mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

marjetka-voglar-in-rudi-mlakar, poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Rudi premagal vse ovire in zanetil ljubezen

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Brez klubske mize ni dnevne sobe

Tina Lucu, 23.02.2020 11:00:24

Na prvi pogled se vam morda klubska miza zdi odveč, zlasti če se spopadate s pomanjkanjem prostora, a verjemite, da ko jo enkrat imate, postane nepogrešljiva. Zakaj? Ker je zelo vsestranska: je idealna za odlaganje časopisov, daljinskih upravljalnikov in drugih drobnarij, mesto, kjer si po kosilu privoščite kavo, ali središče, okoli katerega se zberete ob klepetu. Trenutno so najpriljubljenejše mizice iz stekla, kovin in marmorja, opaziti je tudi vse več mizic iz umetnih mas s sijajnim ali mat zaključkom, vračanje retro elementov in grafičnih vzorcev. Skratka, za vsak okus se najde prava klubska miza!

Delite na:
Brez klubske mize ni dnevne sobe
Neobičajna viseča svetilka, leseni tramovi, velika lesena klubska mizica in kamin dajejo dnevni sobi poseben čar. Profimedia

Šele klubska miza naredi sedežni kot v dnevni sobi res popoln, menijo poznavalci in notranji oblikovalci. Naj bo še tako malo prostora, klubska mizica je ključna, postavljena je lahko pred sedežno garnituro, ob njeni strani ali kot njen del, na primer med dvema elementoma sedežne garniture.

Mizo seveda izberete glede na svoj okus in osebni življenjski slog, v zadnjem času so najpriljubljenejše bele, steklene, lesene masivne in kovinske mizice, mnogo mojstrov pa se loti tudi izdelave domače, ročno narejene in unikatne mize.

klubska mizica.jpg
/
arhiv proizvajalca

Od lesene do kovinske

Miza v belem je zelo vsestranska, vedno moderna in se poda najrazličnejšim življenjskim slogom. Ker je bela nevtralna barva, lahko poleg takšne mize brez težav stoji kavč v živahnejših barvah ali v zemeljskih in naravnejših tonih.

Steklene klubske mize imajo druge prednosti. Zaradi prozornega materiala so v prostoru dokaj nevidne, zato optično delujejo zelo lahke in ne obtežujejo ambienta. Veliko steklenih miz je nepravilnih, asimetričnih oblik, ki prinesejo v prostor mladostno razigranost in svežino, medtem ko ravne linije poskrbijo za brezčasnost in večno eleganco.

Kaj pa les? To je zelo priljubljen material za izdelavo klubskih miz, zlasti masivnih. Največkrat uporabljene vrste lesa so hrast, oreh in tik, v skandinavskem slogu, ki daje prednost svetlejšim barvam, pa tudi breza in javor. Prav tako so lesene mize zelo preproste za vzdrževanje, robustne, odporne proti praskam in zato primerne za družine, kjer so tudi majhni otroci.

klubska mizica Lunnarp, 49,95 EUR, Ikea.jpg
klubska mizica Lunnarp
promocijsko gradivo

Nikakor pa ne smete spregledati kovinskih klubskih mizic, ki prinesejo v prostor eleganten sijaj. Posebej priljubljene so zadnje čase mize v obliki pladnja, ki ima na sredini kavelj, s katerim lahko mizo hitro prestavite z enega kraja na drugega ali poleti iz dnevne sobe na teraso. In še na eno prednost kovinskih mizic: zaradi odbojne površine se v njih zrcali celoten ambient in tako ustvarjajo vtis, da je prostor večji, kot je v resnici.  

Klubska mizica Melody Maison.jpg
Okrogla mizica v zlato zeleni barvni kombinaciji, z emajliranim zelenim vrhom in zlatim robom ter nogami v obliki stojala. Kot nalašč za sodobno opremljeno dnevno sobo. (www.MelodyMaison.co.uk, 51,9
Press Loft

Doma narejeno

dom_mizica1.jpeg
Iz ene ali več palet, ki jih pobrusimo in pobarvamo, lahko nastane čudovita klubska mizica. Če ji dodamo še kolesca, jo lahko tudi premikamo z enega konca prostora na drugega.
Dom2

Trend »naredi sam« velja tudi pri klubskih mizah. Mojstri in mojstrice se pri tem znajdejo na najrazličnejše načine, na primer z evro paletami ali pa v klubsko mizo spremenijo starinske kovčke, vinske sode, skrinje … Klubska miza je kos pohištva, ki ga ni težko izdelati doma, saj ni treba, da je njena površina 100-odstotno ravna, prav nasprotno, majhne pomanjkljivosti dajo takšni mizi še posebej prikupen značaj. Na spletu lahko najdete kup navodil za domačo izdelavo klubske mize ali se projekta lotite po svojih, unikatnih idejah.

KLUBSKA MIZICA
/
Arhiv proizvajalca

Nizka, visoka, nastavljiva

Poleg materiala je pri klubskih mizah treba paziti še na njihovo višino. Če stoji mizica ob garnituri, ki ima nizko sedišče, je priporočljivo, da ne seže več kot 30 cm nad tlemi, saj se tako lepše zlije s pohištvom. In seveda obratno – ob višji garnituri naj bo tudi miza višja.

Nadaljnji nasvet bi bil, da se izogibajte mizic, pri katerih zgornja, odlagalna ploskev seže čez sedežno višino kavča, saj je videti starinsko. Vendar, pozor! Če želite dnevno sobo v retro slogu in poudariti njen vintage videz, boste to pravilo seveda kršili.

Da se izognete dvomom o pravi višini mizice, je morda še najbolje kupiti takšno z nastavljivimi nogami, ki omogočajo, da višino mize prilagajte sproti, ali pa se odločite za skupino več mizic, ki so različnih višin in se po uporabi lahko pospravijo tako, da manjše potisnete pod večje. Takšne skupinice dveh, treh ali celo več miz so zelo priljubljene, moderne in omogočajo različne postavitve, ki ustrezajo trenutnim potrebam uporabnika. Elegantno in praktično hkrati!

 Objavljeno v reviji Liza/Maja št. 4, 24.1.2020