Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Cvetovi, ki zdržijo celo zimo!

E. K., Zeleni raj, 03.12.2018 13:01:43

Decembra se soočimo s tem, da cvetov na vrtu, pa tudi v naravi, ni več. S tem pa ni rečeno, da morajo naše vaze in posode ostati prazne, brez cvetov, ki nam sicer vse od pomladi krasijo hiše in stanovanja.

Delite na:
Cvetovi, ki zdržijo celo zimo!
Iz ličkanja lahko ustvarimo najrazličnejše vrste cvetov. Revija Zeleni raj/Christopher Baker

Kdor ima spretne prste in malo veselja do ustvarjanja, lahko oblikuje edinstvene cvetove, ki bodo ostali lepi še dolgo. Še je čas, da pri bližnjem kmetu ali na kakem polju naberemo nekaj suhih listov, ki so dotlej objemali koruzne storže.

Iz ličkanja lahko ustvarimo najrazličnejše vrste cvetov, na primer kozmeje, marjetice, sončnice, cvetove jablan ali magnolije. Poleg suhega ličkanja ne potrebujemo drugega kot ostre škarje, vodo, lepilo, cvetličarsko žico in lepilni trak. Iz njih lahko povežemo šopke, s katerimi napolnimo vaze. Spominjali nas bodo na bogat pridelek in hkrati obljubljali novo sezono rasti.

Preberite tudi: Parfum v lončku.

Da bi bili naši cvetovi iz ličkanja čim bolj barviti, bi bilo najbolj učinkovito uporabiti katero izmed sort okrasne koruze. Danes je na trgu mnogo sort, ki se razlikujejo tako po barvi zrn kot po obliki storža; nekateri storži oblikujejo zrna enake barve, na drugih so zrna pisana kot mavrica. Seveda lahko občudovanja vredne suhe cvetove oblikujemo tudi iz ličkanja navadne koruze, a potem moramo ličkanje obarvati z obstojno barvo, primerno za papir ali tkanino.

Ne glede na to, katere vrste cvet bomo izdelali, moramo upoštevati naslednje napotke:
Ličkanje namočimo v vodo za 2 do 3 minute, nato osušimo s papirnatimi brisačami. Iz kartona izrežemo šablone v obliki cvetnih lističev. Šablono položimo na vlažen list ličkanja in izrežemo izbrano obliko. Posamični izrezani cvetni listič oblikujemo ročno, medtem ko se suši.

Venček iz cvetov magnolije 

cvetovi.png
Venček iz cvetov magnolije
Zeleni raj/Christopher Baker

Podrobno bomo opisali, kako izdelamo venček, sestavljen iz cvetov magnolije, in pa cvet sončnice.

Potrebujemo:
ličkanje
papirne brisače
karton
škarje
žici premera 1,0 mm in 2,5 mm
rjav lepilni trak
cvetličarsko gobo v obliki kolobarja (ali kolobar, spleten iz protja)
(slika 2)

Izdelava:
Iz kartona izrežemo šablone, kakršne so na desni strani, le da morajo biti približno enainpolkrat večje.

Potrebujemo pet zunanjih in štiri notranje cvetne lističe. Ličkanje izrežemo tako, da žile potekajo navpično glede na os lističa. Za prašnike izrežemo po eno šablono iz kartona za zunanji venec prašnikov in eno za notranji venec.

Prav tako potrebujemo le po en iz ličkanja izrezan trak, tako za zunanji kot za notranji venec; naj bosta iz različnih barv, žile pa morajo potekati prečno na os izrezanega traku iz ličkanja. Vsakega od trakov prepognemo po dolžini in narežemo na čim tanjše resice. Odrežemo en meter debelejše žice. Notranji venček prašnikov tesno zvijemo in dvakrat prevežemo z žico; okoli tega šopka prašnikov ovijemo zunanji venec in znova dvakrat prevežemo z žico.

Venca obložimo z notranjimi cvetnimi lističi, dvakrat prevežemo z žico, sledi pritrditev zunanjih cvetnih lističev.

Kos tanjše žice (15 cm dolg) zapičimo v dno nastalega cveta in ga povežemo z ostankom debelejše žice. Z rjavim lepilnim trakom obdamo dno cvetov in stik z žico. Končno cvetove pritrdimo na kolobar, bodisi z zadnjim koncem žice ali z lepilnim trakom.

Izdelava sončničnega cveta

cvetovi 1.png
Izdelava sončničnega cveta
Zeleni raj/Christopher Baker

Potrebujemo:
barvasti karton (za osnovo notranjega dela cveta)
navadni karton (za šablone)
suha koruzna zrna
lepilo
pinceto
ličkanje
škarje
žico premera 1,0 mm
krajšo leseno paličico premera 8 mm
bel lepilni trak

Izdelava cveta:

Iz rdečega ali oranžnega kartona izrežemo kvadrat velikosti 10 x 10 cm. S pinceto pobiramo koruzna zrna, jih pomočimo v vroče lepilo in pritrjujemo na karton. Zrna lepimo v obliki diagrama, prikazanega na sosednji risbi; začnemo seveda na sredini. Nadaljujemo z lepljenjem, dokler osrednji del cveta ne meri med 5 in 7,5 cm v premeru. Na koncu vogale kartona obrežemo, tako da dobimo okroglo oblikovano sredino cveta.
Iz kartona izrežemo šablone treh velikosti, kakršni so na desni strani. Če želimo izdelati večji sončnični cvet, izrežimo od 45 do 50 cvetnih lističev iz ličkanja po mali šabloni, za večji cvet izrežimo enako število lističev po večji šabloni. Pri tem uporabimo tehniko zlaganja kartona na način meha, tako da izrežemo večje število lističev naenkrat. Vsak listič posamično nalepimo na zadnjo stran sredine cveta tako, da se lističi izmenično prekrivajo, v treh plasteh.

Pritrditev stebla na cvet:

cvetovi 4.png
Pritrditev stebla na cvet
Zeleni raj/Christopher Baker

Odrežemo 25 cm dolg kos žice in jo prepognemo na pol, tako da na enem koncu oblikujemo zanko premera 2,5 cm. Ta konec žice blago upognemo, da ustvarimo vrat cveta. Spodnji konec žice z belim lepilnim trakom pritrdimo na leseno paličico. Zanko z vročim lepilom pritrdimo na zadnjo stran kartona – sredine cveta, na katerega smo nalepili koruzna zrna. Iz kartona (zloženega na način meha) izrežemo od 15 do 20 čašnih lističev iz ličkanja s pomočjo te šablone.

Z vročim lepilom prilepimo te čašne lističe na zadnjo stran kartona – sredine cveta. Čašni lističi morajo povsem skriti mesto, kjer smo pritrdili paličico na karton. Paličico prirežemo na ustrezno dolžino.
Iz ličkanja izrežemo več trakov širine 2,5 cm in jih ovijemo okoli paličice, tako da povsem skrijemo njeno leseno površino; oba konca vsakega traku prilepimo z vročim lepilom na paličico, tako da je pecelj kar se da tesno ovit.

Objavljeno v reviji Zeleni raj št. 11., 15. 10. 2018.