pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Poroka na prvi pogled: Markove navade ...

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Funkcionalnost vaše shrambe je bistvena

Zoran Franc, Novice Svet24, 19.01.2019 15:01:29

Novo leto je prineslo nove obljube, zapovedi in želje. Spremenili ali na novo uredili ste že večino prostorov, v katerih se največ zadržujete, zdaj je čas, da poskrbite še za tiste, v katere odlagate ali v njih hranite stvari. Organizirajte si shrambo!

Delite na:
Funkcionalnost vaše shrambe je bistvena
Prostor kar najbolje izkoristite, police naj segajo od tal do stropa. Namestite jih tako, da lahko spreminjate njihovo višino. Dreamstime

V shrambi se poleg živil pogosto znajde še kaj drugega, kar tja niti ne spada. Ker gre za majhen prostor, se ta hitro zapolni in nekoč uporabne stvari lahko tam tudi hitro postanejo krama. Če se vam zdi, da je prostor prenatrpan, in želite znova vzpostaviti red, je čas, da zavihate rokave.

Čas je za organizacijo

Ko ste iz shrambe odstranili vse in so ostale zgolj gole stene, razmislite, kaj je treba storiti, da bo postala funkcionalnejša. Pomembno je, da prostor, ki je namenjen shranjevanju, kar najbolje izkoristimo. Zato naj police segajo od tal do stropa, po možnosti jih namestite tako, da lahko prilagajate njihovo velikost. Primerna razdalja od tal do prve police je od 40 do 50 centimetrov. Tja boste shranili predmete, ki jih ne potrebujete pogosto, oziroma tiste, ki potrebujejo nekoliko nižjo temperaturo. Na osrednje police pa postavite živila, ki jih uporabljate najpogosteje.

shramba 2.png
Krompir, vino, čebulo in druga sveža živila, shranite v spodnje predale.
ARHIV

Kaj k tlom, kaj na sredino in kaj na vrh?

Ker v shrambi shranjujemo različne tipe živil, jih je treba pravilno sortirati. Svetujemo vam, da domače dobrote in pridelke shranjujete čim bolj pri tleh, kjer je temperatura najnižja. Tja torej postavite krompir, čebulo, česen in drugo zelenjavo. Shranite jih v plastične zabojnike ali platnene vreče. Čebulo in krompir je dobro shraniti v čim temnejšo embalažo, sicer rada klijeta.

shramba 1.png
Organizirana shramba bo olajšala marsikatero delo.
ARHIV

Nikar ne shranjujte skupaj krompirja in jabolk, saj bodo jabolka povzročila prehitro gnitje oziroma zorenje. Suha živila, kot so riž, testenine in razna druga žita, shranite na osrednje police. Svetujemo vam, da jih shranite v steklene kozarce s pokrovi, ki jih lično okrasite z nalepkami ali pa pobarvate, in tako boste že na daleč prepoznali, kaj vsebuje kateri od kozarcev. Na višje police shranite konzervirano hrano in ozimnico. Za boljšo preglednost si naredite razdelke, posebej za zelenjavo, sadje, marmelade, džeme, prikuhe …

Objavljeno v časniku Novice Svet24 št. 14, 18. 1. 2019.