mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

matjaž-štraus Njena.si

Delovna akcija: Mojster Matjaž srečen v objemu ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Dolgotrajno pisano veselje

M. V., Dom2, 28.04.2019 15:01:09

Le kaj je lepšega kot pisan šopek cvetja?

Delite na:
Dolgotrajno pisano veselje
Velike in dišeče potonike nas lahko razveseljujejo več kot teden dni. Shutterstock

Sveže cvetlice popestrijo in osvežijo dom ter izboljšujejo razpoloženje, a žal ta lepi okras ne zdrži prav dolgo. Odvisno seveda od vrste rož, ki jih imamo v vazi, in od tega, kako za šopek skrbimo.

Nekatere cvetlice so že same po sebi bolj vzdržljive in v šopku ostanejo sveže dalj časa. Seveda pod pogojem, da so kolikor toliko sveže, ko jih kupite (najbolje, če jih odrežete kar na svojem vrtu), in da so z njimi med transportom in skladiščenjem previdno ravnali. Kakšna je sveža roža? Cvetovi in listi so sočni in pokončni.

Načeloma so bolj vzdržljive tiste rože, ki imajo močnejše cvetne liste in ki rastejo v bolj neizprosnem podnebju. Medtem ko na primer tulipani, vrtnice ali gerbere začno dokaj hitro veneti, lahko cinije ali krizanteme ob primerni negi šopka zdržijo celo do štiri tedne! Tiste rože, ki imajo več cvetov, jih ponavadi odpirajo drugega za drugim, torej za šopek izberite takšne, ki še nimajo vseh odprtih, potem pa odvcetele in uvenele cvetove sproti porežite.

cinije
Cinije bodo najlepše in najbolj sveže, če jih naberemo kar na lastnem vrtu.
Shutterstock

Do štiri tedne

Cinija in krizantema sta roži, ki najdlje ohranita svežino, tudi do en mesec, čeprav ju v aranžmajih na domači mizi ne uporabljamo prav pogosto, saj se ju žal drži sloves »navadne vrtne rože« in »pogrebne cvetlice«. A čisto neupravičeno, saj imata veliko različnih, pisanih barv in sta v šopku čudoviti, sploh če jima dodamo še nekaj zelenja, ki ponavadi tudi zdrži dlje kot cvetoče rastline – cvet namreč porabi veliko energije in iz vode hitro izčrpa hranilne snovi, zato začne rastlina veneti.

orhideje
Orhideje so zelo priljubljene v poročnih šopkih; če ga ujamete, vam bo v vazi zdržal do tri tedne.
Shutterstock

Tri tedne

Za tiste, ki so jim torej cinije ali krizanteme premalo elegantne oziroma preveč navadne, je prava izbira za šopek razkošna orhideja. V vazi zdrži sicer malo krajši čas, a še vedno precej dolgo – kar do tri tedne. Od dva do tri tedne pa lahko uživamo tudi v šopku nageljnov, ki so nam, Slovencem, že od nekdaj blizu in še čudovito dišijo. Obe roži ponujata tako pestro paleto barvnih odtenkov in vzorčkov, da bo vsak brez težav (ali pa zato ravno nasprotno: zelo težko) izbral prave za popestritev svojega doma.

frezije
Čeprav so videti občutljive, frezije v vazi zdržijo do dva tedna.
Shutterstock

Dva tedna

Dobra izbira za sestavo šopka so tudi pisane lilije in čilske lilije, modrikasti ostrožniki, spektakularne strelicije (imenovane tudi rajske ptice) in raznobarvne frezije, saj bodo v vazi dehtele do štirinajst dni. Njihovi veliki cvetovi in čudoviti vonji jih uvrščajo med priljubljeno rezano cvetje.

gladiole
Še ena od priljubljenih rož na naših vrtovih so gladiole, iz katerih lahko ustvarimo čudovite enobarvne ali pisane šopke.
Shutterstock

Teden do dva

Med cvetlice, ki so v šopkih bolj trpežne, uvrščamo tudi dišeče potonike, visokorasle gladiole, enkratne sončnice in pisane dalije. Te bodo vaš cvetoči okras največ dva tedna.

Za vsak šopek je seveda treba dobro poskrbeti, drugače bodo rožice, ne glede na svojo trdoživost, kaj hitro ovenele. Prvo in najpomembnejše pravilo je: naj bo voda v vazi ves čas čista. Če je vi ne bi pili, zakaj bi jo rože?

nageljni
Če boste kupili nageljčke, ki imajo še zaprte cvetove, se bodo ti odpirali postopoma.
Shutterstock

Da bo naš šopek dalj časa svež

Vazo dobro umijte, voda, v katero postavite šopek, pa naj bo sobne temperature. Stebla poševno prirežite in odstranite vse spodnje liste, ki bi sicer pristali v vodi. Vodi lahko dodate aspirin, vodko, kis, belilo ali bakren kovanec (odstrani bakterije) ter žličko sladkorja ali malo gazirane pijače (doda hranila), še boljše pa je, če v cvetličarni kupite poseben substrat za rezano cvetje. Šopka ne postavljajte na sonce ali nad radiator, naj bo v hladnejšem prostoru (ali ga vsaj čez noč postavite kam na hladno, lahko kar v hladilnik), vodo menjavajte vsak dan, stebla splaknite s svežo vodo in po potrebi prirežite na nekaj dni. Šopek se bo ohranil dlje časa, če spodnje strani listov in cvetov na hitro popršite z utrjevalcem za lase.