stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

FOTO: Trendovske talne obloge

Dunja Strašek, Dom2, 05.09.2018 13:01:22

V toplejših mesecih je čas, da kaj prenovimo, polepšamo. Če nameravate zamenjati talne obloge in ne veste, katere izbrati, se lahko ozrete med trende.

Delite na:
FOTO: Trendovske talne obloge
Naj bodo valovite oblike, rombi, kvadrati ali karkoli geometrijskega in večbarvnega – to je trendovsko in lahko da prostoru poseben pečat, kamor se bodo usmerili pogledi. Dom2

Nekateri izmed njih ostajajo, drugi izginejo, pojavijo se novi, a letos se splača bolj pogosto pogledati v tla. Nekaj čudovitega lahko vidimo tam.

Moderne talne obloge so prave umetnine, z njimi tako postanejo vaša tla kot neka slika. Lahko so nevtralnega videza, a vseeno nekaj posebnega zaradi materiala, lahko pa so po videzu bolj vpadljive in tako ne potrebujete kaj dosti več z dekoriranjem prostora. In zagotovo se jih ne boste naveličali. Materiali, uporabljeni za moderne talne obloge, še niso bili tako raznovrstni: klasika je les, kamen, keramika, vse bolj pa se uporabljata tudi cement in porcelan v najrazličnejših izvedbah. 

Preberite tudi: Stehtajte torbo svojemu šolarju. Kliknite TUKAJ!

Narava ostaja

To je večen trend, še prav posebej pa v času omreženosti z internetom, pametnih telefonov in vsakodnevnih poplav informacij, ko nam vsaj pristni materiali dajo občutek, da živimo z naravo. Kaj boljšega lahko najdete doma kot kakovostna lesena tla? So elegantna in topla, hoja, tudi z bosimi nogami, je po njih zelo prijetna, zato so zelo primerne za prostore, kjer se pogosto zadržujemo, na primer za dnevne sobe. Les je trajen material, zato je dolgoročno dobra naložba, saj lahko ob pravilnem vzdrževanju še vedno lep dočaka desetletja. Vzdrževanje lesenih talnih oblog je nezahtevno, možno ga je tudi obnavljati – po potrebi ga pobrusimo in prelakiramo, s tem pa mu povrnemo lepoto. Lesene talne obloge so antialergijske in antistatične ter so dober toplotni izolator, kar nam pride prav pri neogrevanih tleh, z izjemo laminata pa je masiven les tudi dober zvočni izolator.

EV-1212-056-021_ev_1212_bembe_01.jpg
Za čudovita lesena tla se zdi, kakor da ujamejo divjo stran narave. Grče lesenih desk in struktura lesa vzbujajo naravno privlačnost in na tleh oblikujejo organske oblike.
Dom2

Na voljo so različne vrste, barve in strukture lesa. Trendovski je masivni les, pri katerem je vsak kos s svojo strukturo in vzorci unikat. Barvna pestrost je tipična značilnost lesenih podov, saj barvno popolnoma enotnega lesa ni. Nekatere vrste lesa imajo bolj enotno barvo (hrast), druge imajo v svoji strukturi več barvnih odtenkov (oreh, oljka, ...). Barvna paleta lesa sega od povsem belih do črnih odtenkov, na voljo pa so še različne barvane variante. Najbolj priljubljene so talne obloge iz hrastovega, orehovega, bukovega in jesenovega lesa, v trendu je temna barva – na primer oreh ali dimljen hrast, s termično obdelavo pa lahko proizvajalci vsak les spremenijo v drugo barvo.

EV-0817-046-057_villeroy___boch_046_02.jpg
Kamnite talne obloge iz granita, skrilavca, marmorja ali katere druge vrste kamna so primerne za vse prostore v stanovanju – tako za bolj in manj obremenjene in tudi za talno ogrevana tla.
Dom2

Eleganten ponaredek

Tako imenovana dizajnirana tla so tudi v letošnjem letu trend. To so talne obloge, ki imitirajo nekaj drugega: pluta z videzom estriha, keramične ploščice z imitacijo lesa, linolej v videzu laminata in še kaj je na voljo. Vedno si namreč ne moremo privoščiti dražje možnosti, želimo pa imeti lepa in kljub imitaciji prijetna tla. Ker ima vsak material svoje prednosti, ga lahko uporabljamo precej neodvisno od videza. Pluta v sivi barvi lahko na primer ustvari moderno industrijsko ureditev, obenem pa je prijetno topel in mehek naravni material, ki tudi odlično absorbira zvoke.

EV-0816-012-04_ev_0816_tile_of_spain_05.jpg
Predvsem keramika lahko ponuja vse: videz kamna, videz parketa ali masivnega lesa, tudi beton posnema videz keramike ali plute ali pa laminat videz kamna.
Dom2

Modra in rdeča

Letos so modna rdeča in modra tla, vendar ker talnih obolg ne menjamo pogosto, si je za barven poudarek bolje omisliti preprogo. Če torej želite kupiti novo preprogo, si jo omislite v barvah sveže vode. Ustvarili boste modro čudo, ki tako nebesno sveže deluje na lesenih tleh. Lesni toni v kombinaciji z modrimi vedno ustvarijo dobro vzdušje in v dom vnesejo umirjenost, kar nam omogoča, da si napolnimo baterije po napornem dnevu.

Ponovno dobrodošle barve v naših domovih pa so odtenki rdeče, kot sta paradižnikovo rdeča in oranžno rdeča, in se lepo podajo v barvno shemo z belimi ali naravnimi toni. Vendar ne pretiravajte – rdečo barvo uporabite le kot posamezne poudarke. Velika rdeča preproga je dovolj, da zaživijo tla, kaj več rdečega v ostali opremi in dodatkih ni več potrebno.

EV-0316-028-051_0316_logoclic_01.jpg
Vselej si ne moremo privoščiti masivnega lesa ali parketa, zato je na voljo laminat, ki predstavlja cenejšo možnost.
Dom2

Vzorčasta tla

Rombi, kvadrati, valovi – brez vzorcev ni trendovskih tal! Geometrijska razkošnost pritegne oko, material – tkani vinil – pa je prijeten za noge in ušesa, saj aborbira zvoke, primeren je za astmatike in alergike ter prijazen do okolja. Je trajen material, ki še dolgo ostane lep. Umazanija namreč ne prodira v talno oblogo, zato jo je tudi lahko vzdrževati. Na voljo so v nešteto barvnih odtenkih, omislimo si lahko različna vzdušja – kaj bolj pestrega ali kaj bolj umirjenega. In pri tem ni rečeno, da so vzorci vedno divji – če izberemo umirjene odtenke, bo prostor tudi z vzorci umirjen.

Prav tako lahko ustvarimo vzorčasta geometrijska tla z lesenimi talnimi oblogami, pri čemer izberite samo naravne tone lesa, ali pa vzorec ribje kosti s porcelanastimi ploščami, pri čemer so na voljo tudi bolj živahne barve.

pluta.jpg
Plutovina prinaša v dom naravo. Tla iz plute dajejo prostoru toploto in zdravo bivalno klimo.
Dom2

Razkošje naravnega kamna

Vse bolj priljubljen trend v opremljanju doma postaja uporaba naravnega kamna. Je večno eleganten, izžareva mir, trajnost in varnost ter je zelo praktičen material, izjemno trpežen in odporen. Njegova barvna pestrost od najtemnejših, črnih odtenkov pa vse do najsvetlejših, belih vrst kamna, različne dimenzije in oblike kamnitih plošč ter različni načini obdelave v sijaj, mat ali strukturnih izvedbah nam omogočajo, da si ustvarimo tla in podobo prostora, kot si jo želimo. Modna izbira med naravnimi kamni sta teraco in marmor, tudi v temnih različicah. Nista videti razkošno le v kuhinji, na hodniku ali v kopalnici, ampak poživita svetel dekor in leseno pohištvo. Če so vam bolj všeč svetlejša kamnita tla, si lahko omislite apnenčaste vrste kamna, ki so s svojim peščenim tonom elegantne in usklajene s klasično in sodobno arhitekturo.