Tony Cetinski - Krik (Deliverable V-T1-T-SG)4490 Svet24.si

Priljubljeni pevec razkril, kako je včasih ...

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Afera Dars: poslanca NSi na policiji preverjala, ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Devet razlogov za jabolko

kl, 25.11.2020 12:24:07

Verjetno ni nikogar, ki še ne bi slišal, da "jabolko na dan prežene zdravnika stran". Znanost, tako je videti, ta rek potrjuje.

Delite na:
Devet razlogov za jabolko
Učenci pri botri jesen najdejo jabolka. Fotografija je simbolična. Pixabay

Jabolka so posebej v hladnih zimskih dneh bila v preteklosti pomemben vir svežih vitaminov. Danes, ko je v vsakem letnem času na voljo toliko drugega sadja, pa so skoraj malce zanemarjena. Vendar po krivici. Nanizali smo devet razlogov, zakaj bi si okrogli sadež morali privoščiti vsak dan.

1. Vsebujejo snovi, ki zavirajo staranje

Pretežen del staranja ne moremo nadzirati, saj je pogojeno genetsko. Vednar pa lahko nadziramo hitrost tega procesa in kako zdravo to počnemo. V študiji, ki jo je objavila skupina znanstvenikov v reviji EBioMedicine, so ugotovili, da je snov, imenovana fitesin, ki jo vsebujejo jabolka (pa tudi jagode, kumare in čebula) izjemno učinkovita pri zaviranju nastajanja tako imenovanih senescentnih celic, ki so eden ključnih pojavov pri staranju.

jabolka.jpg
jabolka
Profimedia

2. Bogata so z vlakninami

Dieta, bogata z vlakninami je izjemnega pomena za zdravo prebavo in nizke vrednosti škodljivega holesterola. Prav tako preprečuje tveganje za srčno-žilna obolenja, sladkorno bolezen in debelost. Raziskava klinike Mayo je pokazala, da lupina enega jabolka poprečno vsebuje 4,4 grama topljivih vlaknin, kar je približno šestina vseh vlaknin, ki naj bi jih na dan zaužil človek.

3. Zmanjšujejo tveganje za nastanek astme

Avstralska študija, opravljena na 1.600 ljudeh in podobna iz Velike Britanije, ki je vključila 1.500 oseb, sta pokazali, da jabolka izboljšujejo zdravje pljuč in zmanjšujejo tveganje za nastanek astme. Pri ljudeh, ki so zaužili vsaj pet jabolk na teden, so opazili pomembno izboljšanje zdravja njihovih pljuč.

profimedia-0528519111.jpg
jabolka
profimedia

4. Odlično odžejajo

Ali ste vedeli, da jabolka vsebujejo kar 86 odstotkov vode, le malo manj kot recimo kumara. Če želite čez dan ostati dovolj hidrirani, v torbico vtaknite jabolko ali dve in si ga privoščite za osvežujoč prigrizek.

5. Jabolčni kis je "čudodelen"

Že od nekdaj so znani zdravilni učinki jabolčnega kisa. Uporabljali so ga za zdravljenje mnogih težav. Uspešno zavira, to so pokazale raziskave, refluks želodčne kisline in celo kolcanje.

Mnogi priporočajo žličko jabolčnega kisa v kozarcu vode in dodatkom medu.

Maribor - nabiranje jabolk jabolka - sadje - delo
Maribor - nabiranje jabolk jabolka - sadje - delo - Desk: _Arhiv - Avtor: Saso Bizjak Fotografija Saso Bizjak
Vestnik.si

6. Zmanjšujejo telesno težo

To sicer ni "atomska fizika", se pravi nekaj, kar bi bilo težko razumeti. Jabolka ne vsebujeno nobenih maščob in kot smo omenili že prej, vsebujejo veliko vlaknin. Tako je razumljivo, da je odločitev, da namesto vrečke s čipsom pojemo jabolko, odlična odločitev. Ena izmed študij je pokazala, da bodo ženske, ki pojedo tri jabolka na dan, prej izgbile odvečno težo, kot tiste, ki jih ne.

7. Vsebujejo malo kalorij

Poprečno jabolko, seveda je to odvisno tudi od njegove velikost, ima le 90 kalorij. To je še eden izmed razlogov, zakaj prispevajo k zmanjšanju odvečne teže. Poleg tega zaradi sladkorjev hitro dajejo občutek sitosti, kar odvrača ljudi od uživanja dodatne hrane.

dreamstime_jabolko.jpg
jabolko
Dreamstime

8. Vsebujejo obilo vitaminov in mineralov

Tega morda ne bi bilo potrebno posebej izpostavljati, pa vendar ... Z enim jabolkom boste zaužili približno 14 odstotkov dnevno priporočene količine vitamina C. Poleg tega pa tudi vitamine B6 in A, pa tudi kalcija, železa in kalija.

9. Lahko jih uporabimo na veliko načinov

Iz njih lahko naredimo sok, pite in zavitki so splošno znani. Podajo se k mesu, posebej pečenemu, lahko jih uporabimo za nadeve. Seveda pa je še najbolj zdravo, če zaužijemo surov sadež, saj pri tem ohranimo največ koristnih snovi, ki jih vsebuje. In še namig - nikar jih ne lupite. Prav v lupini in tik pod njo je teh snovi največ.