Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Hoste – lepe od spomladi do jeseni

Anjuta Lazič, univ. dipl. inž. agr., Ženska, 07.10.2018 15:01:04

Hoste ali funkije so zelnate trajnice ki ne smejo manjkati v nobenem vrtu. Znane so po svojih lepih listih, poleti pa tudi cvetijo. Hoste so ljubiteljice senčnih in polsenčnih kotičkov zato skupaj z njimi s sadimo rastline, ki jim takšni pogoji prijajo.

Delite na:
Hoste – lepe od spomladi do jeseni
Lepa kombinacija, sivo listna hosta in okrasni luk. Anjuta Lazič

Kljub svoji lepoti in nezahtevnosti se hoste v zasaditvah premalo uporabljajo. Morda zato, ker jih radi objedajo polži ali pa pri zasaditvah preveč razmišljamo le o cvetju in dajemo premalo poudarka na druge dekorativne dele rastlin.

Preberite tudi: Kakšne barve je vaša osebnost. Kliknite TUKAJ!

Hosta je univerzalna trajnica. Lepa je od spomladi pa tja do pozne jeseni. Spomladi, ko odžene, so njeni listi videti kot tulci, ko pa se listi popolnoma razprejo, se hosta pokaže v vsej svoji lepoti. Njeni listi nato krasijo vrt vse leto, do pozne jeseni, ko se lepo jesensko obarvajo. Poleti hosta tudi cveti. Njeni zvončasti ali trobentasti cvetovi so nanizani na visokih steblih. Cvetovi so lahko beli ali nežno vijolični. Nekateri tudi lepo dišijo.

Ker so hoste tako izvrstne rastline žlahtnitelji vzgajajo vedno nove sorte. Zaradi velike izbire rastlin bomo gotovo našli kakšno, ki bo primerna za naš vrt.

IMG_2003.jpg
Hoste sadimo skupaj z rastlinami, ki imajo rade podobne pogoje.
Anjuta Lazič

Hoste se med seboj razlikujejo po barvi, obliki in velikosti listov ter po barvi cvetov. Listi so lahko veliki ali majhni, enobarvni ali pisani, gladki ali nagubani. Listne ploskve so lahko široke srčaste oblike ali ozke suličaste. Narava pa sama poskrbi tudi za pravo razmerje. Ozki listi imajo krajši pecelj, okrogli daljšega. Od barv lahko izbiramo med zeleno, travnato zeleno, zlatorumeno ali kovinsko modro. Listi so lahko enobarvni ali pisani. Listi nekaterih sort imajo lahko obrobljen rob, na primer beli listi z zelenim robom ali obratno. Barvnih kombinacij je veliko, zato bo odločitev težka. Če nam je pomemben cvet, izberimo hosto iz vrst H. ventricosa ali H. plantaginea. Če želimo, da v vrtu zadiši, pa izberimo sorte ˝Honeybells˝, ˝ Rojal Standard˝ ali ˝So Sweet ˝.

Kakšne pogoje potrebujejo?

Hoste so prezimno trdne in niso zahtevne rastline. Posadimo jih v nevtralna, bogata, vlažna in dobro odcedna tla. Večina host ima rada senco do polsenco, nekatere pa potrebujejo vsaj nekaj sončnih žarkov, da njihovi listi zažarijo. Če bomo na primer hosto z zlatorumenimi listi posadili v čisto senco, bodo listi izgubili svoj sijaj in sčasoma postali zeleni. Je pa tudi nekaj takšnih sort, ki jih lahko posadimo na sonce, to sta sorti ˝August Moon˝ in ˝Shade Fanfare˝. So pa tudi sorte, ki ne prenesejo popolnoma nič sonca. To so hoste z modrikastimi listi. Žarki sonca uničijo povoščeno plast, liste pa prekrijejo madeži.

IMG_9761.JPG
Za boljši učinek posadimo več enakih rastlin skupaj.
Anjuta Lazič

Da ne bo vse preveč komplicirano, si velja zapomniti: hoste z večjimi rumenimi in belimi površinami sadimo na svetlejše rastišče, z izjemo host z ozkimi, belo-zelenimi listi, ki bodo tudi v senci lepo uspevale.

Kam jih posaditi?

Hoste so vsestransko uporabne rastline. Lahko jih uporabimo kot obrobo nasadov, jih posadimo v nasad skupaj z drugimi trajnicami ali pa jih uporabimo kot prekrovno rastlino. Uporabljamo jih lahko za zasaditev vodnih vrtov ali pa skalnjakov. Lepe bodo, če jih bomo posadili v posode ali korita skupaj s trajnicami ali poletnim cvetjem.

Pri izbiri host pa bodimo pozorni tudi na kombinacije z drugimi rastlinami. Ne mešajmo različnih host med seboj, še posebej to velja za pisanolistne. Če se temu ne moremo izogniti, posadimo skupaj večje število enakih rastlin.

IMG_5761.jpg
Hoste so idealne za obrobe ribnikov.
Anjuta Lazič

Hoste sadimo skupaj z rastlinami, ki uspevajo v podobnih pogojih. Lepe bodo v zasaditvah s hortenzijami in sleči in trajnicami za senco, kot so krvomočnica, jesenske anemone, orlica, preobjeda, ligularija, rodgerzija, vrtna kresnica, praprot, plahtica, svetilka, naprstec, maslenice, šaš in druge. Skupaj s hostami bomo lahko v bolj senčnih kotičkih naredili čudovite zasaditve, kjer bomo lahko v vročih poletnih dneh uživali in se hladili.

Razmnoževanje

Hoste najlažje razmnožujemo z delitvijo. To naredimo zgodaj spomladi, najboljše takrat, še preden se razvijejo prvi listi. Razmnoževanje s semeni ni priporočljivo, saj se mlade rastline pogosto razlikujejo od staršev.

IMG_8581.jpg
Hoste lahko sadimo tudi v posode in korita.
Anjuta Lazič

Zaščita

Če bomo rastline posadili na pravo mesto, z njimi ne bo težav in nam bodo lepo uspevale. Imajo pa hoste zelo radi polži, zato je to včasih kar velik problem. Objedeni listi postanejo grdi in prej tako lepa rastlina ni več v okras. Lahko se odločimo za boj proti polžem ali pa sadimo le tiste hoste s tršimi usnjatimi listi, ki jih polži ne marajo preveč.

Ker so nežni listi hoste občutljivi na zgodnje pomladanske pozebe, jih je dobro zaščititi, zaščito pa pustimo tako dolgo, dokler spomladanske pozebe ne minejo.

IMG_9772.JPG
Listne ploskve so lahko tudi nagubane.
Anjuta Lazič