Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Upor proti pravilom notranjega opremljanja

Kristina Strašek, Maja, 02.04.2019 13:00:00

Tokrat bomo analizirali prav poseben stil notranjega opremljanja, ki je večkrat slabo razumljen. Ste siti vseh pravil notranjega opremljanja in bi radi nekoliko več svobode? Preverite, zakaj je prav eklektični dizajn lahko za vas prava odločitev.

Delite na:
Upor proti pravilom notranjega opremljanja
Uporabite več različnih barv. Dreamstime

Kako bi sploh opisali omenjeni stil? V grobem je eklektični dizajn mešanje vsaj dveh različnih stilov v stanovanju. Gre za uporabo več elementov različnih er, kar bi morda mnogi opisali kot kaos. Bi lahko rekli, da je eklektično v resnici popolna svoboda?

Andi Pepper, priznana notranja oblikovalka, je napisala, da zanjo eklektično pomeni, da med sabo združujemo različne stile iz različnih časovnih obdobij z namenom, da ustvarimo kohezivno celoto. Ni torej le metanje predmetov skupaj, temveč premišljeno postavljanje različnih delov.

Pravi eklektični stil v resnici temelji na tehtnem razmisleku, kako med sabo povezati več različnih okusov. Po svoje je to rešitev za partnerstvo, v katerem vsak želi drugo obleko skupnega doma. Vseeno velja za enega najbolj svobodnih, kreativnih in originalnih stilov notranjega opremljanja.

dreamstime_xxl_130360339.jpg
Ne se toliko obremenjevati s kombiniranjem.
Dreamstime

Česa ne smete početi? Glavne napake so vsekakor mešanje preveč stilov, barv in vzorcev. Ne zamenjujte eklektičnega z idejo »vse gre skupaj«. Treba je dobro premisliti, kaj želite imeti za osnovo in kaj v tem primeru lahko primešate. Vedeti morate, s čim želite vse skupaj povezati v celoto - določiti morate vezivno tkivo. To je večkrat preproga ali večji kavč.

Ni potrebno veliko, da popestrite dom. Če imate celoto nekoliko bolj elegantno, boste monotonost hitro razbili z dinamičnimi slikarskimi ali kiparskimi umetninami. Dovoljeno je mešanje materialov, vse od kamna, lesa pa do pletenin, kovine in stekla. Po svoje gre tako za precej originalen in inovativen stil za doseganje harmonije stanovanja.

dreamstime_xxl_130739847.jpg
Ni potrebno veliko, dovolj so že barvne blazine.
Dreamstime

Čeravno bi lahko zanj rekli, da PRAVILA NE OBSTAJAJO, vseeno velja eno: med sabo mešajte največ tri (stare) stile. Če jih boste poskušali povezati več kot toliko, boste vsekakor ustvarili le kič. Drobni dodatki so vedno prava izbira, a ponovno, treba jih je ohraniti v skladu z izbranimi stili. Šele ko določite svojo osnovo (primaren starinski stil), lahko začnete graditi okoli njega. Ja, treba je imeti kar nekaj občutka za dekoriranje, prav tako pa dobro poznati različne variante. Mnogi zato svetujejo, da se pri tovrstnih podvigih po nasvet obrnite na notranjega oblikovalca.

dreamstime_xxl_104769681.jpg
Zelena barva bo vedno prava izbira, saj vnaša pridih narave in organskega
Dreamstime

Na kaj morate biti pozorni:

·         Med sabo mešajte največ tri stile.

·         Pohištvo mora biti funkcionalno, udobno in lepo.

·         Pri izboru stilov se osredotočite na njihovo sporočilo (na primer luksuzna jedilna miza, moderni bife in orientalska preproga vključujejo proporcionalnost, eleganco ter občutek svobode in harmonije).

·         Pohištvo je lahko staro ali novo, drago ali poceni, veliko ali majhno, bohotno ali preprosto.

·         Večkrat se uporablja pridih Orienta (zlasti preproge).

·         Uporabite preproste zavese, a živahne blazine.

·         Dekoracije naj predstavljajo duha časa (na primer 80. leta) ali kraja (na primer pridih Provanse in podobno).

·         Dodatki so lahko tudi spominki z vašega popotovanja okoli sveta.

·         Mešajte materiale: les, kamen, steklo, kovine in pletenine.

·         Eklektični stil uporablja veliko pridiha narave (ni treba dejanskih rastlin, temveč samo barve: več bež, zelene in podobno).

Objavljeno v reviji Maja št. 6, 15. 3. 2019.