj ji je bilo dolgčas …

»Kmetovati sva začela z možem pred 40 leti, ko se nama je rodila Ana in sva želela svoj vrtiček.«

Že nekaj let pridno obdelujete vrt. Se še spomnite kakšnih začetniških zapletov?

Seveda se spomnim! Nizki fižol sva posadila ob velike prekle, kar je bilo res smešno. (smeh)

Ste opazili, da čedalje več ljudi prideluje svojo zelenjavo? Bi rekli, da je tako zaradi krize ali zato, ker kupljena nima pravega okusa?

Vse več je ozaveščenih ljudi, ki vedo, kaj pomenita doma pridelana zelenjava in sadje. Ne samo zaradi okusa, tudi zato, ker domače zelenjave pametni ljudje ne špricajo in dodajajo zemlji kakšnih umetnih packarij, ki jih je žal v kupljeni zelenjavi še vedno veliko preveč.  

Zakaj ste vi začeli kmetovati?

Kmetovati sva začela z možem pred 40 leti, ko se nama je rodila Ana in sva želela svoj vrtiček, ki sva ga takrat vzela v najem, vodo za zalivanje pa nosila po hribu iz reke Sore. (smeh) V vseh teh letih sva se veliko naučila in zdaj imava res lep in bogat vrt ob hiši, tako da je tudi voda za zalivanje čisto blizu.

Ste zelenjavo sproti porabili ali ste jo vlagali, zmrznili?

Oboje, pri nas doma se res veliko kuha. Vsak dan večkrat. Zato se tako zelenjava kot domače sadje dnevno porabljata, seveda pa delava tudi domače shranke za zimo. Vlagava v olje, delava različne omake in domače marmelade brez sladkorja, dodajava le ekološke začimbe. Lepo je sredi zime odpreti domač kozarček, ki zadiši in te spomni na poletni vrt ...

Kako pomembno se vam zdi vedeti, kaj natanko damo v usta?

Zelo, res zelo. Mogoče tudi zato, ker že več kot 15 let delava tudi televizijsko oddajo ZA zdravje in marsikaj slišiva ter si bogativa znanje o tem, kaj je za naše telo res pomembno. Zato tudi rada kuhava in pripravljava jedi sama, doma. Tako točno veva, kaj je v loncu in potem v naših želodčkih, ki obremenjujejo  ali pomagajo našim jetrom, ki skrbijo za naše zdravje. Je pa res, da se dobrega domačega kosila in večerje prav veseliva in je to tudi ena od stvari, ki nama lepšajo življenje. Potem pa vnučka pravita, da babi Nataša in dedi Dino kuhata najboljše, pa sploh … (smeh)

Reklama za revijo.jpg
Po novem 4 tačke niso samo televizijska oddaja, temveč tudi revija.
osebni arhiv

Ste natančni samo pri zelenjavi in sadju ali skrbite tudi za to, da kupite kakovostno meso, mleko, žita, kozmetiko ...?

V naših oddajah že več kot 15 let govorimo tudi o tem, kako pomembno je, da v telo ne vnašamo pesticidov in drugih strupenih snovi, ki pa jih je žal v konvencionalni pridelavi hrane še vedno preveč. Zato pri nas že vrsto let uporabljamo tudi ekološko kozmetiko, ekološka slovenska čistila, kar pa je žit in drugih izdelkov, jih kupujeva v ekološki trgovini, saj zaupava njihovemu izboru in certifikatom.

Ali občutite razliko v počutju glede na to, kako se prehranjujete?

Ja, jo. Mogoče tudi zato, ker imam bolj občutljiv želodček in mi pogreta hrana ali pregreta maščoba v jedeh, ki jih včasih servirajo kje v gostilnah, res ne naredi dobro. Da hrane iz mikrovalovne pečice sploh ne omenjam. Zato točno vem, v katerih gostilnah lahko jem, da mi hrana ne bo obležala v želodcu in mi naredila teže. Je pa res, da v gostilnah ne morejo kuhati tako kot doma, saj nimajo niti časa niti možnosti. Zato tako zelo cenim najino domačo hrano.

Katero gospodinjsko opravilo vam je najljubše in katerega se najraje izognete?

Pri nas večino stvari delava oba z možem skupaj. Jaz sem glavna v kuhinji, Dino pa moj pomočnik. (smeh) On reže, seklja, meša. (smeh) Kar se pa tiče sesanja hiše in pranja oblačil v pralnem stroju, je že 40 let glavni Dino in se jaz sploh ne prikažem zraven. (smeh) Na vrtu rada delava oba, največ naredi Dino, jaz pa dodajam češnje na tortice in iz rokava stresam vsak dan nove ideje.

Kaj ste nazadnje kupili sebi?

Nekaj kakovostnih oblačil za v hribe pa pohodne čevlje, ki so res lahki in udobni, in upam, da me bodo letos prinesli do Sedmerih jezer. 

Kaj berete?

Trenutno eno res super knjigo Medicinski medij: Reševanje jeter, ki jo je napisal Anthonx William. Sem čisto navdušena. Vmes pa še Pisma iz JLA od Barbare Pešut, ki me nasmeji, ob njej pa obujam spomine na številna pisma, ki sva si jih pred 41 leti pisala midva z Dinom, ko je bil pri vojakih.

Kdaj ste bili nazadnje v kinu?

Tega je pa res že dolgo, gledala sva Hostarje. Veliko ljubše mi je zvečer pogledati kakšen dober film z domačega kavča. Televizijo imava veliko, kavč tudi, tako da nama je veliko bolj udobno, pa še psički Hana in Zoya sta ob nama.

Kdaj vam je bilo nazadnje dolgčas?

Te besede pa res ne poznam. (smeh)

Kaj vas je nazadnje spravilo v jok?

Solzice so pritekle 11. avgusta ob mojem rojstnem dnevu, ki ga vsako leto bolj čustveno doživljam. Mi ne bi sodili, a ne?

Iz revije ★★★ NOVA ★★★, ki jo lahko preberete tudi na spletu.