Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Tekmovalci Kmetija 2023 Njena.si

Tekmovalka Kmetije se je poročila

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Dieta Francozinj - jejte z glavo, ne z želodcem

Kristina Strašek, Maja, 18.03.2019 12:01:18

Doslej smo obiskali Mediteran in Skandinavijo, tokrat pa nas bo pot popeljala k Francozom. Ste se kdaj vprašali, kako Francozinjam uspeva, da kljub redni prehrani še vedno ohranjajo vitko postavo?

Delite na:
Dieta Francozinj - jejte z glavo, ne z želodcem
Francoska dieta dreamstime

Dieta Francozinj bi v mojem svetu morala vsebovati veliko sira, rogljičkov in vina. Predstavljam si lenarjenje na verandi, uživanje na soncu in nenehno napikovanje sirčka ob kozarcu belega vina. Atmosfero bi vsekakor pomagala ustvarjati glasba Zaz, če ne kar vsem dobro poznanega francoskega slavčka, Edith Piaf. Idealno. Ni rekreacije. Dieta, ki je enaka počitnicam. A je res tako?

Čeravno omenjeni članek spada pod rubriko Diete, govori o spremembi načina prehranjevanja, ne pa o dejanskem odrekanju, kot radi sklepamo. A bodimo iskreni, če se zahteva uživanje drugačne hrane, kot smo vajeni, in to celo v drugačnih količinah, kot smo vajeni, težko rečemo, da se pogovarjamo o čemerkoli drugem kot o dieti. No, vsaj pri meni je tako. Neljuba oznaka, ki me sili dalje.

V svojem bistvu ponuja življenjske strategije za osebe, ki želijo v treh mesecih izgubiti okoli 14 kilogramov (omenjena številka se seveda razlikuje od osebe do osebe) in dodobra spremeniti svoj odnos do hrane. Ravno slednje je namreč bistvena razlika med nami in njimi. Francozinje jedo z glavo, medtem ko večina Slovenk (ja, vključno z mano) je z želodcem. Sama izhajam iz prepričanja, da je vsekakor za to kriv stavek: »Vse pojej, da boš zlata ptička!« Verjamem, da ga poznate tudi vi.

Ko se enkrat odločite za dieto Francozinj, ste soočene s štirimi fazami, skozi katere boste v svojo prehrano in življenje nasploh vnesle pomembne spremembe.

1.       FAZA: ANALIZA VAŠIH OBROKOV

Omenjena faza traja tri tedne in temelji na inventuri obrokov. V omenjenem času morate pod drobnogled vzeti vso zaužito hrano, definirati, česa je na krožniku največ. To vam bo pomagalo odpreti oči, ovrednotiti vaše prehranjevalne navade in prepoznati jedi in živila, ki jih pojeste preveč. Prav tako si zapišite, katere situacije vas silijo k prenajedanju.

2.       FAZA: PREDRUGAČENJE

Druga faza traja od enega do tri mesece in vključuje postopen prehod od količine do kakovosti v prehrani. Vsekakor je smiselno, da pri tej fazi ne hitite, temveč greste počasi skozi potrebne spremembe in tako na umirjen in zdrav način pridete tudi do točke, ko boste lahko pojedli znatno manj v enem obroku. V tej fazi v svoj jedilnik vključite čim bolj raznolike jedi in živila. Uvesti je treba navade, ki so vam všeč in ki jih boste lahko ohranjali dolgoročno. Prav tako je nujno, da v tem času spijete čim več vode in tako ohranite hidriranost telesa ter postopoma zmanjšujete porcije.  

V teh treh mesecih vas čaka kar nekaj dela. Treba bo najti zamenjave za živila, ki ste jih v prvi fazi definirali kot slaba. Prav tako je postopoma treba zmanjševati količino obroka, se izogibati hitri hrani in podobno. Za razliko od mnogih diet, ki vas silijo z raznimi neužitnimi zadevami, vas ta v resnici spodbuja, da raziščete vse možnosti in najdete dobre alternative. Gre za to, da poiščemo za svoj okus dobro hrano, ki nam ne bo jemala volje za nadaljevanje.

3.       FAZA: STABILIZACIJA NOVIH PREHRANJEVALNIH NAVAD

Tretja faza je pravzaprav del druge, saj gre za ohranjanje nove prehranjevalne navade. V tej fazi se morate naučiti, da ni bistvo v količini. Tudi manjši obroki vas lahko zadovoljijo. Če boste jedli počasneje, kot ste vajeni, če boste hrano dobro prežvečili in nato počakali 10 minut, boste ugotovili, da ste v resnici siti.

4.       FAZA: ZMAGA

Ne vem, kako bi drugače sploh lahko poimenovali omenjeno fazo. V njej namreč dosežete svoj želeni cilj glede kilogramov, vzporedno pa uspešno sprejmete novi način prehranjevanja in ob tem vseeno ohranite nasmešek na obrazu. Zmagali ste, saj ste uspešno našli tudi zdrave alternative, ki vas potešijo in se vam zdijo okusne.

ZLATA PRAVILA DIETE FRANCOZINJ

·         Izogibajte se skrajnostim: lakoti in pretirani sitosti.

·         Ne razmišljajte nenehno le o hrani (zaposlite si misli s čim drugim).

·         Ne izpuščajte obrokov.

·         Jejte, ko ste lačni.

·         Nehajte jesti, ko ste siti (ni vedno treba biti zlata ptička).

·         Vsak dan pojejte tri obroke z ogljikovimi hidrati, beljakovinami in maščobami.

·         Napitki (šejki) NISO obroki.

·         Jejte probiotični jogurt.

·         Uživajte sveže sezonsko sadje in zelenjavo.

·         Pri kuhanju uporabljajte sveža ali posušena zelišča in začimbe.

·         Obrok je sestavljen iz majhne porcije kakovostnih jedi in živil.

·         Če se pregrešite, ne obupujte, a naslednji dan jejte ponovno zdravo.

·         Telesna aktivnost naj bo del rutine.

·         Telesno aktivnost počasi stopnjujte (sprehod - hitra hoja - tek).

·         Vnaprej načrtujte, kaj boste jedli.

·         Jejte počasi.

·         Kadar jeste, ne delajte nič drugega.

·         Kozarec vina na dan je sprejemljiv.

Čeprav je omenjena dieta vsekakor ena izmed boljših, kar se tiče spremembe prehranskih navad, je njena pomanjkljivost ta, da ne prepoveduje specifične hrane. Težko je konkretno definirati, kaj je primerno in kaj ne, zato se je smiselno posvetovati z nutricisti ali vsaj temeljito raziskati, katera so »dobra« živila. Po svoje gre za nekoliko bolj sproščeno obliko diete, ki ne definira točno, kdaj jeste, kaj in koliko. Ni določenih količin in podobno. Lahko bi rekli, da računa na vas in vašo presojo. No … in na obleko. Če se zadrga ne zapre, spremenite izbor živil in telesno aktivnost, namesto da kupujete eno številko večja oblačila.

Objavljeno v reviji Maja št. 5, 1. 3. 2019.