Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Tako bo potekal sončni mrk, ki je marsikoga prestrašil do kosti Odkrito.si

8. april, 2024 - Mrk, ki prinaša katastrofo?!

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Dokazano pomaga tudi proti raku

Metka McCully Žigon, 04.12.2017 14:01:53

To je rastlina, ki sem jo kupila zaradi mode. Še pred nekaj leti skoraj nihče ni slišal zanjo, nato pa je ta enoletnica postajala vse bolj priljubljena. Medtem ko je rastlina rasla, sem preučevala, za kaj je dobra in zdravilna. Prav kmalu se je s svojim prijetnim vonjem in številnimi blagodejnimi in zdravilnimi učinki priljubila tudi meni.

Delite na:
Dokazano pomaga tudi proti raku
Profimedia

Sladki pelin spada v družino pelinov, kamor uvrščamo pri nas bolj znan navadni pelin, pravi pelin in tudi pehtran.

Ime je rastlina dobila po sladkem, skoraj balzamičnem in zelo prijetnem vonju njenih zelenih delov. Čaj iz nje pa je prav grenkega okusa in mu običajno dodam žličko medu ali kakšen list stevije.

Zdravilo

Čeprav sladki pelin raste pri nas tudi v naravi, še do nedavnega ni bil zelo znan kot zdravilna rastlina, temveč je veljal bolj za plevel. Kitajci (od koder rastlina izvira) pa imajo dolgo tradicijo njegove uporabe. Z njim zdravijo že vsaj 2000 let.

Zdravilni so vsi zeleni deli rastline – listi, še mehka, manjša stebelca in cvetovi. Največ zdravilnih in dišavnih komponent pa vsebuje rastlina takoj na začetku cvetenja, takrat, ko se začne cvetni prah obilno sipati naokrog. Takrat rastlino v celoti porežemo. V naših razmerah je to konec avgusta ali na začetku septembra. Letos nam je dolgotrajno deževje dokaj zagodlo. Preden rastlino porežete, mora biti vsaj tri dni suho vreme, sicer med sušenjem počrni in ima zelo malo koristnih učinkovin. Če svojih rastlin še niste poželi (tudi jaz svojih še nisem), počakajte, da bo nekaj dni lepega vremena, preden to storite.

Zdaj pa k najpomembnejšemu, za kaj vse lahko uporabimo to tako hvaljeno rastlino! Tradicionalno jo uporabljajo za krepitev imunskega sistema in za sprostitev. Zelo pomaga tudi pri vročini, bolečinah, prehladu, gripi, virozah. Učinkuje proti herpesu, glivicam in astmi. Uničuje parazite in znižuje telesno temperaturo. Najnovejše raziskave pa potrjujejo njeno učinkovitost pri zdravljenju malarije in celo raka. Kitajska znanstvenica Youyou Tu je pred nekaj leti dobila Nobelovo nagrado za odkritje artemizina, zdravilne komponente v sladkem pelinu. Odkrila je, da izvleček artemizina iz sladkega pelina v kombinaciji z železom in vitaminom C uničuje rakaste celice.

Poleg artemizina so v sladkem pelinu prisotne še številne druge učinkovine, ki zelo koristijo našemu zdravju in telesu. Kvercin deluje protivnetno, protibakterijsko in protiglivično. Luteolin pa je antioksidant in ima protivnetno delovanje. Kafra in drugi fitosteroli pomagajo pri črevesnih infekcijah.

Najpreprostejša uporaba sladkega pelina je v obliki čaja ali namoka. V literaturi in na spletu so različne variante priprave čaja iz sladkega pelina. Vsem različicam je pa skupno priporočilo, da sladkega pelina ne kuhamo ali prelijemo z vrelo vodo, temveč je bolje, da vodo sicer zavremo, a jo, preden z njo prelijemo lističe, ohladimo na 70 ali celo manj stopinj, da ne uničimo zdravilnih učinkovin. Podobno ravnamo tudi pri pripravi zelenega čaja. Nekateri priporočajo, da liste prelijemo z vodo in pustimo čez noč (12 ur) namakati, nato pa vse skupaj samo malce pogrejemo in precedimo.

Čaj s sladkim pelinom

Sestavine:

– 1 jušna žlica posušenih listov in cvetov sladkega pelina,

– ½ l vode,

– žlička medu ali nekaj listov stevije.

Priprava je opisana že zgoraj.

Uporaba: čaj pijte po požirkih ves dan, najbolje po jedi.

Hidrolat

Za zdravljenje ali samo preventivno lahko uporabljamo tudi hidrolat sladkega pelina Vedno ga prej razredčimo z vodo.

Priprava hidrolata za uživanje:

– 100 ml hidrolata,

– 900 ml vode.

Uporaba: čaj pijemo po požirkih čez dan. Kura naj traja teden dni, nato naredimo nekaj dni premora in po potrebi ponovimo.

Čaj in hidrolat lahko uporabljamo tudi za lajšanje trebušnih krčev in menstrualnih težav. Pri boleči menstruaciji pa naj bi najbolj pomagalo eterično olje iz sladkega pelina. Kapljico kanemo v popek in malce pomasiramo. Morda bi bilo še bolje (varneje) nekaj kapljic eteričnega olja zmešati z nosilnim oljem (olivno, mandljevo, jojobino) in uporabiti za masažo popka oziroma trebuha.

V primeru raka ali tumorjev priporočajo uživanje sladkega pelina v vseh oblikah. Pojemo vsak dan malce svežega, pijemo čaj, hidrolat, pripravljamo kopeli z njim … Dobi se tudi v obliki kapsul. Seveda vse počnite v sodelovanju s svojim zdravnikom, še posebno če jemljete kakšna druga zdravila … Izpeljite denimo dvomesečno kuro in nato preverite, ali je – upajmo – nastalo izboljšanje. Nekateri poročajo o zelo dobrih rezultatih, tudi v primerih, ko skorajda ni bilo več upanja.

Prehrana

Ker je sladki pelin sicer omamnega vonja, a zelo grenkega okusa, z njim ne boste ustvarili kulinaričnih mojstrovin. Doda se ga lahko v razne grenčice in žganja za spodbujanje prebave. Zasledila sem tudi recept za vino s sladkim pelinom. Kakšnega okusa je, še ne vem, ker se moje zdaj še namaka. Poskusite še sami!

Recept za aperitiv s sladkim pelinom pa je tak.

Grenčica s sladkim pelinom

Ugodno učinkuje na prebavo, uničuje črevesne parazite in krepi imunski sistem.

Sestavine:

– 2 pesti svežih zelenih delov sladkega pelina,

– ½ l žganja,

– lupinica bio pomaranče,

– pol vaniljevega stroka,

– 2 žlici medu.

Priprava: sladki pelin narežemo na centimetrske koščke. Vse sestavine damo v kozarec (kot za vlaganje) in prelijemo z žganjem. Na toplem namakamo tri tedne. Nato grenčico precedimo in pijemo kot aperitiv pred obrokom.

Sladki pelin preprečuje napenjanje, zato nekateri priporočajo, da ga dodamo stročnicam. Dodajo ga v omake, k ribjim jedem, divjačini in drugi zelenjavi. Dobro se kombinira z baziliko in rožmarinom. Pri uporabi pa bodimo varčni, ker grenak okus lahko hitro prevlada v jedi.

z_sladki_pelin1.JPG

Kozmetika

V kozmetiki uporabljamo čaj sladkega pelina za umivanje obraza ali kot tonik. Čudovit za kožo je tudi hidrolat, ki ima enak pH kot naša koža. Damo ga v tonike, kopeli, vodico za po britju. Z njim pripravimo tudi losjone, kreme. Hidrolat zelo lepo diši. Še posebno ga priporočajo pri mastni, mozoljavi koži, ker učinkuje antiseptično.

Zelo uporabno je tudi eterično olje sladkega pelina, ker ima res zelo prijeten vonj. Čudovito se obnese pri domačih milih, kremah in mazilih.

Dišeče mazilo s sladkim pelinom

Mazilo vtrite v boleče sklepe in mišice. Masirajte. Mazilo prodre globoko v kožo, pospeši krvni obtok, poveča gibljivost in zmanjša bolečino. Pomaga tudi proti herpesu in glivicam. V teh primerih kombiniramo s hidrolatom ali pripravimo kopeli s čajem iz sladkega pelina in nato še namažemo prizadete dele z mazilom.

Sestavine:

– 2 jušni žlici macerata sladkega pelina v olivnem olju,

– 1 žlica karitejevega masla,

– 1 žlica kokosovega masla,

– 2 žlici (ne zvrhani – 10 g) čebeljega voska,

– 20 kapljic eteričnega olja sladkega pelina.

Priprava: Vnaprej moramo pripraviti macerat s sladkim pelinom. Sama najraje uporabljam kakovostno olivno olje, lahko pa uporabite tudi druga olja – hladno stisnjeno sončnično ali še bolje sezamovo, ki prodre najgloblje v kožo. Čebelji vosek, kokosovo in karitejevo maslo ter macerat sladkega pelina segrejte v vodni kopeli, da se vosek stopi. Odstavite, primešajte eterično olje in nalijte v sterilne posodice.

Gospodinjstvo

Sladki pelin zavežemo v šopek ali venček in ga uporabimo za osvežitev zraka v prostorih. Lepo se obnese v kuhinji ali sanitarijah. Ko se posuši in se popolnoma razdiši, ga samo malce popršimo z vodo in bo spet dišal. Ker je sladki pelin odličen repelent, ga lahko damo tudi v predale in omare za preganjanje moljev in drugih insektov.

 Osvežilec prostora s sladkim pelinom

Sestavine:

– 20 ml alkohola (96 %) ali vodke,

– nekaj kapljic vode,

– 10 kapljic eteričnega olja sladkega pelina,

– 5 kapljic eteričnega olja limone,

– steklenička z razpršilko.

Priprava: V stekleno posodico nakapamo eterično olje, prilijemo alkohol in dodamo 2–3 kapljice vode. Premešamo in nalijemo v stekleničko z razpršilko. Dobro pretresemo in popršimo po prostoru, zavesah ali tudi po obleki. Enako lahko uporabimo tudi hidrolat iz sladkega pelina. Če ga uporabimo za osvežitev vonja v prostorih, ga ni treba razredčiti. S hidrolatom lahko odišavimo tudi perilo. V pralni stroj v posodico za mehčalec vlijemo 100–200 ml hidrolata. Perilo bo nežno in sveže dišalo.

Vrt

Sladki pelin je enoletnica. Če ima ugodne razmere, zrase v prav veliko rastlino, visoko celo dva metra. Sejemo ga spomladi ali pa kupimo sadike, ki jih maja posadimo na vrt ali v cvetlične lončke. Jeseni, ko rastlina cveti, jo do tal porežemo in uporabimo ali posušimo.

Veterina

Sladki pelin tako kot tudi drugi pelini odganja mrčes. Damo ga lahko v kurnik za odganjanje pršic in drugih zajedavcev kokoši.

Zanimivosti

Pravijo, da so v naše kraje sladki pelin zanesli Turki na svojih roparskih pohodih v srednjem veku. Za muslimane je to sveta rastlina, poznali so tudi njegove zdravilne lastnosti in se z njim zdravili, če so na poti zboleli. Zdaj pa ga najdemo divje rastočega tudi v naravi.

Opozorilo

Sladki pelin, ko cveti, proizvede zelo veliko cvetnega prahu, zato naj bodo pozorni alergični na cvetni prah.

Bolniki s sladkorno boleznijo, ki jemljejo zdravila za nižanje krvnega sladkorja, naj sladkega pelina ne uživajo, ker lahko še dodatno zniža raven krvnega sladkorja in povzroči hipoglikemijo.