reševalci gasilci avstrija Svet24.si

49-letnik na stopnišču napadel 50-letnico, jo ...

Dejan Süč Svet24.si

Poslanec Svobode se je zmotil, zato je bil sprejet...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Finska ostaja najsrečnejša država na svetu

C. R./STA, 21.03.2019 13:01:01

Finska je drugo leto zapored najsrečnejša država na svetu, kaže letno poročilo Združenih narodov o globalni sreči. Slovenija je na lestvici držav na 44. mestu, na zadnjem, 156. mestu pa je od vojne razdejani Južni Sudan.

Delite na:
Finska ostaja najsrečnejša država na svetu
Finska Vir: Facebook

Na lestvici najsrečnejših držav Finski sledijo Danska, Norveška, Islandija, Nizozemska, Švica, Švedska, Nova Zelandija in Kanada. Te države izstopajo zaradi stabilnosti svojih družb - kazalci sreče so se pri njih od leta 2005 le malo spremenil, v poročilu poudarjajo ZN.

Slovenija, ki je v primerjavi z letom 2018 na lestvici pridobila sedem mest, se je uvrstila za Uzbekistanom, Litvo in Kolumbijo ter pred Nikaragvo, Kosovom in Argentino.

Sosednja Avstrija je na 10. mestu, Italija na 36., Madžarska na 62. in Hrvaška na 75. mestu.

Kljub političnim pretresom, povezanih z brexitom, je Združeno kraljestvo na letošnji lestvici v primerjavi z letom 2018 napredovalo za štiri mesta in je na 15. mestu. Združene države so se uvrstile na 19. mesto, Rusija na 68., Kitajska na 93., Indija pa na 140. mesto.

Na dnu lestvice so Jemen, Afganistan in Srednjeafriška republika, države, razdejane v vojni. Zadnje mesto zaseda Južni Sudan. Združeni narodi so pred kratkim opozorili, da 60 odstotkov prebivalcev te države, ki je v primežu državljanske vojne, v kateri je umrlo skoraj 400.000 ljudi, ogroža lakota.

Letošnje poročilo ZN se je posebej osredotočilo na "srečo in skupnost" ob upoštevanju dejavnikov, kot so družbeni mediji in tehnologija, družbene norme, konflikti in vladne politike.

Kako skupnosti vplivajo druga na drugo, bodisi v šolah, na delovnih mestih, v soseskah ali na družabnih medijih, močno vpliva na globalno srečo, je dejal John Helliwell, profesor na Univerzi v Britanski Kolumbiji in sourednik poročila ZN.

Avtorji poročila ZN opozarjajo, da se je sreča v svetu v zadnjih letih zmanjšala, kar je povezano z naraščajočimi negativnimi občutki, vključno z "zaskrbljenostjo, žalostjo in jezo, zlasti v Aziji in Afriki, v zadnjem času pa tudi drugje", opozarja poročilo.

ZN so poročilo, ki ga objavljajo od leta 2012, objavili v sredo ob mednarodnem dnevu sreče, 20. marcu, ki ga je Generalna skupščina Združenih narodov razglasila istega leta.