bolnišnica Svet24.si

Družinski zdravniki: Če se to zgodi, bomo kmalu ...

postojnska jama Svet24.si

V 200 letih so vodniki skozi Postojnsko jamo ...

borut petek Necenzurirano

Nekdanji Janšev zaupnik je zdaj milijonar. Kdo ga...

grims cerkev-kriz mora bit-facebook Reporter.si

Kako Cerkev omogoča predvolilno kampanjo Branka ...

mark cuban pravi mvp pm Ekipa24.si

Provokacija v srbskem jeziku?! Neverjetno, kaj o ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

ana gros af Ekipa24.si

Navijači kričijo: to je sramota! Zgodovinskih ...

FOTO: To so čudoviti poletni šopki!

Sabina Šegula, Zeleni raj, 22.08.2018 13:01:07

Ko se poleti sprehajamo po cvetočih travnikih in vrtovih, si lahko košček čudovite cvetoče simfonije povežemo v prekrasne poletne šopke. Pri izdelovanju šopkov je priporočljivo vedeti nekaj osnovnih pravil.

Delite na:
FOTO: To so čudoviti poletni šopki!
Oranžno-modra kombinacija ognjiča in modrega glavinca je zelo sporočilna. Šopek opazimo takoj. Sabina Šegula

Dva načina oblikovanja šopka

Mnogokrat cvetje, nabrano na vrtu, ni obstojno brez vode. Zato imamo dve rešitvi. Prva rešitev je, da med nabiranjem cvetja oblikujemo šopek, ki ga nato zvežemo in spodrežemo ter damo v vodo. Druga rešitev je malce bolj nenavadna. Cvetje nabiramo tako, da imamo poleg posodo z vodo. Takoj po rezanju cvet damo v vodo. Tako nabrano cvetje nato prenesemo v delovni prostor, kjer bomo lahko postopoma oblikovali šopek.
Pomembno pravilo je tudi, da stebla rastlin očistimo do veznega mesta. Steblo, ki je v vodi, ne sme imeti listja, saj to začne gniti in bakterije v vodi se namnožijo. Posledica večjega števila bakterij so zamašene vodovodne cevi v steblu, zato cvetje hitreje propade. Cvetje torej očistimo in položimo na delovno površino po skupinah. Tako bomo lažje oblikovali šopek, saj bodo cvetovi in zelenje že vnaprej pripravljeni za uporabo.

Pri izdelovanju lahko stebla polagamo na dva načina. Prvi, preprostejši, je paralelni ali vzporedni način polaganja stebel. V tem primeru dobimo bolj kompaktne visoke šopke. Drugi, malo zahtevnejši način, pa je spiralno polaganje stebel. Vsa stebla polagamo poševno vedno v isto smer, hkrati šopek obračamo, da lahko razporedimo cvetove, kjer jih želimo imeti.

sopki-1.jpeg
Spiralno polaganje stebel v isto smer. Pod veznim mestom so stebla čista.
Sabina Šegula

Ostro rezilo in čistoča pri delu

Ko je šopek narejen, ga trdno zavežemo. Nato je nujno stebla spodrezati. Če imamo zelo ostre škarje, lahko z njimi odrežemo stebla postrani. Če pa škarje niso ostre, bomo pri rezanju stebla stisnili in s tem zožili vodovodne cevi v njih. Cvet tako težje vsrka vodo in hitreje propade. Zato je najbolje uporabiti oster nož z ravnim rezilom in steblo odrezati postrani. Tako ima steblo največjo možno površino za vsrkavanje.

sopki-2.jpeg
Poševni rez stebel
Sabina Šegula

Pri vezanju šopkov je pomembna čistoča. Zagotoviti si moramo čisto delovno površino, orodje in vazo oziroma posodo z vodo. Če imamo doma posebno hranilo za rezano cvetje, potem ga dodamo, kot je napisano v navodilih.

Poletje je tudi čas sadja in večkrat se zgodi, da šopek postavimo poleg posode s sadjem. Zakaj to ni priporočljivo? Iz sadja izhaja plin etilen, ki povzroča hitrejši razvoj cvetja in s tem skrajša življenjsko dobo cvetja.

Preberite tudi: Kaj storiti s paradižnikom, okuženim s plesnijo? Kliknite TUKAJ!

Komplementarni kontrast – barvi, ki sta si v barvnem krogu nasproti

Igra z barvami poleti nima meja. Šopke ustvarjamo, kot nam narekuje trenutni navdih. Če želimo doseči močno barvno sporočilnost, se odločimo za pravilo »manj je več«. Uporabimo le dve vrsti cvetja intenzivnih barv. Oranžno-modra kombinacija ognjiča (Calendula officinalis) in modrega glavinca (Centaurea cyanus) je zelo sporočilna. Šopek opazimo takoj.

Ne moremo pa prezreti zanimivega učinka različnega ozadja na izraznost cvetja v šopku. Če postavimo šopek pred oranžno ozadje, močno izstopa modra barva. Ko postavimo šopek nad polje modrega glavinca, izstopa oranžna barva.  

sopki-dr-sabina-segula.jpeg
Dr. Sabina Šegula
Sabina Šegula

Vrtnice, dišeče dame poletja

Vrtnice kar vabijo, da jih odrežemo in naredimo iz njih šopek. Manj znano je, da odsvetujejo odstranjevanje trnjev. Iz ran se namreč cedi rastlinski sok, ki vsebuje sladkorje. Ti so hrana za bakterije, te pa zamašijo vodovodne cevi v steblih. Zato poskusimo oblikovati šopek iz vrtnic kar v rokavicah.
Slika 9 – Mnogocvetne vrtnice v družbi navadnega asparagusa (Asparagus densiflorus) in različnih trav.
Šopek lahko zelo enostavno naredimo že zgolj z eno vejo mnogocvetne vrtnice, ki ji dodamo malo plahtice (Alchemilla vulgaris) in okrasnega luka (Allium). Za zaključek uporabimo večje liste, v našem primeru hosto 

sopki-10.jpeg
Preprosto in učinkovito
Sabina Šegula

Pomagajmo si s steklenicami!

Preprosta rešitev v zadnjem trenutku. Zanimivo dekoracijo naredimo iz različnih steklenic, v katere vstavimo različno cvetje. Postavimo jih skupaj in že smo okrasili prostor.

sopki-14.jpeg
Rob ribnika je okrašen z enostavno postavitvijo steklenic s cvetjem.
Sabina Šegula

Zeliščni šopek

Omenili smo že, da moramo rastline, ki jih uporabljamo pri oblikovanju šopka, najprej očistiti. Za lažje delo pa cvetje razporedimo po skupinah.

sopki-16.jpeg
Zeliščni šopek s prevladujočo modro vijolično barvo.
Sabina Šegula

Zeliščni šopek je lahko sestavljen iz velikega izbora zelišč, ki ga imamo na vrtu. Kombiniramo cvetoča zelišča z zelenimi, pri čemer smo pozorni na kombinacijo struktur in tekstur. Bolj ko so te raznolike, bolj smo pozorni, da jih sestavimo v povezano celoto z usklajeno podobo.

Preprosto poletno pisano

Sezonsko cvetje, ki poleti raste na vrtu, uporabimo pri oblikovanju šopka. Pri tem smo pozorni predvsem na obliko cvetov. Cvetje s koničasto trikotno obliko naj bo v šopku na vrhu, medtem ko drugo cvetje služi kot polnilo. Nad polnilom dodamo nekaj osamelcev za višino.

sopki-19.jpeg
Poletna kombinacija
Sabina Šegula

Nekateri plodovi ne zaostajajo za cvetovi

Plodovi odcvetele potonike (Paeonia) so zelo zanimivi. Tako imenovani birni mešički (posebna oblika plodov) imajo največkrat štiri mesnate rožičke, ki so na vrhu lahko različno obarvani. S svojo neobičajno obliko so lep dodatek cvetovom. Veje s plodovi so uporabne tudi za izdelovanje osnov. Kot je vidno na sliki, so veje javorja očiščene listja in so na njih ostali le plodovi. Gole veje dajejo oporo cvetovom, medtem ko so plodovi lepa zelena dekoracija.

sopki-30.jpeg
Plodovi v šopku se lepo dopolnjujejo s cvetovi.
Sabina Šegula

Pokončen paralelni šopek

Kot smo že omenili, lahko stebla polagamo na dva načina: spiralni in paralelni – vzporedni. Za tako oblikovane šopke so okrasne rastline s podolgovatimi socvetji kot naročene. Mogočna stepska lilija (Eremurus stenophyllus) ima visoka valjasta socvetja, ki jih družba lepotca naprsteca (Digitalis purpurea) lepo poudari. Opozoriti je treba, da je naprstec izjemno strupen in si moramo roke po izdelavi takega šopka takoj umiti. Šopek postavimo na težje dostopno mesto zaradi majhnih otrok. Cvetovi naprsteca so namreč izjemno lepa kreacija narave in kar vabijo malčke, da si jih nataknejo na prstke kot palčkova pokrivala.

sopki-27.jpeg
Paralelni pokončni ozki šopek
Sabina Šegula

Poletni tris

Osvežilna kombinacija rumeno cvetoče pijavčnice (Lysimachia punctata), modro cvetoče kadulje (Salvia sp.) in oranžnega ognjiča (Calendula officinalis) dopolnjuje pisano poletno vazo. Preprosto in učinkovito. Šopek deluje igrivo in lahkotno.

sopki-29.jpeg
Igrivi tris
Sabina Šegula

Vrtne kresnice so kot čipka

Barvit šopek iz mnogih drobnih cvetov, kjer vrtne kresnice (Astilbe) delujejo kot nežna čipka. Gavra (Gaura lindheimerii) skupaj s travami šopek razrahlja. Soplodje enega od okrasnih lukov (Allium) z oblimi zelenimi plodovi pa pritegne s svojo obliko. Nežne strukture cvetov nam pomagajo ustvariti romantično vzdušje.