utopitev, roka Svet24.si

15-letnik med plavanjem izginil pod gladino, ...

mejni prehod, dragonja, turisti Svet24.si

Ljubljančanka zase in mladoletnega sina na meji ...

tonin-novak-ljudmila_bobo Reporter.si

V NSI panika zaradi padca v anketah, nekateri bi ...

ljubljana, epidemija, koronavirus, covid-19, zaščitne maske Svet24.si

Alojz Ihan s tesnobo pričakuje jesen. Kdaj se bo ...

20200923-01026932 Necenzurirano

Koliko milijonov za blato in koliko za Vizjakove ...

Clipboard02 Odkrito.si

MARJAN NOVINA: "Moj ni dolg, je pa majhen"

bruno (2) Njena.si

MasterChef: Bruno bo z nagrado obdaril tudi Žiga

Brez libida? Tecite, plešite!

Maja Krajnc, 01.04.2020 20:00:50

Izguba želje po seksu po navadi s seboj prinese še veliko več od težav pri samem seksu: začnemo se spraševati, ali je kaj narobe z nami, temu pa sledijo občutki izgubljenosti. Če za pomanjkanjem libida trpi naš partner, pa se radi začnemo spraševati, kaj se dogaja z njim in ali to pomeni, da ga izgubljamo.

Delite na:
Brez libida? Tecite, plešite!
Bistveno je, da se pogovarjamo. Ker ne le, da več glav več ve, ampak je več src tudi več občutilo. Pixabay

Vse skupaj vodi v dvom o lastni zvezi in ljubezni ter k vprašanju, kaj se dogaja v intimnem odnosu, saj živimo v prepričanju, da je izguba poželenja enaka izgubi globlje povezave. Vendar obstaja neskončno stvari, ki se lahko postavijo nasproti naši spolni želji in nimajo nobene zveze s partnerjem ali ljubeznijo. Da bi odkrili vzrok za to težavo, je priporočljivo, da si najprej ogledamo širšo sliko našega življenja.

Stres je del vsakdana vsakega sodobnega posameznika, ki lahko zelo močno zamaje vaše temelje, vse do želje po spolnosti. To pomeni, da ni nič narobe z vami, prav tako pa obstajajo rešitve, ki vam bodo povrnile libido.


Kako deluje vzburjenje

V naših možganih se skriva sistem spolnega vzburjenja, ki je oblikovan tako, da zaznava vse s spolnostjo povezane dražljaje, ki jih najde v okolici. Vsakič, ko vidimo, slišimo, zavohamo, se dotaknemo, okusimo ali si predstavljamo nekaj, kar naši možgani povezujejo s spolnostjo, se nam vklopi signal za vzburjenje. Verjetno se vam nekoliko vklaplja prav zdaj, ko berete članek, ki je povezan s seksom.

Na drugi strani pa imamo tudi sistem spolnega zaviranja, ki ima nasprotno vlogo. Tudi pri tem gre za zaznavanje dražljajev iz okolice, ki nam na podlagi vida, sluha, vonja, dotika, okusa ali imaginacije sporočajo, kdaj ni primeren čas za vzburjenje. Med najpogostejše dejavnike iz okolja spadajo otroci, ki se igrajo okoli vas, obremenitev zaradi dela v službi, prepir s partnerjem ali nezadovoljstvo nad lastnim telesom. Največkrat k temu pripomore stres: pod stresom ste zaradi družine, razmerja, zaradi lastnega telesa in celo zaradi zaskrbljenosti nad seksom.

Stres zaradi stresa

Ves pritisk, ki ga čutite ob dejstvu, da nimate libida in da vaše spolno življenje ni takšno, kot je bilo včasih, povzroča še dodaten stres, ki še povečuje vašo nezmožnost vzburjenja. Glavno sporočilo je: nič ni narobe z vami, saj gre za mehanizem v vaših možganih, ki deluje pravilno v za človeka nenaravnem okolju. Bolj ko boste potrpežljivi sami s seboj, hitreje bo »zavora« spustila, vmes pa morate poskrbeti, da se boste učinkovito znebili stresa.

Naše telo se na moderne stresorje odziva skoraj enako, kot se je včasih, ko so nas napadale divje živali. Težave v službi, prepiri s partnerjem, toksične samokritične misli, ki bivajo v naši glavi – vse to še vedno dojemamo, kot da bi nas lovila divja zver. Ko v naravi opazimo grožnjo, se v nas vzpostavi popoln cikel, ki nas reši pred nevarnostjo, po kateri si nato oddahnemo: najprej nevarnost pridobi našo pozornost, nato aktivno ukrepamo, tečemo in se zatečemo v zavetje, preživetje pa nato proslavimo. Težava pa nastane, ker v današnjem svetu ne izpolnimo celotnega cikla, ampak obvisimo nekje vmes, zato tudi konca nevarnosti ne moremo proslaviti. Rešitev lahko najdemo v tem, da dopolnimo cikel.


Kako torej sprostiti spolno zavoro

Pred davnimi časi je bila telesna aktivnost sestavni del konca cikla stresa, saj smo pred živaljo, ki nas je napadala, zbežali, s tem pa smo se znebili hormonov, ki so nas držali pod napetostjo. Enako lahko storite danes: kadar čutite pritisk zaradi dela, družine, življenja na splošno ali seksa, pojdite teč, na jogo ali plesat. Pravzaprav se lotite katere koli telesne vadbe, ki vam ustreza, saj je gibanje najučinkovitejši način za dokončanje cikla, ker se hitro znebi hormonov stresa. Možganom sporoči, da so se izognili nevarnosti, in telo je ponovno varno. Fizična aktivnost je le ena od načinov, kako lahko dopolnite krog. Druga učinkovita stvar je samoekspresija: risanje, petje, pisanje, kakršno koli umetniško ustvarjanje, kuhanje – vse to lahko pripelje vaše telo in duha na varen in miren kraj.


Pod stresom ste zaradi družine, razmerja, zaradi lastnega telesa in celo zaradi zaskrbljenosti nad seksom.

Lotite se katere koli telesne vadbe, ki vam ustreza, saj je gibanje najučinkovitejši način za dokončanje cikla, ker se hitro znebi hormonov stresa.

Objavljeno v reviji Bodi zdrava št. 2, 10.2.2020