Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

maja-ogorevc, delovna-akcija Njena.si

Skromna, a čista hiška doživlja pravljično ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Ikonične filmske obleke

Tina Lucu, 25.01.2020 14:00:00

Rodijo se nepozabni igralci in igralke, posnamejo se kultni filmi in v nekaterih dive nosijo ikonične obleke, ki dobijo svoje mesto v muzejih in postanejo tarča posnemanja še desetletja po svojem nastanku. Poglejmo, katere ikonične filmske obleke so zaznamovale zadnje stoletje v Hollywoodu.

Delite na:
Ikonične filmske obleke
Revija Vklop

Rita Hayworth, Gilda (1946)

Rita Hayworth je bila prototip fatalne ženske, saj je veljala za trojno »nevarnost«: odlično in ognjevito je plesala, bila je karizmatična igralka s sijajnim glasom. V filmu Gilda je v ozki črni satenasti večerni obleki z rokavicami do komolcev in golimi rameni (kostumograf Jean Louis) zapela in odplesala pesem Put the Blame on Mame ter očarala tako ženske kot moške.

Marilyn Monroe, Sedem let skomin (1955)

Film je najbolj poznan po prizoru, ko v podhodu podzemne železnice veter iz zračnika privzdigne krilo Marilyn Monroe. Obleko je izdelal kostumograf William Travilla, ki je z največjim seks simbolom Hollywooda sodeloval pri osmih filmih. Enostavna, elegantna in seksi obleka z naramnicami okoli vratu je bila leta 2011 na dražbi prodana za 5,6 milijona ameriških dolarjev.

Grace Kelly, Ujeti tatu (1955)

Princesa Grace Monaška je najbolj znana po ikoničnih klasičnih ženstvenih oblekah. Eno najlepših, čudovito belo večerno toaleto brez naramnic, je nosila v romantičnem trilerju Alfreda Hitchcocka Ujeti tatu, kjer je zaigrala ob boku Caryja Granta.

Audrey Hepburn, Zajtrk pri Tiffanyju (1961)

Audrey Hepburn velja za največjo modno ikono Hollywooda, saj je vse, kar je dala nase, postalo modno in zaželeno. Njen najbolj znani modni kos pa je po vsej verjetnosti mala črna obleka, ki jo je nosila v filmu Zajtrk pri Tiffanyju. Obleka je kreacija slavnega modnega guruja Huberta de Givenchyja, ki je bil dober prijatelj igralke.

Michelle Pfeiffer, Brazgotinec (1983)

Z vlogo v kultnem gangsterskem filmu, kjer igra zdolgočaseno in zadrogirano ženo kokainskega barona Tonyja Montane (Al Pacino), se je Michelle Pfeiffer prebila med najbolj zaželene igralke. Še posebej lepa in seksi je bila v luksuznem negližeju (spalni srajčki), ki ga je za film sešila kostumografinja Patricia Norris.

Jennifer Grey, Umazani ples (1987)

Kostumografijo za film v slogu 60. let je skrojila Hilary Rosenfeld. Najbolj smo si zapomnili lahkotno rožnato oblekico Baby (Jennifer Grey) na koncu filma, ki glavni junakinji daje ljubkost in eleganco baletke ter dobro poudari njeno mlado nedolžno naravo.

Julia Roberts, Čedno dekle (1990)

Preobrazba iz prostitutke v elegantno mlado damo (kot Pepelka) je ustoličila Julio Roberts v svetu filma. Še posebej je kot čedno dekle izstopala v elegantni rdeči »operni« toaleti z belimi rokavicami.

Sharon Stone, Prvinski nagon (1992)

Sharon Stone v filmu igra Catherine Tramell, fatalno pisateljico, osumljeno umora svojega ljubimca, ki se poigra s psihično nestabilnim detektivom in večkratnim odvisnikom (Michael Douglas). Prizor, ko Catherine v seksi beli oprijeti obleki na zaslišanju gruči preznojenih in šokiranih detektivov (ne)namerno pokaže svoje mednožje, je legendaren in nepozaben.

 Cameron Diaz, Maska (1994)

Z vlogo v filmu se je takrat 21-letna Cameron Diaz prebila med hollywoodske zvezde in postala ena najlepših in najbolj iskanih igralk. Še posebej je izstopala v rdeči oprijeti večerni obleki, saj je v njej izžarevala vse in še več, kar si moški želi pri ženski.

Emma Stone, Dežela La La (2016)

Rdečelasa Emma Stone je dobila oskarja za glavno žensko vlogo v tem filmu, najbolj pa smo si jo zapomnili po čudoviti lahkotni rumeni poletni oblekici, potiskani z vzorci rož.

Brigitte Bardot, »The Girl in the Bikini« (1952)

Seveda so bikini kopalke in ne obleka, pa vendar jih omenjamo, saj je razkošna Brigitte Bardot (takrat stara 17 let) v filmu, kjer se pojavi v bikinkah, povzročila pravo revolucijo in premaknila meje. Ženske po vsem svetu so začele kupovati in nositi mini kopalke, kar je bilo v tistih časih pravi moralni greh.

Olivia Newton John, Briljantina (1973)

Sandy (Olivia Newton John) je bila v slavnem filmu Briljantina ves čas pridna punčka v nedolžnih do vratu zapetih oblekah. Šele na koncu filma je pokazala tudi svojo »slabo« stran in v črni opravi v usnjenih oprijetih hlačah z natopirano pričesko in rokersko-hipijevskim imidžem popolnoma navdušila.

Objavljeno v reviji Liza/Maja št. 2, 10.1.2020