stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Sto vrhunskih restavracij na festivalu polžev

C. R., 21.09.2018 12:01:37

Jesenski festival polžev, ki bo na Dunaju letos potekal od 24. do 30. septembra 2018, vsako leto oživi dolgoletno tradicijo vzreje polžev v avstrijski prestolnici. Tokrat bo sto vrhunskih restavracij svojim obiskovalcem cel teden ponujalo inovativne polžje specialitete.

Delite na:
Sto vrhunskih restavracij na festivalu polžev
Andreas Gugumuck, ki je svojo 400 let staro kmetijo spremenil v polžjo farmo, je leta 2012 prejel evropsko nagrado za inovativne mlade kmetovalce. Festival polžev

Dunaj je bil do začetka 20. stoletja prestolnica polžev, saj so ti veljali za zelo zdravo hrano in celo afrodiziak. V ožjem središču mesta so imeli polžjo tržnico, kjer so prodajali sladkane kuhane, pa tudi ocvrte in pečene polže s slanino in zeljem. Leta 1810 je izšla kuharska knjiga z recepti za polžje jedi, kot so na primer polnjeni polži, polžja pašteta, polžji cmoki, nabodala in klobasice.

Preberite tudi: Za kaj Slovenci najpogosteje zapravljamo? Kliknite TUKAJ!

To dolgoletno tradicijo specialitet iz vinogradniških polžev s festivalom že 10 let obuja dunajski polžerejec Andreas Gugumuck, ki k sodelovanju privabi vrhunske restavracije iz celotne Avstrije. Sto sodelujočih restavracij bo tako v zadnjem tednu septembra na menije uvrstilo prav posebne lastne kreacije, vse od polžjega namaza do polžev na japonski način.

Festival polžev 1.jpg
Sto sodelujočih restavracij bo tako v zadnjem tednu septembra na menije uvrstilo prav posebne lastne kreacije, vse od polžjega namaza do polžev na japonski način.
Festival polžev

Od vinogradnikov do izdelovalcev čokolad

Vrhunec festivala bo v soboto, 29. septembra, na posestvu Gugumuck, kjer se bodo predstavili vinogradniki, pivovarji, izdelovalci čokolad in gastronomi. Program bo namenjen vsem starostnim skupinam in bo zajemal vodenja po posestvu, delavnice ter glasbene nastope. Obiskovalci bodo lahko poskusili najrazličnejše polžje specialitete, tudi polže na žaru, ki jih bo na odprtem ognju pekel organizator festivala Andreas Gugumuck. Vstop je prost.

Andreas Gugumuck, ki je svojo 400 let staro kmetijo spremenil v polžjo farmo, je leta 2012 prejel evropsko nagrado za inovativne mlade kmetovalce. Da bi ohranjal dolgoletno dunajsko tradicijo, je začel gojiti velike vrtne polže na parcelah, posejanih s sončnicami, blitvo, ogrščico, timijanom in koromačem. Danes se poleg gojenja polžev ukvarja še z njihovo predelavo ter z njimi oskrbuje številne restavracije.