favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

ronaldo 11 Ekipa24.si

Avtor selfija v velikih težavah: zaradi vdora na ...

ela mei2 Njena.si

Skrito v raju: 'Ela' nenadoma vidno spremenjena?

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

FOTO: Iz reke Drave so potegnili za večji zabojnik odpadkov

C. R., 25.03.2019 13:01:01

V soboto, 23. marca, so člani Slovenske potapljaške zveze v sodelovanju z mariborskimi splavarji organizirali tradicionalno, že 27. ekološko-čistilno akcijo DRAVA 2019 z naslovom “Ni nam vseeno”.

Delite na:
FOTO: Iz reke Drave so potegnili za večji zabojnik odpadkov
Čistilne akcije, ki jo je podprlo tudi podjetje SPAR Slovenija, se je udeležila množica ljudi. PR

Slednjo je v okviru svoje družbeno odgovorne kampanje Razmišljaj EKOlogično podprlo tudi podjetje SPAR Slovenija. Organizatorji so ob pomoči lokalnih prebivalcev Dravo in njene brežine očistili za večji zabojnik odpadkov, našli pa so tudi dva avtomobila, ki ju bodo odstranili v prihodnje.

27. ekološko-čistilna akcija DRAVA 2019 je združila potapljače v Mariboru, Dravogradu, Rušah, na Ptuju in v Varaždinu, s sočasnim potopom v reko Krko pa so se jim letos pridružili tudi potapljači iz Krškega. Poleg Slovenske potapljaške zveze so v čistilni akciji sodelovali tudi mariborski splavarji in lokalni prebivalci, ki so v okviru eko sprehoda v Koblarjevem zalivu pobirali smeti ob Dravi. Akcija je bila zelo uspešna, saj so udeleženci reko in njeno okolico očistili za večji zabojnik odpadkov, v prihodnjih dneh pa bodo odstranili tudi dva avtomobila, ki so ju našli v reki.

Potapljači so Dravo in njene brežine očistili za večji zabojnik odpadkov.jpg
Potapljači so Dravo in njene brežine očistili za večji zabojnik odpadkov
PR

Čistilno akcijo je spremljal tudi pester izobraževalni in kulturni program, znotraj katerega so različne mariborske organizacije in društva predstavile vsaka svoj pogled na reko. Za potapljače pa je bil organiziran sejem rabljene potapljaške opreme, za najmlajše je s poučnimi delavnicami poskrbel zavod MARS, obiskovalci pa so si lahko ogledali tudi razstavo fotografij Drave avtorja Leona Želja.

Ob analizi uspešnosti akcije je predsednik Slovenske potapljaške zveze prof. dr. Mitja Slavinec poudaril: »Ekološka akcija DRAVA, ki jo že skoraj trideset let organizira Potapljaško društvo Maribor, je ena najpomembnejših tovrstnih akcij čiščenja podvodnega sveta v Sloveniji. Ob tem se lahko pohvali z zelo pomembnim sporočilom, saj udeleženci ekološkega sprehoda opozarjajo, da tovrstne ekološke akcije sploh ne bodo potrebne, če se bomo vsi odgovorneje obnašali do okolja in odpadkov ne bomo odmetavali v vodo in naravo nasploh. Iskreno se zahvaljujem podjetju Spar Slovenija, ki že tretje leto zapored podpira ekološke akcije, kar v Slovenski potapljaški zvezi zelo cenimo in spoštujemo.«

Letos se je v reki Dravi nabralo manj smeti kot lani.jpg
Letos se je v reki Dravi nabralo manj smeti kot lani.
PR

Podjetje SPAR Slovenija, ki bo letos poleg Drave očistilo še Ljubljanico in Blejsko jezero, je v okviru svoje družbeno odgovorne kampanje Razmišljaj EKOlogično doslej očistilo že Muro, Ščavnico, Savo, Krko in Ljubljanico. V sklopu kampanje si v Sparu prizadevajo za ekološko ravnanje, večkratno uporabo nakupovalnih vrečk, manjšo potrošnjo lahkih plastičnih vrečk in trajnostno razmišljanje, saj so prepričani, da lahko s spremenjenimi navadami skupaj pripomoremo k zmanjšanju količine plastičnih odpadkov.

V Mariboru se je odvila tradicionalna, že 27. ekološko-čistilna akcija DRAVA 2019.jpg
V Mariboru se je odvila tradicionalna, že 27. ekološko-čistilna akcija DRAVA 2019.
PR