Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Jasna Vale: Lepota je v nepopolnosti, in to nas dela unikatne

Brigita Potočki, Bodi zdrava, 11.03.2019 15:01:10

Jasna Vale je lepotica, ki jo najpogosteje omenjajo v tandemu z didžejem Mikom Valetom, s katerim sta se poročila pred slabimi tremi leti. A Jasna, ki je mladost preživela v Preboldu, je več kot le žena didžeja. Danes 33-letnica se je že zgodaj podala na samostojno podjetniško pot.

Delite na:
Jasna Vale: Lepota je v nepopolnosti, in to nas dela unikatne
Na podelitvi nagrad Stylo septembra 2018 osebni arhiv

Že pri enaindvajsetih je ustanovila podjetje za uvoz obutve iz Amerike, ki je bila naprodaj v Galeriji Emporium in pozneje v njeni trgovini v Celju, kjer je leto pozneje spoznala tudi svojega moža. Jasna obožuje modo, zato je poleg tega, da je menedžerka svojemu možu, uspešna tudi kot tako imenovana modna influencerka, ki se lahko pohvali z več kot 24.500 sledilci na Instagramu. To je, glede na to, da jih ima njen mož, svetovno znani didžej, nekaj tisoč manj, resnično lep dosežek. Jasna pa je ob vsem tem najraje mama hčerki Juliji, s katero se skupaj odpravita tudi po nakupih.

image00001.jpeg
Nikoli še nisem imela lepotne operacije
osebni arhiv

Kaj je tvoj osnovni poklic in kaj vse v življenju še počneš?

Po izobrazbi sem ekonomistka in ekonomija me še vedno zelo zanima, čeprav ne delam v tem poklicu. Če bi še enkrat izbirala študij, bi izbrala politologijo ali psihologijo. Mogoče se pa kdaj odločim in ponovno podam v šolske klopi. Že nekaj časa pomagam možu v podjetju, poleg tega pa je moja strast in hkrati delo moda. Obožujem vse, kar je povezano z modo.

Se ti zdi pomembno, da je ženska urejena? Kaj tebe zjutraj motivira, da se urediš?

Ja, ja in ja. Tako kot vsi vemo, da je pomembno, da pojemo zajtrk, tako je zame pomembno, da se uredimo. Seveda to ne pomeni, da moraš biti vsak dan popolno naličen in oblečen, gre za to, da si vzameš tistih petnajst minut zase in greš od doma urejen. Jaz sem znana po neki disciplini in meni je to, da se zjutraj lepo oblečem in naličim, del rutine. Ne potrebujem neke motivacije, ker mi je to že navada, tako da ob jutranji kavi naredim make up in si izberem oblačila za tisti dan. Lahko je to trenirka ali strogo elegantno oblačilo, vedno pa moram biti urejena.

mediaspeed 18860X0026.jpg
Na LJFW novembra 2018
Mediaspeed

Kako izbiraš vsakodnevne stajlinge in kaj najpogosteje nosiš?

V mlajših letih sem si vedno oblačila pripravila en dan prej in tako zjutraj ni bilo nekih dilem, kaj obleči. Zdaj se oblečem čisto po občutku in opravkom primerno. Obožujem elegantna oblačila, zato sem zelo vesela, da si lahko tu in tam privoščim tudi kaj zelo elegantnega. Zdaj ko je hladno, najpogosteje nosim usnjene hlače, gležnjarje, pulover ali srajco ter zelo debel plašč, ker me vedno zebe. Drugače pa z dobrim džinsom, belo srajco, bež salonarji z visoko peto in dobrim suknjičem ženska ne more zgrešiti. Za piko na i pa dobra torbica ali kakšen drug statement kos.

Kateri kos oblačila je v tvoji garderobi nepogrešljiv?

Kakovostna bela srajca. To je kos oblačila, ki ga lahko nosiš na džins, usnjeno krilo, elegantne hlače, pod obleko in tako dalje. Ko ne veš, kaj zjutraj obleči, vedno rečem: belo srajco in vse drugo bo sledilo. Z belo srajco težko zgrešiš.

image00003.jpeg
Nič ni lepšega kot nasmejana in sproščena ženska
osebni arhiv

Ali v modnem smislu rada izstopaš?

Modo prilagajam svojemu stilu, in ne stila modi. Rada sem urejena, ženstvena in hkrati malo skrivnostna. Nikoli nisem bila rada preveč v ospredju, a vseeno mislim, da te ljudje opazijo, če znaš nositi to, kar oblečeš, in si v tem samozavesten.

Kako kupuješ oblačila: impulzivno ali premišljeno?

Vedno premišljeno. Ko sem bila mlajša, sem imela nekaj impulzivnih nakupov, zdaj pa zelo pazim, kaj kupim in v kaj investiram denar. Moja strast so torbice, in ker dobre torbice niso ravno poceni, sem toliko bolj previdna, kaj kupim, in pretehtam, ali je vredno tega denarja in ali bom to res ponosila.

image00012.jpeg
Lepota je v nepopolnosti
osebni arhiv

Greš po nakupih sama ali v družbi?

Najraje grem sama ali s hčerko. Mož ni za to in nima potrpljenja, tako da sem že zdavnaj obupala, da bi skupaj hodila po nakupih.

Torej mu ti izbiraš oblačila?

Ker mož ni navdušen nakupovalec, običajno jaz na spletu poiščem primerna oblačila zanj oziroma za njegov stil oblačenja. Nikoli mu ne vsiljujem zgolj trendovskih stvari, temveč nekako spoštujem to, kar je njemu všeč, in izbiro oblačil prilagodim njegovemu stilu. Jaz izberem oblačila in potem on pregleda moj izbor ter odstrani stvari, ki jih ne bi nosil.

Je v tvoji omari veliko zgrešenih nakupov?

Niti ne, samo ena elegantna obleka oblikovalke Karen Millen, ki visi v omari že osem let in je nikoli nisem oblekla.

image00005.jpeg
Torbice so njena strast
osebni arhiv

Kaj pa narediš z oblačili, ki jih ne nosiš več?

Že osem let sem aktivna v zbiranju oblačil in potrebščin za družine v stiski. Vsako leto novembra obdarujem družine z oblačili in preostalimi potrebščinami. Že moja mama je kot vzgojiteljica veliko pomagala družinam v stiski in nekako sem pozneje to nadaljevala. Doma se nam vsako leto nabere kar nekaj stvari, ki jih ne potrebujemo ali so jih naši otroci prerasli, in tako jih doniramo drugim, ki jim to pride še kako prav. Tukaj mi seveda pomaga veliko dobrih ljudi, ki donirajo oblačila, obutev in preostale stvari, ki jih doma ne potrebujejo. In letos smo tako lahko obdarili devet družin.

Kateri je najdražji kos, ki ga imaš in za kakšno priložnost je bil kupljen?

Najdražji kos je torbica znamke Louis Vuitton, kupila sem si jo lani za rojstnodnevno darilo. Vsako leto za rojstni dan sama sebe obdarim, in ker je bilo leto 2018 zelo težko zame in sem bila zelo ponosna nase in na svoje dosežke, sem se temu primerno nagradila.

image00006.jpeg
Mamin lepotni nasvet - bodi vedno nasmejana
osebni arhiv

Si si kdaj izposodila kakšen kos iz mamine ali prijateljičine omare?

Seveda. Že v srednji šoli sva se s prijateljico dogovorili, kaj si bo katera kupila, in potem sva si izposojali stvari. Mamičina omara mi je bila pa vedno na voljo. Ko sem bila mlajša, sem si jaz izposojala njene stvari, zdaj si ona moje.

Kako skrbiš za telo in splošno počutje?

Najbolj sem pridna pri prehrani, malo manj pri telovadbi. Moj način prehranjevanja temelji na tem, da jem osem do devet ur na dan, preostalih 15–16 ur ne jem in takrat ima telo čas za prebavljanje in zdravljenje. V praksi to pomeni, da če jem zajtrk ob 10. uri, imam zadnji obrok ob 18. uri in po tej uri ne jem več. Seveda so izjeme, kadar gremo na kakšno večerjo, rojstni dan ali kakšen dogodek, potem jem normalno, a na splošno gledano pazim, da jem v tem času in da jem zdravo. Zelo rada kuham in rada si hrano pripravim sama. Če grešim pri hrani, je to pri sladicah, to je moja šibkost, saj zelo rada pečem sladice in seveda je potem treba to tudi pojesti. Moja telovadba je hoja na Pohorje, saj sem zelo rada v gozdu, tam se napolnim z energijo in pogovorim sama s seboj.

image00004.jpeg
V modnem smislu rada izstopa
osebni arhiv

Se ti zdi pomembno, kaj o tebi mislijo drugi?

Niti ne. Tudi ko sem bila mlajša, s tem nisem imela težav. Znala sem izražati svoje mnenje in hkrati prisluhniti drugim. Zavedam se, da nikoli ne moremo zadovoljiti vseh in da tega niti ne rabimo, pomembno je, da smo sami s seboj zadovoljni in da se trudimo za to, da smo vsak dan boljša različica sebe.

Kakšna je tvoja lepotna rutina?

Največ časa posvetim obrazu. Vsak mesec obiščem kozmetičarko, vsak večer si očistim obraz in nanesem maske, serume, kremo in poskrbim, da grem spat s čisto in navlaženo kožo. Res nikoli ne spim z ličili.

image00033.jpeg
Na soncu si napolni baterije
osebni arhiv

Kaj od naštetega bi najbolj pogrešala: maskaro, puder, parfum ali šminko?

Zjutraj, ko peljem hčerko v šolo, sem brez vseh naštetih stvari in je čisto v redu. Če pa moram izbirati, je pa to verjetno puder. Rada imam lepo kožo in malo pudra lahko naredi veliko.

Ženske znamo biti precej samokritične, ko gre za videz. Bi tudi ti na sebi kaj spremenila?

Za zdaj ne. Nikoli še nisem imela nobene lepotne operacije in nisem niti razmišljala o njej. Ko sem bila stara enajst let, sem imela večjo operacijo v predelu trebuha, zato imam tam 25-centimetrsko brazgotino, a sem tudi to sprejela kot del mene in me ne moti in tega ne prikrivam. Med nosečnostjo sem pridobila tudi strije, a to je del mene, to sem jaz. Spominja me na vse, kar sem in kar sem preživela, tako da za zdaj ostajam kar 'natur'.

image00016.jpeg
Jasna na poroki DJ Umeka
osebni arhiv

Kateri je najboljši lepotni nasvet, ki si ga dobila od mame?

Mama mi je vedno rekla: nič ni lepšega kot nasmejana in sproščena ženska. Lahko si še tako lep, pa če srce ni na pravem mestu, ti zunanja lepota nič ne pomaga.

In kakšen nasvet boš ti dala svoji hčerki, ki odrašča v svetu retuširanih fotografij?

Sama sem zagovornica dobre komunikacije. Brez komunikacije noben odnos ne more delovati. Vsak dan si vzamem pol ure in se z Julijo pogovarjava o stvareh, ki vplivajo nanjo. Seveda se vse zelo hitro spreminja, a verjamem, da jo bom znala dobro usmeriti v svet in da se bo zavedala, da navidezno življenje ni kazalec resničnosti. Lepota je v nepopolnosti, in to nas dela unikatne.

Kaj od tega si najraje in zakaj: mama, influencerka, žena didžeja ali preprosto Jasna?

Najraje sem mama. To je vloga, ki mi je pisana na kožo in me najbolj bogati. Obožujem biti mama, srečna sem, ko se zjutraj zbudim in se zavem, da me nekdo čaka v postelji, da ga pridem stisnit. Ni lepšega, kot ko te otrok objame in ti reče, da je ponosen nate in da mu pomeniš ves svet. Resnično sem ponosna na svojo hči in na najin odnos.

Z Mikom sta poročena že skoraj tri leta. Kje sta se spoznala?

Spoznala sva se leto zatem, ko sem odprla trgovino v Celju. Režiserji njegovega videospota so me poklicali in vprašali, ali lahko posnamejo nekaj kadrov v moji trgovini. Kar nekaj časa sva bila prijatelja in nihče od naju ni niti razmišljal o tem, da bi kdaj postala kaj več, saj sva si zelo različna. On je živel bolj svobodno življenje, nastopal po diskotekah, jaz pa zelo resno in odgovorno. Nikoli nisem žurala, saj sem imela doma zelo strogo vzgojo in mi to niti ni bilo dovoljeno. Pa tudi sama nisem imela potrebe po zabavah. Kmalu pa sva ugotovila, da drug brez drugega ne moreva, in sva postala par.

mediaspeed 18874X0014.jpg
Z DJ-em Mikom Valom sta poročena že skoraj tri leta
Mediaspeed

Opazila sem, da imaš na Instagramu nekaj več sledilcev kot Mike. Ali to pomeni, da si bolj slavna od svojega moža?

Nikakor ne. Mislim, da imava zelo različen spekter sledilcev. Vsekakor je on v svetu elektronske glasbe veliko bolj prepoznaven v svetovnem merilu, medtem ko sem jaz bolj prepoznavna na slovenskih tleh. Sama nisem ljubiteljica besede slava, bolj mi je všeč prepoznavnost. Marsikdo ne pozna nikogar od naju, ker ne spremljajo mode ali elektronske glasbe. Tudi sama nimam toliko mladih sledilcev, večinoma so to ženske nad tridesetimi leti, ki jim je všeč zrela, a vseeno trendovska moda. Medtem ko ima mož bolj moške sledilce, ki jih zanima elektronska glasba.

Objavljeno v reviji Bodi zdrava št. 2, 11. 2. 2019.