Svet24.si

Preverite, kako narediti popolno lepotno ...

nipke1 Svet24.si

Boštjan Nipič - Nipke: Bodimo ponosni na svoj ...

mario fafangel Reporter.si

Strokovni svet NIJZ že 15. februarja predlagal ...

govedo, karim-allah, krave Svet24.si

FOTO: Ubili bodo 864 krav, ki že mesece plujejo ...

DR_1 Necenzurirano

To je zdravnik iz Namibije, zaradi katerega ...

Jennifer Lopez Odkrito.si

Kdaj bi se lahko Jennifer Lopez poročila?

bruno in martina Njena.si

Klepet z Brunom: Slovo od Martine, nova ljubezen ...

Dezinfekcijski robčki - jih znate pravilno uporabljati?

kl, 23.01.2021 12:57:44

Ni dovolj samo prebrisati površine in predmete. Pozorno je treba prebirati tudi deklaracije in navodila za uporabo.

Delite na:
Dezinfekcijski robčki - jih znate pravilno uporabljati?
Dezinfekcijski robčki splet

"Virusi! Bakterije! Nevidne pošasti, ki nas napadajo, so vse okoli nas!" Tako nekako nas poskušajo prepričati proizvajalci sredstev za razkuževanje. Pravzaprav ne lažejo. Virusi in bakterije so v resnici spremljevalci naših življenj skorajda na vsakem koraku. In nekateri od njih so res nevarni.

Pravzaprav je ni površine v našem gospodinjstvu, kjer ne bi bilo vsaj enega virusa ali bakterije. Še posebej v času pandemije so tako sredstva za njihovo odstranjevanje postala nov član mnogih gospodinjstev. In ena najbolj priljubljenih in enostavnih za uporabo so robčki. Z njimi lahko hitro prebrišemo večje površine in tako nam ponujajo občutek varnosti.

Vendar jih je treba pravilno uporabljati. Čeprav so navodila za njihovo uporabo običajno natisnjena na embalaži, pa jih malo ljudi - kot ponavadi - tudi prebere.

Strokovnjaki opozarjajo, da ni dovolj samo prebrisati predmet ali površino z robčkom. Poleg tega dezinficienti ne učinkujejo v trenutku, takoj ko smo jih uporabili.

Predvsem je pomembno, da tisto, kar želite razkužiti z robčkom predhodno umijete z vodo in detergentom, šele nato vzamete v roke robček in z njim natančno prebrišete vse predmete in površine, vključno z utori, luknjami ali drugimi težje dostopnimi mesti.

Pa tudi potem predmeti niso takoj razkuženi in recimo, ko gre za igrače, jih ne smete takoj prepustiti otrokom. Počakati je treba vsaj štiri do pet minut, preden razkužilo dovolj dobro uniči večino virusov in bakterij, ki so še ostale na predmetu - razen če v navodilih ni drugače navedeno. 

Treba je paziti tudi na snovi, ki jih ti robčki vsebujejo, saj so v mnogih tudi kemikalije, ki lahko izzovejo alergično reakcijo, dražijo oči ali druge sluznice, ali povzročijo vnetja kože, celo težave pri dihanju.

Poleg naštetega pa je treba upoštevati tudi, da dezinfekcijska sredstva med in po uporabi tudi izhlapevajo in ostanejo v zraku še nekaj časa.

Zato je deklaracije in navodila o uporabi vedno potrebno prebrati, dezinfekcijska sredstva, vključno z robčki, pa je potrebno hraniti izven dosega otrok.