Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Ali prepoznate ponaredek parfuma?

R. Š., Maja, 12.05.2018 16:01:45

Urejena ženska vedno diši. Dišave nas spremljajo že tisočletja, z njimi so zapeljevale in poudarjale svojo moč ter bogastvo tudi številne kraljice.

Delite na:
Ali prepoznate ponaredek parfuma?
Revija Maja

Danes je parfum obvezen za vsako žensko (in moškega), izbira dišav pa tako raznolika, da se včasih izgubimo v oblačku vsega dišečega in pozabimo, kakšen vonj nam sploh ustreza. Zato ponujamo nekaj nasvetov za izbiro pravega parfuma.

Dišalo je že v pradavnini 

Beseda parfum izvira iz latinske besede perfumum, ki v prevodu pomeni »skozi dim«. In kaj ima parfum z dimom?

Že v pradavnini so poznali dišave. Praljudje so namreč ugotovili, da različne smole in les na ognju začnejo sproščati prijetne vonjave, zato so jih namenjali bogovom za daritev.

Dišave so ob sončnem vzhodu in zahodu sežigali tudi stari Egipčani, uporabljali so jih celo za balzamiranje. Ker so imele takrat božansko vrednost, so jih izdelovali zgolj duhovniki.
Dišavili so se tudi plemiči. Egipčanska kraljica Kleopatra je z dišečimi olji zapeljevala Marka Antonija, angleška kraljica Elizabeta I. pa je nosila usnjene rokavice, prepojene z dragoceno ambro, s čimer je poudarjala svojo moč in bogastvo.

V 12. stoletju se je z razvojem destilacije parfumerija razširila v arabski svet. Dišave so imele pomembno vlogo tudi v srednjem veku, ko so se ljudje raje dišavili, kot umivali, v prijetne vonje pa odevali celo svoje lasulje.

V 16. stoletju je znanost o dišavah iz Italije v Francijo prinesel parfumer Rene le Florentin, ta je skrbno skrival recepture za svoje dišeče stvaritve.

Moderna parfumerija je doma v Franciji

Moderna proizvodnja parfumov izhaja iz mesta Grasse v francoski Provansi, ki je dom večine proizvajalcev dišav. Tu si turisti lahko ogledajo tovarne parfumov, njihovo izdelavo, razvoj ...

V Grassu imajo svoje vrtove številne parfumske hiše, na njih pa gojijo klasične vrste cvetlic in ustvarjajo nove. Pri Chanelu so menda zakupili nasade, na katerih vsako leto ročno oberejo 20 ton jasmina, ki ga potrebujejo za izdelavo ikoničnega parfuma Chanel No. 5.
Od tod prihajajo tudi slavni »nosovi«, kot radi imenujemo snovalce parfumov oziroma strokovnjake, ki ustvarjajo dišave. Ti so sposobni prepoznati in razlikovati več tisoč dišečih substanc, medtem ko lahko povprečen poznavalec parfumov razlikuje le nekaj deset osnovnih vonjev. Iz francoskega parfumskega središča sta bila tako tudi nekdanji Chanelov in nato Diorjev nos François Demachy (njegovo zapuščino je nasledil Jacques Polge, njega pa njegov sin Olivier Polge) ter Jean-Claude Ellena, ki je zaslužen za vonj Un Jardin sur le Nil znamke Hermès.

Parfum za vsak nos in letni čas

Ko govorimo o nekem vonju, govorimo o notah. Vonji parfumov so namreč razdeljeni na zgornje, srednje in spodnje note. Zgornje note zaznamo najprej in jih vohamo še 15 minut po nanosu. Srednje so srce parfuma, zato tudi prevladujejo, vohamo pa jih še 30 minut po nanosu. V spodnjih notah, ki jih vohamo še nekaj ur po nanosu, pa so običajno močnejši vonji, zato naj bi jih parfum vseboval le deset odstotkov.

Vonji oziroma parfumi se delijo na cvetlične, sadne, lesne in orientalske. Njihova izbira je seveda odvisna od okusa posameznika.

Obstaja tudi razlika med tako imenovanimi poletnimi in zimskimi vonji. Znano je namreč, da je pozimi bolj »pristajajo« močnejši in sladki parfumi, ki običajno vsebujejo vaniljo, les, mošus in orientalske začimbe. Poletni vonji pa naj bi bili bolj sveži, lahkotni in nevsiljivi, na primer tisti, ki vsebujejo vonje agrumov, belega čaja in lilij.

10 nasvetov za nakup pravega parfuma

Najstnice običajno kupujejo preprostejše sadne ali cvetne dišave. Ženske v dvajsetih segajo po nekoliko kompleksnejših in dražjih parfumih, pri čemer se najbolj ravnajo po trendih. Ženske po tridesetem letu naj bi zelo dobro vedele, kaj hočejo in kateri vonji so jim blizu, zato so pri nakupu parfuma precej nepredvidljive. Starejše ženske pa naj bi se izogibale preveč sladkim in preprostim sadnim vonjem.

Police trgovin se kar šibijo pod težo stekleničk najrazličnejših barv in oblik, ki vsebujejo dišeče stvaritve priznanih modnih oblikovalcev, hollywoodskih zvezd, manekenk in slavnih športnikov, zato je pogosto težko najti oziroma izbrati pravi parfum zase. Ponujamo deset nasvetov, da bo izbira lažja.

parfum.jpg

1. Parfum diši na vsaki koži drugače zaradi različnega pH kože, zato ni nujno, da bo parfum, ki diši na vaši prijateljici, enako dišal tudi na vas.

2. Za nakup parfuma se odločite v popoldanskih urah, saj je takrat naš voh »najaktivnejši« in vam bo najbolj realno razodel, ali vam dišava diši ali ne.

3. Nikoli ne preizkusite več kot treh vonjev hkrati, saj boste težko ocenili, katera dišava vam najbolj ugaja.

4. S parfumom najprej poškropite listič, ki je namenjen preizkušanju parfumov. Ko boste ugotovili, kateri izmed vonjev na lističih vam najbolj diši, ga preizkusite še na svoji koži.

5. S parfumom poškropite notranjo stran zapestja, ker se tam njegov vonj najlažje razvije.

6. Ko poškropite parfum na kožo, ga nikoli ne razmažite oziroma podrgnite po njem. Trenje, ki ga ustvarite z drgnjenjem, namreč ogreje kožo, da proizvaja encime, to pa spremeni vonj parfuma.

7. Parfume raje kupujte v manjših pakiranjih. Več ko je parfuma, dlje ga uporabljate in več zraka pride vanj. Kisik namreč razbije molekule dišave in tako spremeni sestavo, s tem pa tudi vonj parfuma.

8. Parfuma ne kupite že prvič, ko ga povohate, temveč si vzemite čas. Če vam po nekaj urah ali naslednji dan še vedno diši, je pravi za vas.

9. Če kupujete parfum na spletu, bodite pozorni na srednje note dišav oziroma srce parfuma. Da vam bo vonj všeč, mora torej vsebovati tiste srednje note, ki so vam všeč.

10. Parfum izberite tudi glede na svoj značaj, življenjski slog in slog oblačenja.

chloe-nomade-eau-de-parfum-woman-perfume.jpg

Kako prepoznati ponaredek parfuma?

Pri nakupu parfuma bodite pozorni na znake, ki nakazujejo, da je najverjetneje ponaredek.

1. Velika koncentracija alkohola v parfumu, ki jo je preprosto zavohati.

2. Parfum se razdiši že po 30 minutah.

3. Drugačna barva parfuma.

4. Spremenjena embalaža (bodite pozorni na barvo in kakovost stekleničke ter kartonske embalaže, na dobro prilegajočo se pršilko ter pravilen zapis na embalaži). Originalni parfumi so vedno zapakirani v škatli in prozorni foliji, steklenička pa se lepo poda v škatlo.

5. Serijska številka parfuma (na dnu vsake stekleničke) ki je sestavljena iz treh ali štirih številk, se ne ujema s številko na embalaži izdelka.

main.jpg

Kako podaljšati obstojnost parfuma?

Da bi podaljšali obstojnost parfuma, upoštevajte teh pet pravil.

1. Znano je, da so nežne cvetlične ter citrusne dišave manj obstojne kot lesne ter močne orientalske dišave, ki nas spremljajo še nekaj dni po nanosu.

2. Preden si nanesete parfum, si kožo rahlo navlažite z losjonom ali oljem nevtralnega vonja – tako se bo vonj parfuma na koži obdržal dlje.

3. Parfum si vedno nanašajte le na predele, kjer je koža najtanjša in najnežnejša: na tilnik, notranjo stran zapestij, notranjo stran komolcev in v pregib kolen.

4. Parfume shranjujte na temnem in hladnem mestu. Nikar jih ne puščajte v kopalnici, saj vlaga, ki nastane zaradi tuširanja, ter toplota in svetloba razgradijo spojine, vonj potem ni več tako močan.

5. Če uporabljate parfum, boste dišali dlje, kot če uporabljate toaletno vodico, saj ta ni tako močna in obstojna.

4413727.jpg

Razlika med parfumom in toaletno vodico

Toaletna vodica (eau de toilette) je ena od različic parfumov oziroma parfumskih vodic, ki jih razlikujemo glede na koncentracijo aromatičnih sestavin v topilu (največkrat v od 70- do 90-odstotnem etanolu ali mešanici vode in etanola). Od koncentracije sta odvisni intenzivnost in obstojnost parfuma; izvleček parfuma namreč vsebuje od 15 do 30 odstotkov esence (dišavnih sestavin), eau de parfum oziroma parfumska voda  8–15 odstotkov, eau de toilette oziroma toaletna voda 4–8 odstotkov, eau de cologne oziroma kolonjska voda pa 3–5 odstotkov.

l-homme-ideal-sport-edt.jpg

Ali ste vedeli?

¤ Najstarejši parfum so arheologi našli na Cipru, star pa je več kot 4000 let.
¤ Najstarejši znani zapisi omenjajo žensko Taputi, ki je živela 2000 let pr. n. št.
v Mezopotamiji in velja za najstarejšo parfumerko.  
¤ Izraz toaletna vodica so prvič uporabili že v 14. stoletju.
¤ Chanel No. 5, ki še vedno velja za ikonični parfum, je leta 1921 po naročilu
same Coco Chanel ustvaril Ernest Beaux. Marlyn Monroe je nekoč dejala, da
v postelji nosi le pet kapljic tega znamenitega parfuma.

Naj parfumi letošnje pomladi

Katere dišave bodo najpopularnejše letošnjo pomlad in poletje?
Za pomoč smo prosili strokovnjakinje v Spletični, naši največji spletni parfumeriji, in sestavili so nam lestvico ta hip najbolj zaželenih ženskih in moških dišav.

ZA ŽENSKE

Chloe Nomade
Guerlain Mon Guerlain
ESCADA Sorbetto Rosso
Carolina Herrera Good Girl Légère 
Lancome La Vie Est Belle L´Eclat 

ZA MOŠKE
Roberto Cavalli Uomo Silver Essence 
Paco Rabanne Pure XS 
Giorgio Armani Emporio Armani Stronger With You
Guerlain L´Homme Ideal Sport 
HUGO BOSS Boss Bottled Tonic 

Preberite tudi: Kako drago pa vi plačujete elektriko? Kliknite TUKAJ!