Igor Mikić 3 Odkrito.si

VIDEO: Igor Mikić pozira v kopalkah

Opel Corsa 24. 6. 2019 Svet24.si

VIDEO: Slovencem avto »vzelo« hrvaško morje

pajek Petisvet.si

Če se določene živali bojite, to pomeni ...

velenje jezero bobo Svet24.si

Nove podrobnosti v zvezi s smrtjo v Velenjskem ...

Masterchef Slovenija Anna Paynich Svet24.si

Njene knjige gredo za med, sedaj odhaja v tujino

booty naslovna Njena.si

Zakaj ima 80 % žensk celulit in kako ga lahko ...

tomaž bizjak izločanje Njena.si

Tomaž z oddajo spoznal, da ima lahko tudi druga ...

Feng šuj: njegovo bistvo je skladnost

Tina Guček, Bodi zdrava, 21.12.2018 13:00:51

Zagotovo ste že slišali za feng šuj in morda poznate celo nekaj načel, ki naj bi se jih po feng šuju držali, ko opremljate svoj dom, a naj vam razkrijemo še nekaj zanimivosti, ki jih doslej gotovo niste poznali.

Delite na:
Feng šuj: njegovo bistvo je skladnost
Bistvo feng šuja je skladnost. Thinkstock Photos

Kaj sploh je feng šuj?

Gre za starodavno kitajsko umetnost, ki pri načrtovanju bivanja upošteva usklajenost okolja z naravo in skladno usmerjenimi energijami. Izraz v prevodu pomeni voda in veter in ponazarja gibanje teh energij. Z njim usklajujemo energijo prostora, pri čemer upoštevamo razporeditev prostorov glede na njihovo funkcijo ter kombinacijo energij. Bistvo feng šuja je skladnost, saj v usklajenem okolju lažje ustvarimo harmoničen odnos med ljudmi, pridobimo ali ohranimo zdravje, pozitivno naravnanost in smo uspešnejši in ustvarjalnejši na vseh področjih življenja.

Nekaj pravil feng šuja

Pravi poznavalci feng šuja vam bodo povedali, da obstaja kar nekaj pravil, tule naj jih naštejemo nekaj zelo osnovnih.

1. Osrednji prostor našega doma (v večini primerov je to dnevna soba) naj bo razdeljen na dva dela. Prvi naj bo tako imenovani aktivni oziroma družabni del, kjer potekajo druženje, aktivnosti in komunikacija med člani družine, drugi pa pasivni, kamor se lahko umaknemo, kjer lahko na primer beremo, počivamo ali celo meditiramo.

feng-spalnica-jpg.jpeg
Spalnica naj bo v umirjenih tonih – izogibajte se močnim kontrastom in intenzivnim barvam.
Revija Bodi zdrava

2. Energije zdravja v prostoru ustvarjamo z elementom lesa ali lepe zelene lončnice na vzhodnem področju. Zjutraj je treba vse prostore pošteno prezračiti, če imamo kakšne prepire ali težke pogovore, pa je dobro, če prostore tudi prekadimo s kadilom oziroma z zelišči, kot so žajbelj, mirta, sivka in lovor.

3. Čiščenje je ključno – tako pospravljanje, pometanje in drugo osnovno čiščenje kot tudi energijsko čiščenje prostorov. Včasih so se zelo držali zavedanja, da starih energij ni dobro nositi v prihodnost, in so ob menjavi sezone (pred božičem, novim letom in veliko nočjo) vedno pošteno očistili dom.

feng-zracenje-jpg.jpeg
Vsako jutro dobro prezračimo vse prostore in v dom spustimo svež zrak.
Revija Bodi zdrava

4. Če želimo obilje in blagostanje v medsebojnih odnosih, si k temu pomagamo s kristali, steklom, keramiko ali kamenčki na severozahodu in z elementom zemlje na jugozahodu. Če želimo finančno obilje, pa z zdravo cvetočo lončnico ali z aktivnim elementom vode, na primer z akvarijem na jugovzhodu.

5. Če želite feng šuj res izkoristiti v popolnosti, potem se pri strokovnjaku pozanimajte o svojem osebnem elementu, ki ga določimo iz rojstnih podatkov in ure rojstva.

feng-vrt-jpg.jpeg
Na vrtu ali terasi je zelo zaželen element vode.
Revija Bodi zdrava

Vsak prostor ima svoja načela

Vedeti velja, da za vsak prostor ne veljajo enaka pravila. O dnevnem prostoru smo nekaj zapisali že zgoraj, zelo pomembna pa je na primer tudi spalnica. To je prostor, v katerem naj bodo energije čim bolj skladne z nami in predvsem umirjene. V spalnici naj bodo vedno prisotne blage energije in neka mehkoba, v njej naj prevladujejo umirjene barve, izogibajmo se prevladujočim intenzivnim rdečim ali oranžnim odtenkom, trikotnim oblikam pohištva, močnim barvnim kontrastom, kot so rumeno-modra, rdeče-zelena ali črno-bela. V spalnico tudi ne postavimo preveč rastlin, ogledala ali na primer akvarija. Je pa element vode dobrodošel na vrtu ali terasi, kjer lahko postavimo manjšo fontano, ribnik s pretočno vodo ali (če nam prostor in finance to dovoljujejo) celo bazen. Tako v notranjosti kot na vrtu poskrbimo za prijetne vonje, ki naj prihajajo iz cvetličnih lončkov ali z vrta, kjer so spomladi in poleti zasajene dišavnice – zlasti sivka in žajbelj delujeta zelo blažilno in pomirjujoče.

feng-tolstica-jpg.jpeg
Tolstica je zelo cenjena rastlina, ki z lahkoto preživi sušna obdobja in ne usahne ter se simbolno povezuje s področjem blagostanja.
Revija Bodi zdrava

Objavljeno v reviji Bodi zdrava št. 11, 12. 11. 2018.