testenine črvi odpoklic Svet24.si

Odpoklic izdelka: Na trgovskih policah so se ...

jasna-kuljaj Svet24.si

Jasna Kuljaj sprejela novo vlogo programske ...

borut petek Necenzurirano

Nekdanji Janšev zaupnik je zdaj milijonar. Kdo ga...

grims cerkev-kriz mora bit-facebook Reporter.si

Kako Cerkev omogoča predvolilno kampanjo Branka ...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

andrej-hofer 1 Njena.si

Razočaranje za gledalce: Andrej Hofer ne bo ...

luka doncic Ekipa24.si

Uau! Luka razkril, koliko avtomobilov ima trenutno...

En recept, šest različic

Metka Mccully Žigon, Pomagaj si sam, 10.10.2017 16:00:00

Rada imam enostavne in učinkovite stvari, zato mi je tako ljub tudi naslednji recept za kremo.

Delite na:
En recept, šest različic

Z manjšimi spremembami lahko po isti recepturi naredimo kar šest različnih pripravkov. Osnovni recept je enostaven in zelo učinkovit ter primeren za vse tipe kože. Uporaben je tako za nego telesa kot obraza. Po recepturi naredimo kar precej kreme. Jaz navadno pripravim kremo po osnovni recepturi in jo nato razdelim na več delov. Z raznimi dodatki potem osnovno kremo obogatim in uporabljam za različne namene (za obraz, telo, sončenje, stopala).

Osnovni recept

Sestavine:

  • 200 ml gela aloje vere
  • 1 jušna žlica čebeljega voska
  • 100 ml mandljevega olja (lahko uporabite tudi kakšno drugo kakovostno olje ali macerat)
  • 1 jušna žlica karitejevega masla
  • 1 čajna žlička vitamina E
  • po želji dodajte še (ni pa nujno):
  • 15 kapljic eteričnih olj
  • 1 žličko rastlinskega glicerina

Postopek: V vodni kopeli segrejte ter stopite čebelji vosek in karitejevo maslo. Dodajte mandljevo olje. Odstavite in počakajte, da se malce ohladi. Nato ob stalnem mešanju počasi dodajajte gel aloje vere. Stepajte z mešalnikom na metlice, da nastane krema. Sedaj dodajte še vitamin E in, če želite, glicerin in eterična olja. Vlijte v primerno, sterilizirano embalažo.

Kreme ni treba hraniti v hladilniku. Zdržala bo vsaj mesec dni (tudi več kot pol leta). Sama ne dodajam nobenih konzervansov, ker so ti že v kupljenem gelu aloje vere. Poleg tega ta krema ne vsebuje vode in zato ni tako izpostavljena mikrobiološkemu delovanju in kvarjenju.

Losjon za sončenje (Zaščitni faktor od 4 do 6)

Zaščitni faktor ni natančno določen, ta losjon je primeren le za odrasle, z normalno, ne preobčutljivo kožo. Za otroško in zelo občutljivo, svetlo kožo ne zadošča.

Osnovni recepturi dodamo:

  • 1 žličko olja korenčkovih semen
  • od 3 do 4 žličke cinkovega oksida
  • od 3 do 4 žličke titanovega dioksida

Vse te sestavine dodamo na koncu, ko že nastane krema. Zase sem v ta recept dodala:

  • 5 kapljic eteričnega olja zelene mete
  • 10 kapljic eteričnega olja rožnega lesa

Diši res super, osvežilno, prefinjeno in ne premočno. Meta ima hladilni učinek. Uporabite lahko svojo najljubšo kombinacijo eteričnih olj, ne uporabljajte pa fototoksičnih eteričnih olj (citrusi, bergamotka …). Odlično se obnese tudi vanilja ali kombinacija sivke in rožmarina ali smilja.

Krema za dojenčke

Prav hudo mi je, ko gledam, kaj vse prodajajo za nego dojenčkove kože. Sama kemija!!! Ta uničuje nežno otroško kožo (kljub reklamam, ki obljubljajo prav nasprotno). Kopeli, losjoni, kremice, olja … Vaš malček vsega tega ne potrebuje! Če že želite kaj, raje skuhajte zeliščni čaj in ga vlijte v vodo za njegovo kopel. Odlično se obnesejo kamilice, vrtnice, sivka, ognjič … Dojenčkova koža ne potrebuje mila in penečih se kopeli, in ker po kopanju ne bo izsušena, je tudi ne bo treba mazati z raznimi olji, kremami in podobnim. Če se vam zdi, da ima vaš dojenček suho kožo, ali pa za mazanje njegove ritke pripravite naravno kremo po osnovni recepturi. Namesto mandljevega olja uporabite macerat kamilic in ognjiča v olivnem olju. Kamilice kožo pomirjajo, ognjič pa jo celi in obnavlja. Ne dodajte nobenega eteričnega olja, saj že sam macerat zelo lepo diši in popolnoma zadošča. Za vneto ritko pa lahko na polovico količine osnovne kreme dodate 1 zvrhano žličko cinkovega oksida.

Krema za obraz – vlažilna, za zrelo kožo

Spet naredite vse po osnovnem receptu, le da mandljevo olje nadomestite delno z arganovim in šipkovim oljem. Vsakega vzemite po eno žlico in nato do 100 ml dolijte mandljevo olje (lahko tudi smiljev macerat ali olje mareličnih jedrc ali grozdnih pečk). Vsa ta olja so izredno dobro vpojna in delujejo na kožo čudovito negovalno. Nahranijo jo, obnovijo, napnejo in zgladijo gubice. Kremo lahko odišavite z vrtničnim ali geranijevim eteričnim oljem, ki gladita gube in sta super za zrelo kožo.

Krema za zdravljenje kože – uporabljamo pri ekcemih, aknah Naredite kremo po osnovnem receptu in uporabite nekaj kapljic eteričnega olja čajevca. Na navedeno količino dodajte do 5 kapljic. Učinkovito je tudi eterično olje neema, ki pa ima zelo neprijeten vonj.

Losjon za telo

Lahko se držite kar osnovne recepture. Komur se bo zdel losjon premasten za poleti, naj doda še (na koncu, ko je krema že narejena) 1 zvrhano žlico koruznega škroba (gustin). Ta popije odvečno maščobo in boste zato imeli manj masten občutek na koži.

Losjon odišavite z vaniljo ali eteričnim oljem sivke (od 10 do 15 kapljic) ali 8 kapljicami nerolija.

Krema za stopala in razpokano kožo na petah

Uporabite osnovni recept. Lahko pa mandljevo olje zamenjate z olivnim, saj je koža na podplatih bolj suha in ji prija bolj mastna krema. Uporabite lahko tudi ognjičev macerat. Od 5 do 10g uree (kupite v lekarni) stopite v 1 žlički prekuhane vode (lahko segrejte) in primešajte gelu aloje vere. Nato sledite osnovnemu receptu. Urea pripomore, da koža veže nase več vlage in se manj izsuši. Tako bodo vaša stopala in pete kmalu lepe in gladke. Če želite, dodajte eterično olje sivke.