Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Inženirka leta Dora Domajnko živi svoje sanje

C. R., 10.01.2019 08:28:36

Na slavnostni razglasitvi v Cankarjevem domu v Ljubljani je v sredo zvečer naziv Inženirka leta 2018 prejela Dora Domajnko, magistrica elektrotehnike in razvojna inženirka v RLS merilna tehnika, zlati gazeli Slovenije 2015.

Delite na:
Inženirka leta Dora Domajnko živi svoje sanje
Inženirka leta 2018 Dora Domajnko Andrej Križ

Kipec sta ji podelila ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti mag. Ksenija Klampfer ter minister za izobraževanje, znanost in šport dr. Jernej Pikalo.

Dora Domajnko je sicer najmlajša med letošnjimi 10 nominirankami prvega slovenskega izbora Inženirka leta, vendar je njena biografija navdušila. Pravi, da je delo, ki ga opravlja, njen sanjski poklic. Žirija jo je prepoznala kot izjemen navdih mladim za inženirske študije in ustvarjalce prihodnosti.

Prave informacije za samozavestno odločanje

»Odločitev za študij tehnike in za inženirski poklic je za dekleta korak v neznano. Zato smo danes tukaj, da jim to neznanko razkrijemo in olajšamo odločitev,« je ob prejemu priznanja poudarila Inženirka leta 2018 Dora Domajnko. Želi si, da bi bilo za dekleta vedno na voljo dovolj informacij, kakšne prednosti in naloge prinašajo inženirske šole in poklici, da bi se tako lahko samostojno in samozavestno odločale, ali jim to ustreza ali ne.
Inženirko leta 2018 sta razglasila ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti mag. Ksenija Klampfer ter minister za izobraževanje, znanost in šport dr. Jernej Pikalo. Po besedah ministrice Klampfer je Slovenija dober zgled raznolikosti, vključevanja in spoštovanja, ne glede na poklic in spol. Minister Pikalo je dejal, da je projekt Inženirke leta izjemnega pomena za slovensko družbo, saj so raznoliki delovni timi naša prihodnost. Izpostavila sta svojo vzajemno odgovornost, da v očeh mladih prižgeta iskrice in jih vso njihovo karierno pot tudi ohranjata.

Inženirke voditeljice prihodnosti

Mag. Jože Torkar iz Petrola, predsednik projekta Inženirke in inženirji bomo!, je poudaril, da je pomembno ustvarjati ustvarjalce in ne le uporabnikov tehnologij prihodnosti. Inženirji so namreč kreatorji tehnologij, ki spreminjajo svet na bolje. Medeja Lončar, ambasadorka raznolikosti v korporaciji Siemens ter pobudnica izbora Inženirka leta, je prepričana, da so inženirke voditeljice prihodnosti, saj bo moč v rokah tistih, ki bodo obvladovali tehnologije.

Maria Anselmi, glavna direktorica za podatke v Skupini Bisnode je v motivacijskem nagovoru izpostavila problem pomanjkanja vzornic z močnim inženirskim duhom. Po njenem mnenju je prisotnost žensk v tehničnih poklicih zelo pomembna, saj le skupaj lahko pišemo pravila prihodnjega tehnološkega razvoja. Mag. Anton Petrič, ki prihaja iz družbe Deutsche Telekom in je soustanovitelj projekta Inženirke in inženirji bomo!, pa je dodal, da je kljub denarju in tehnologiji boj s konkurenti izgubljen, če nimamo pravih ljudi s pravimi znanji, kar inženirke vsekakor so.

Utemeljitev izbora Dore Domajnko za Inženirko leta 2018

Simbolično letnica rojstva Inženirke leta 2018 – najmlajše med letošnjimi nominirankami - sovpada z letnico rojstva samostojne Slovenije. S kupom zlatih, srebrnih priznanj in Zoisovo štipendijo je leta 2006 Dora zakorakala v eno najboljših slovenskih gimnazij, Gimnazijo Bežigrad. Tudi na njej je nizala tekmovalne uspehe in jo s 30 točkami zaključila kot zlata maturantka.

Na študiju elektrotehnike na Fakulteti za elektrotehniko Univerze v Ljubljani je ob nizu obštudijskih in raziskovalnih ter tekmovalnih aktivnosti kar štirikrat prejela nagrado dekana za učni uspeh. Leta 2016 je vpisala doktorski študij elektrotehnike, ob ne ravno enostavnem delu, ki ga opravlja v podjetju RLS, specializiranem za izdelavo rotacijskih in linearnih senzorjev pomika ter zasuka.

Dora, Inženirka leta 2018, pa ni le inženirka. Je športnica, tekmovalka, učiteljica kajaka na divjih vodah in smučanja, druge športne zvrsti pa umešča med svoje hobije. Je tudi glasbenica, ki ima za seboj glasbeno šolo harmonike, je članica v Folklorni skupini Emona in igra v skupini Via Entropia.

Vrline, ki jo krasijo, so strokovnost, vsestranskost, visoka zavzetost in umirjena prijetnost.

Inženirka leta 2018 z ministroma in Darkom Švetakom, soorganizatorjem dogodka.JPG
Inženirka leta 2018 z ministroma in Darkom Švetakom, soorganizatorjem dogodka.
Andrej Križ

Metodologija izbora Inženirke leta 2018

Na odločitev, katera od nominirank predstavlja največji zgled in navdih mladim, so s svojimi glasovi enakovredno vplivale štiri žirije:
• 10 nominirank za priznanje Inženirka leta;
• 10 predstavnikov medijev;
• 9 dijakinj iz konzorcija gimnazij Inženirke in inženirji bomo!; ter
• predstavniki organizatorja in partnerjev izbora.

Od nevidnosti k navdihu

Prvi slovenski izbor za Inženirko leta v središče izbora ne postavlja inženirskih dosežkov posameznic, temveč med desetimi nominirankami prepoznava njihov potencial, da so zgled in navdih mlajšim generacijam deklet.

Namen izbora je čim širša in učinkovita družbena promocija inženirk, med katerimi ena prejme priznanje Inženirka leta. V Evropi je namreč na študijskih področjih STEM (ang. Science, Technology, Engineering and Mathematics) le dobra četrtina deklet, v Sloveniji ena tretjina. Med pomembnimi vzroki, da se dekleta ne odločajo za inženirske poklice, sta tudi pomanjkanje zgledov ter neustrezna obrazložitev pomena vloge in prispevka inženirjev k razvoju družbe. Cilj izbora Inženirka leta je s spoznavanjem slovenskih inženirk pokazati, kako zanimive stvari počnejo in kako s svojim znanjem ter delom prispevajo k napredku.

Nominiranke za izbor Inženirka leta 2018, foto Andrej Križ.JPG
Nominiranke za izbor Inženirka leta 2018
Andrej Križ

10 nominirank izmed 29 kandidatk

Med letošnje nominiranke so bile izmed 29 kandidatk uvrščene: Andra Dodič, Kolektor Group d.o.o.; Blaženka Pospiš Perpar, Petrol d.d.; Dora Domajnko, RLS Merilna tehnika d.o.o.; Emilija Stojmenova Duh, Fakulteta za elektrotehniko UL in Digitalno inovacijsko stičišče Slovenija; Jagoda Tančica, Akrapovič d.d.; Janja Žagar, Lek d.d.; Maja Golubovič, Pomgrad d.d.; Marjana Krajnc, Danfoss Trata d.o.o.; Nataša Grlj, Hella Saturnus Slovenija d.o.o. in Nina Zalaznik, Iskraemeco d.d.

Izbor poteka v soorganizaciji revije IRT3000, družbe Mediade ter drugimi sodelujočimi partnerji. Je del projekta Inženirke in inženirji bomo!, ki mlade z dogodki na gimnazijah in šolskih centrih že osmo leto (od leta 2012) navdušuje za inženirstvo, tehniko, naravoslovje in inovativnost.

Dogodek Inženirka leta je prvi v letu 2019, ko svojo 100-letnico praznuje Univerza v Ljubljani, ki je dala zagon slovenskemu inženirstvu, svetu pa številne inovatorje in inovacije.

Več o izboru: http://inzenirka-leta.si/