900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

vladimir-tintor Njena.si

Zgodil se je preobrat, snema se 4. sezona Botrov

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Do oblačil se moramo vesti spoštljivo

Brigita Potočki, 07.02.2020 20:06:47

Niko Ambrožič Urbas najverjetneje najbolj poznate po vlogi gostobesedne članice žirije iz šova Zvezde plešejo. A Nika, ki se je pred pol leta z možem Matjažem Ambrožičem po štirinajstih letih iz Londona preselila nazaj v Ljubljano, je tudi modna oblikovalka in poznavalka lepotnih smernic.

Delite na:
Do oblačil se moramo vesti spoštljivo
Odločen ne za lepotne popravke in operacije Osebni arhiv

Svojo znamko Marija Moderna je posvetila zrelim ženskam, njene lepotne nasvete lahko vsakodnevno spremljate v videozgodbah na njenem profilu na Instagramu, prav pred kratkim pa je postala tudi ambasadorka na novo obujene znamke čevljev Peter Kozina iz Peka. In ker ima Nika modo v malem prstu, nas je zanimalo vse, kar je povezano z njeno vsakodnevno modno izbiro.
  

Kako bi opisali svoj stil oblačenja?

Moj stil je damski, eleganten, barvit in vpadljiv. Izhajam iz klasične silhuete in se držim preverjenega načela, ki veleva, da je vedno bolje biti urejen malenkost preveč kot pa premalo. 

nika ambrozic urbas 5.jpg
Njen stil je damski, eleganten, barvit in vpadljiv.
Osebni arhiv

Se je vaš stil v času bivanja v Londonu kaj spremenil in je zdaj, ko ste v Ljubljani, spet drugačen?

Pravzaprav se je res. Vendar se mi zdi, da bi se ta spreminjal tudi, če se vmes London sploh ne bi zgodil. Modni stil se namreč razvija skupaj z našo osebnostjo, saj je proces, ne pa zapovedana norma. Zato je še toliko pomembnejše, da za uspešen modni videz izhajamo iz sebe in se ob tem ne bojimo sprememb. 

nika ambrozic urbas 2.jpg
Težko bi shajala brez kakovostnih ter odlično krojenih hlač.
Osebni arhiv

Kako izbirate svoje vsakodnevne stajlinge?

Pri njihovi izbiri sem zelo premišljena. Lahko bi rekla, da se svoje garderobe lotevam s profesionalnostjo izurjene stilistke. Ni skrivnost, da si stajlinge pripravljam vnaprej, to navadno počnem ob začetku nove sezone. Vse tudi skrbno zabeležim. Odločanje o tem, kaj bom imela naslednji dan oblečeno, je tako pri meni podobno listanju menija v restavraciji. Naj vam zaupam, da sem med odločanjem pozorna na različne dejavnike. Med drugim tudi na položaj lune, ki ima izjemen vpliv na naše zaznavanje vsega vizualnega, zlasti barv. 

nika ambrozic urbas 1.jpg
Vedno je bolje biti urejen malenkost preveč, kot pa premalo.
Osebni arhiv

Kateri kos oblačila ali modni dodatek je v vaši garderobi nepogrešljiv?

Vsak stajling najprej začnem sestavljati pri čevljih, ti so osnova. Poudarila bi še uhane, tudi ta dodatek pri meni ne sme manjkati. Od oblačil pa bi težko shajala brez kakovostnih in odlično krojenih hlač.

Ali v modnem smislu radi izstopate?

Najhuje bi se bilo obleči z namenom, da bi se zlili z okolico. Vsakdo od nas je edinstven, unikaten. Lepo je, da to skušamo izraziti tudi z načinom oblačenja. 

So za vas modne zapovedi pomembne, jih spremljate?

nika ambrozic urbas 8.jpg
To sezono ji je ljub trend zavezovanja rutk okoli čopa.
Osebni arhiv

Oh, to večno vprašanje. Nihče ni imun proti modnim smernicam. Te na nas vplivajo tako v modi kot tudi kulinariki, tehnologiji, življenjskem slogu. To poletje mi je bil zelo ljub trend zavezovanja rutk okoli čopa, pa tudi na ročaj torbice jih rada dodam. Všeč mi je moda kostimov, ki bo jeseni še izrazitejša. Na daleč pa se izogibam priljubljenosti ohlapnih oblačil, ki ne pristajajo moji postavi.

Kako kupujete oblačila: impulzivno ali premišljeno?

Spadam med premišljene kupce in se na vse pretege skušam ubraniti impulzivnih nakupov, predvsem zato, ker si rada vzamem čas in dobro premislim, ali si neko oblačilo res tako želim. Imam ogromno garderobo in dovolj sem stara, da vem, da je ta vredna le toliko, kolikor kakovostnih oblačil visi v njej. Želim, da je garderoba odsev moje osebnosti, ne pa trenutnih izpadov strasti. Drugače pa je na potovanjih, tudi tistih krajših. Takrat vem, da bom imela kupljeno oblačilo za lep spomin, zato sem malce bolj avanturistična. 

Greste po nakupih sami ali v družbi?

Rada nakupujem sama, najraje pa s svojim možem. Tudi ko naročam po spletu, nakup pogosto omenim Matjažu in ga povprašam za mnenje. Matjaž me namreč zelo dobro pozna in prav tako kot jaz uživa v sestavljanju stilskih podob. 

nika ambrozic urbas 3.jpg
Pri izbiri oblačil je pozorna tudi na položaj lune.
Osebni arhiv

Bi rekli, da je v vaši omari veliko zgrešenih nakupov?

Niti ne. Če se vmes kakšnega oblačila naveličam, se ga znebim po hitrem postopku. Ne prenesem namreč, da bi mesto v omari zasedali kosi, do katerih nimam več pravega odnosa. 

Za katere kose pa zapravite največ denarja?

Veliko zapravim za čevlje in kakovostno bižuterijo. Načeloma pa menim, da je ravno nakup poceni kosov tisti, ki nas v resnici največ stane. 
 

Koliko parov čevljev imate, če ni skrivnost, in kakšni prevladujejo?

Ne bom vam zaupala številke, ker se s tem nerada baham. Recimo, da jih imam precej. Prevladujejo pa damski, elegantni čevlji. Kljub temu pa se znam navdušiti tudi nad udobnimi, mestnimi čevlji brez pet. Prav zadnje čase spoznavam, kako lepo se lahko uredim s supergami in ob tem ne izgubim niti kančka svoje elegance. Pomembno je seveda, o kakšnem modelu govorimo.

Kaj naredite z oblačili, ki jih ne nosite več?

Navadno jih darujem, kakšno pa tudi uničim. 

Če ne bi bilo omejitev, s kosi katerega modnega oblikovalca (domačega ali tujega) bi napolnili svojo omaro?

Bila bi zvesta stranka modne hiše Chanel. 

Kaj vam pomeni trajnostna moda?

Gre za širok pojem, ki v industriji še ni tako opredeljen, kot bi bilo potrebno. Dejstvo pa je, da je trajnostna moda protiutež hitri modi. To so oblačila, ki so skrbno in nadzorovano izdelana iz okolju prijaznejših materialov z znanim izvorom. Je pa res, da pod pojmom trajnostno razumem tudi naš osebni odnos do že obstoječih oblačil, ki jih imamo. Trajnostno pomeni, da se tudi do preprostih, morda celo cenenih kosov, ki smo jih sprejeli v naš osebni prostor, vedemo spoštljivo. Pod črto – kar je, je. Če smo se odločili za nakup poliestrske majice za dva evra, potem vsaj poskrbimo, da bo ta lepo negovana in tako čim dlje v uporabi.

Katera znana oseba je vaša modna ikona?

Anna Wintour. Očarana sem tudi nad Amal Clooney in spletno vplivnico Aureto. 

Ste si kdaj izposodili kakšen kos iz mamine ali prijateljičine omare?

Oblačil in dodatkov si ne izposojam. 

Se ozirate na kritike drugih in kako jih sprejemate?

Kritik na račun svojega modnega videza niti ne opazim. Sem šolan estet in bi se mi te v vsakem primeru zdele precej neposrečene. Sicer pa, vsakdo ima svoj okus in popolnoma brezpredmetno je filozofirati o pravilnosti izbire na račun drugih. Kot vemo – če te nekaj moti, poskrbi, da boš ti stvar naredil bolje. Moda je zabava, namenjena vsem. 

Kakšna je vaša vsakodnevna lepotna rutina?

Z eno besedo: kompleksna. Če bi me opazovali, bi vas moje lepotičenje bržkone spomnilo na proces v kakšnem laboratoriju. (smeh) Rada namreč mešam izdelke med seboj, zelo sem pozorna na sloje, količine in način nanašanja. Med urejanjem sem zelo zbrana in osredotočena. Uporabljam veliko različnih tipov lepotnih izdelkov in temu namenjam precej časa. To je moja strast.
 

Kateri lepotni pripomoček bi najbolj pogrešali in zakaj?

Ob vseh čudovitih izdelkih vam moram priznati, da bi resnično težko shajala brez preprostega balzama za ustnice. Občutek suhih ustnic bi me spravljal ob pamet.

Kako skrbite za svoje telo: se rekreirate, pazite na prehrano?

Z rekreacijo sva bolj tako-tako. Trenutno sem v obdobju, ko se spravljam nazaj v formo. To počnem s tekom in pilatesom. Načeloma sicer nisem privrženka diet, me je pa pred časom Alenka Košir navdušila nad lunino dieto in zdaj jo redno izvajam. Postim se dvakrat na mesec in navdušena sem nad tem, kako lepo se ob tem moje telo prečiščuje. 

Lepotna operacija oziroma lepotni popravki – da ali ne?

Odločen ne. Hvaležna sem za to, kar imam, in za osvežitev svojega videza raje uporabljam veliko bolj prefinjene metode, denimo avtosugestije, usmerjanje energije in uravnavanje notranjega miru. 
 

Kateri je najboljši lepotni nasvet, ki ste ga kadar koli dobili in od koga?

Teh sem prejela precej in težko bi izbrala le enega. Zato naj velja ta, ki mi je najhitreje prišel na misel in je popolnoma praktična. Pred leti me je sestra naučila, da se krema v obraz ne masira, ampak nežno vtira, vtapka. S to tehniko se vpliva tudi na izoblikovanje obraznih potez. Izvajam jo vsak dan in opažam čudovite rezultate. 

Objavljeno v reviji Bodi Zdrava št. 10, 14.10.2019