Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Afera Dars: poslanca NSi na policiji preverjala, ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

stipan-macan Njena.si

Gledalci Botrov jezni zaradi smrti glavnega junaka...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Čudovita amalfijska obala s Sorrentom

Tina Lucu, 16.10.2019 13:00:31

Namig za bližnji izlet.

Delite na:
Čudovita amalfijska obala s Sorrentom
Sorrento - mitsko mesto TL

Amalfijska obala s Sorrentom

Polotok ob Tirenskem morju na jugu Italije v pokrajini Kampanija je eden najbolj čarobnih in tudi obiskanih turističnih krajev v Italiji. Sorrento se deli na dva dela, in sicer na severni del, ki gleda na Neapeljski zaliv, ter južni del - obalo Amalfi, ki gleda na zaliv Salerno. Čez polotok, ki je dolg približno 35 in širok 7 kilometrov, se razteza gorski masiv Monti Lattari z najvišjim vrhom 1443 metrov nad morjem. Cela obala je izjemno strma ter zaradi številnih potokov, ki izvirajo v gorah, tudi zelo poraščena.

amaldi, obala-poletje, capri
Obalo Amalfi se veliko obiskuje tudi po vodi, saj je cesta ozka, počasna, z veliko nepreglednimi ovinki. Še posebej med poletno turistično sezono je ogromno prometa, prostora za parkiranje pa zelo malo.
Tina Lucu

amaldi, obala-poletje, capri
amalfi, sorrento, obala
TL

Sloviti ameriški pisatelj John Steinbeck, najbolj znan po romanu Upornik brez razloga, je leta 1953 za revijo Harpers Bazar napisal esej Positano. V njem je zapisal: »Positano zagrize globoko. To je sanjski kraj, ki ne zgleda resničen, ko si tam, a ko odpotuješ, je še kako resničen in si želiš nazaj.«

amaldi, obala-poletje, capri
Ker je mesto Sorrento nastalo na pečinah, ob katere buta morje, ni veliko prostora za mestno plažo. Ob vodi se lahko sončite na pomolih, ki so zgrajeni prav za ta namen.
Profimredia

amaldi, obala-poletje, capri
amalfi, sorrento, obala
TL

amaldi, obala-poletje, capri
Med obiskovalci na Sorrentskem polotoku prednjačijo turisti iz ZDA, saj je za večino to kraj, ki ga morajo nujno videti med obiskom Evrope.
TL

Kraji na polotoku so bili poseljeni že v antičnih časih, danes pa vsako leto privabijo trume turistov, tudi tistih najbolj petičnih. V okolici polotoka je še vrsta turističnih znamenitosti, kot je čudovito, a divje mesto Neapelj, pristaniško mesto Salerno, otoki Capri, Procida in Ischia, vulkan Vezuv, dve izmed najbolj ohranjenih antičnih mest na svetu Pompeji in manj znani Herkulanej …

amaldi, obala-poletje, capri
Slikovitemu Positanu je še dodatno popularnost prineslo družbeno omrežje Instagram, saj je veliko svetovnih zvezdnikov naredilo selfi s panoramo Positana v ozadju.
TL

amaldi, obala-poletje, capri
Mestece Amalfi je bilo v 9. stoletju ena prvih italijanskih pomorskih republik in je za trgovsko pomorsko prevlado tekmovalo z Genovo in Benetkami.
TL

amaldi, obala-poletje, capri
Mesto Sorrento s številnimi hoteli na previsih je bilo že v 19. stoletju popularna turistična destinacija. Med drugimi so ga obiskali tudi književniki Lord Byron, Henrik Ibsen, Johann Wolfgang von Goethe, John Keats …
TL

Severni del - mesto Sorrento

Na severnem delu leži največji kraj Sorrento, mesto na pečinah, ki ima okoli 17 tisoč prebivalcev. Poleg turizma je mesto poznano po vinu, olivnem olju in agrumih. Mesto ponuja tudi čudovite razglede na Neapelj ter vulkan Vezuv.

amaldi, obala-poletje, capri
Iz Sorrenta se ponuja veličasten pogled na Neapeljski zaliv in vulkan Vezuv.
TL

amaldi, obala-poletje, capri
Otok Capri je bil turističen kraj že v rimskih časih. Cesar Tiberij (42 p.n.š.-37 n.š.) si je na njem postavil več vil in ga večkrat na leto obiskal. V kasnejšem obdobju vladanja se je na otok preselil in od tam vodil rimski imperij.
TL

Južni del - Costiera Amalfitana (obala Amalfi)

Costiera Amalfitana je zaradi grobega terena, slikovite lepote in raznolikosti naselij od leta 1997 na seznamu Unesca. Do naselij Vietri sul Mare, Cetara, Maiori, Tramonti, Minori, Ravello, Scala, Atrani, Amalfi, Conca dei Marini, Furore, Praiano in Positano pelje obmorska cesta, ki velja za eno najlepših panoramskih cest na svetu.

amaldi, obala-poletje, capri
Najboljše (najslajše) limone na svetu prihajajo iz teh krajev. Domačini ponujajo limone vsepovsod. Najbolj znana pijača poleg limonade je limoncello (limonin alkoholni liker). Kupite lahko tudi limonino milo, sveče, dišave, piškote, bombone …
TL

amaldi, obala-poletje, capri
Positano ponuja sprehod po pravljičnih ozkih in strmih ulicah, na katerih se vrstijo simpatične trgovinice z estetsko dovršenimi izložbami in policami.
TL

 Objavljeno v reviji Liza/Maja št. 39, 20.9.2019