Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

spanje, raziskava Svet24.si

Sanje pod nadzorom

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

ela mei2 Njena.si

Skrito v raju: 'Ela' nenadoma vidno spremenjena?

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Čarobna unikatna keramika

M. V., Dom2, 27.04.2019 15:01:55

Ste pomislili, da bi svoj dom okrasili s keramiko?

Delite na:
Čarobna unikatna keramika
Pisani keramični krožniki Profimedia

Ta je zadnje čase spet zelo priljubljena, čeprav je stara že dvajset tisoč let. Ročno ustvarjena keramika ima namreč prav poseben čar in energijo, saj spada med tople materiale in v prostor vnaša zelo osebno noto (ali celo dušo, kot pravijo nekateri). Naj bo okrasna ali uporabna, oko pritegne zaradi bleščečih in pisanih poslikav, nenavadnih oblik in enkratnih detajlov, pa naj bo v klasičnem, modernem ali popolnoma dekadentnem stilu.

dreamstime_l_110684783.jpg
Keramičen komplet krožnikov in majolk
Dreamstime

Če je kakovostno izdelana, je lahko tudi prelepa dediščina in se prenaša iz roda v rod. In kar je najpomembnejše: ker je ročno ustvarjena, je unikatna in torej umetniško delo, ki ga nima nihče drug.

il_fullxfull.1767519540_4u75.jpg
Domiseln in zabaven lonček za rože
Etsy

Omislite si kakšen čudovit jedilni komplet, v katerem je vsak krožnik malo drugačen; svojim gostom postrezite juho v nenavadnem porcelanastem jušniku, zraven pa postavite pravljično solnico; na okno postavite rožo v unikatnem okrasnem lončku ali vazi; naredite nekaj dobrega in ptičkom nasujte zrnja v prikupno glineno ptičjo hišico; pričarajte romantično vzdušje s prefinjenimi posodicami za sveče; obiskovalce očarajte z ekstravagantno keramično lučjo; na steno obesite umetniško poslikan pisan dekorativni krožnik ali figurico; da niti ne omenjamo vseh mogočih kipcev in drugih dekorativnih predmetov, ki nastajajo pod spretnimi rokami in po umetniškem navdihu mojstrov lončarstva in keramike. Tako kot oni sprostijo svojo domišljijo ob ustvarjanju, si lahko tudi vi daste duška ob dekoriranju doma – in še prej ob veselju, ko med vsemi čudovitimi kosi ročno izdelane keramike najdete tistega pravega za vašo dušo. Saj veste: lepota je v nepopolnosti.

dreamstime_l_134364355.jpg
Lična glinena ptičja hišica
Dreamstime

Objavljeno v reviji Dom2 št. 22, 25. 2. 2019.