Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Čas je za nove zavese

Dunja Strašek, Dom2, 04.05.2018 16:01:48

Ko okna opremimo z novimi zavesami, preprosto oblikujemo dom, ga na hitro prenovimo ali nekoliko spremenimo. Eksperimentiramo lahko z barvo, vzorci, različnimi vrstami tkanin in slogom zaves.

Delite na:
Čas je za nove zavese
Dom2

Pravijo, da prostor ni popoln, če nima zaves. Ustrezno izbrane zaokrožijo podobo sobe, lahko pa jo povsem spremenijo in osvežijo, če se odločimo za njihovo zamenjavo. Če nimamo časa, da bi se lotili popolne prenove, lahko nove, drugačne zavese spremenijo prostor, še posebno če enako tkanino kot za zavese uporabimo še za mehke dodatke, kot so blazine, pregrinjala, prt, blazine na stolih … Tako lahko s primerno barvo, vzorci in tkanino ustvarimo različna vzdušja in podobo sobe. Če pa radi spreminjate videz sobe, si lahko omislite nekaj kompletov zaves in pripadajočih mehkih dodatkov, ki jih menjate sezonsko. Tako le v nekaj minutah ustvarite novo podobo.

Naj ustrezajo prostoru

Ko se odločate za zavese, si vzemite čas in najdite takšne, ki so vam zares všeč in ki bodo ustrezale prostoru. Pomembnejše kot najnovejši trendi je to, da izberete zavese, ki bodo ustrezale značaju in slogu hiše, stanovanja ali prostora. Dom je namreč prostor, kjer se morate počutiti prijetno, neprimerno izbrane zavese pa lahko kaj hitro spremenijo vzdušje prostora in s tem tudi vaše počutje.

Pri izbiri zaves upoštevajte poleg barve in sloga tudi funkcionalnost in namembnost. Če imate radi veliko svetlobe v prostoru, izberite zavese, ki prepuščajo kar največ sončnih žarkov, obenem pa še omogočajo pravšnjo mero zasebnosti in hkrati dopolnjujejo izbrani slog interierja. Zavese, ki segajo do okenske police, ustvarijo sproščeno vzdušje, medtem ko so dolge zavese, ki segajo do tal, primerne za bolj formalno vzdušje.

Barve

Pri izbiri zaves se najprej lotite eksperimentiranja z barvo. Barve ponujajo obilo možnosti, da ugotovite, kaj vam ustreza in kaj ne. Če vam je na primer ljuba vijoličasta barva, niste pa pripravljeni prebarvati sten, lahko vnesete to barvo v prostor z zavesami in drugim hišnim tekstilom. To je precej lažji način, da ustvarite spremembo v prostoru, kot pleskanje sten ali polaganje tapet.

Da bi zanesljivo ugotovili, katera barva zaves je pravšnja, je glavno vodilo pri odločanju za barve to, da v prostoru uporabite komplementarne barve. Preverite vse barvne elemente v prostoru, vključno s pohištvom in dekorativnimi dodatki, kot so blazine, preproge, slike. Če se še vedno ne morete odločiti, si priskrbite barvno lestvico, ki vam pokaže skupine barv ali barvnih odtenkov, ki gredo dobro skupaj. Tako boste zagotovo našli pravo barvo zaves, ki se bo dopolnjevala z drugimi barvami v prostoru.

zavese 9.jpg

Slog

Pravilno izbrane zavese predstavljajo močan oblikovalski element. Možnosti pri izbiri zaves je skoraj neskončno, vključuje pa tudi izbiro karnise. Kaj torej izbrati – klasičen slog ali trendovske zavese, močne ali nežne barve, drobne ali velike vzorce? Predvsem je treba uskladiti slog zaves s slogom ureditve prostora in se odločiti, ali naj bodo zavese tisti element, ki pritegne pozornost ali pa ne.

Pri usklajevanju sloga zaves in druge opreme v prostoru preverite tudi velikost oken, višino, na kateri je vgrajeno okno, in višino stropa. V prostorih z visokim stropom je najbolje namestiti dolge zavese, obešene nekoliko višje nad vrhom okna. V majhni sobi lahko naredite enako in, če je le možno, namestite karniso tik pod strop – tako je prostor videti večji in bolj zračen. Prav tako pa lahko ustvarite nasproten učinek: v veliki sobi, ki jo želite na videz pomanjšati in v njej ustvariti prijeten občutek intime, namestite zavese na vsako stran oken. To bo dajalo vtis, da so okna bližje skupaj, s tem pa tudi preostala oprema v prostoru.

zavese (6).jpg

Tkanine

Tudi tekstura tkanine pomembno vpliva na videz in vzdušje, ki ga želite doseči. Na voljo so bombaž, svila, saten, mrežasta tkanina, čipka, laneno platno, poliester in materiali, pri katerih je ena stran toplotno izoliranima. Izberite tkanino, ki bo skladna s slogom in funkcionalnostjo prostora. Lahna, zračna tkanina je na primer idealna za sončno kuhinjo, medtem ko so debelejše tkanine primerne za prostore, kjer potrebujemo zasebnost ali kjer moramo postaviti protiutež masivnemu pohištvu. Težke, žametne zavese ustrezajo bolj formalnemu vzdušju. Prostor, kjer se odvijajo različne dejavnosti ali kjer želite tako svetlobo kot zasebnost, opremite z zavesami v plasteh – za to so primerne lanene zavese v več plasteh ena nad drugo ali klasična kombinacija lahnih prosojnih zaves in zatemnitvenih zaves iz debelejše tkanine. Lanene in bombažne zavese ustvarijo v prostoru sproščeno udobje, tradicijo in stil, če pa želite v prostor vnesti eleganco, je prava tkanina za zavese svila.

Že izdelane zavese

Še en preprost pristop k oblikovanju okenske dekoracije je, da izberete že izdelane komplete zaves. Ta izbira vas lahko reši takrat, ko nimate časa, da bi izmed tisoč možnosti izbrali najprimernejšo, se posvetovali s strokovnjakom in nato čakali še na izdelavo zaves. Že izdelane zavese za tipske mere oken so dobra izbira tudi takrat, ko želite podobo sobe na hitro spremeniti. V ta namen si lahko omislite več kompletov zaves in jih menjate, ko se vam zazdi – sezonsko, za praznično vzdušje ali kar tako, ko si zaželite spremembe.

de74677f587d6fdb0f7840a39f4f1e08.jpeg

NAJPREJ DOLOČIMO BARVE

Ko se odločamo za nove zavese, je najbolje pričeti z izbiro barve. Glavno vodilo pri tem naj bo obstoječa podoba prostora in njegova barvna shema ter pravilo, da v prostoru vedno izberemo komplementarne barve. Preverimo vse barvne elemente (barva sten, pohištva, dodatkov, kot so preproge, blazine, slike): če je splošna podoba prostora v nevtralnih barvah (bela, bež, črna, odtenki rjave barve ali videz lesa), so lahko zavese spremljava v enakih odtenkih, lahko pa ravno z zavesami, z njihovo barvo ali vzorcem, popestrimo vzdušje in usmerimo pogled.

42e99436742c0cb68a9034858d116826.jpeg

VZORČASTE ZAVESE

Podobno kot pri izbiri barv za zavese je tudi, če se odločimo za vzorčaste zavese. Lahko so prav zavese tiste, ki z vzorcem pritegnejo pozornost v nevtralno urejenem prostoru, lahko pa vzorec zaves dopolnjuje vzorčaste tapete, blazine, fotelj ali kavč. Pri tem ni nujno, da so vzorci enaki, pomembno je le, da vsebujejo sorodne barve. Upoštevati pa je smiselno tudi velikost prostora: veliki vzorci ali vzorci v močnih barvah so primerni za velike prostore, zavese z majhnim, drobnim vzorcem pa se bolje podajo v majhne prostore.

0c9bd24596b50c30524958c6438041d1.jpeg

DOLŽINA JE POMEMBNA

Pri izbiri zaves bodite pozorni na njihovo dolžino, saj kratke zavese vizualno znižajo prostor. Izberite takšne, ki segajo od stropa do tal, lahko pa so nekoliko daljše, da se na tleh naberejo in tako ustvarijo romantičen pridih. 

8f6bda6c7aba515ea59f8abe6f186361.jpeg

TUDI KARNISA DOLOČA SLOG

Pomemben detajl pri montaži zaves je karnisa. Ne določa le sloga, ampak tudi celotno podobo okna in prostora. Nameščena naj bo tik pod stropom, ne neposredno nad oknom, saj s tem prostor optično povišamo. Ob straneh pa naj sega vsaj za dvajset centimetrov levo in desno od okna oziroma vsaj toliko, da lahko umaknemo zavese stran od okna.

42f0b1132e9d9179478f2316ca181eb2.jpeg

PANELNE ZAVESE IN ROLOJI

Medtem ko klasične zavese najbolj ustrezajo klasičnim in formalno urejenim prostorom, pa so panelne zavese ali roloji s svojo gladko površino vizualno bolj primerni za minimalistično urejene prostore. Panelne zavese pomikamo drsno, roloji pa so izredno primerni za prostore, v katerih želimo le določeno količino svetlobe ali pa jih želimo zaščititi pred uničenjem (otroci, hišni ljubljenčki).

f98747e03f09ca4e9e61dffa61a24a2e.jpeg

ČAS JE ZA POMLADNE ZAVESE!

Skrbno izbrane okenske dekoracije vdihnejo prostoru skladnost in lepoto ter zadostijo različnim namenom. So praktično uporabne, ščitijo pred soncem, toploto in radovednimi pogledi, vtisnejo pečat v oblikovanju, ki pritegne pozornost, izražajo osebni okus stanovalcev, vplivajo pa tudi na naše razpoloženje. Če želimo sezonsko spreminjati podobo prostora, je izbira novih zaves odlična možnost. Pomladne zavese so svežih barv, nežne in prosojne, da v prostor pokuka sonce, ter cvetličnih ali živalskih vzorcev, ki nas spominjajo na prebujajočo se naravo. Naj skozi okna zaveje duh po pomladi!

Več v spodnji galeriji.

Preberite tudi: Kaj v novi dnevni sobi v tem letu ne sme manjkati? Kliknite TUKAJ!