atene saharski pesek Svet24.si

Atene je pogoltnila oranžna meglica saharske ...

požar Škofljica Svet24.si

Foto: Po obsežnem požaru župan občine ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Afera Dars: poslanca NSi na policiji preverjala, ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

marjetka-voglar-in-rudi-mlakar, poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Rudi premagal vse ovire in zanetil ljubezen

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Bizarni triki, s katerimi si boste olajšali čiščenje svojega doma

Zoran Franc, Novice Svet24, 12.01.2019 15:01:31

Le kdo uživa v čiščenju stanovanja? Prah se povsod hitro nabere, še prehitro se pripeti kakšna nesreča, ki povzroči umazana tla, umivalnik, police, delovne površine, preproge, sedežne garniture … Z nekaj preprostimi gospodinjskimi pripomočki, ki vam jih ponujamo, si boste hitro olajšali delo.

Delite na:
Bizarni triki, s katerimi si boste olajšali čiščenje svojega doma
Madeže z lesenih desk in drugih lesenih predmetov v hiši boste preprosto in hitro odstranili s pomočjo majoneze. Dreamstime

Stare slike 

Morda nenavaden, a po mnenju mnogih uporaben trik. Uporabite biskvit. Mehko stran previdno položite na sliko. Biskvit ne bo poškodoval barv in strukture, odstranil pa bo prah in druge nečistoče.

Kuhinjska gobica 

Kuhinjska gobica je prepredena z bakterijami. Strokovnjaki menijo, da je na njih okoli 99 odstotkov bakterij, ki lahko resno ogrozijo naše zdravje. Svetujemo vam, da jo vsaj enkrat na teden vstavite v mikrovalovno pečico za eno minuto in tako pobijete nevarne bakterije.

Kuhinjske pipe 

Kuhinjske in kopalniške pipe je smiselno očistiti z mastnim papirjem, saj bo preprečil nastajanje madežev vode in prstnih odtisov. Če so na pipah grdi madeži, jih najprej očistite z alkoholnim kisom in šele nato obrišite s pomaščenim papirjem.

pipa
Očistite jih z mastnim papirjem.
profimedia

Litoželezna posoda

Litoželezno posodo natrite s soljo. Ta ima sposobnost vpijanja maščobe in odstranjevanja ostankov hrane. Pustite nekaj minut, nato operite z vročo vodo in detergentom za ročno pomivanje posode.

Opekač za sendviče 

Za čiščenje uporabite staro zobno ščetko. Olajšala bo težko dostopne predele in poskrbela, da površine ne boste poškodovali. Težko zasušene madeže popršite s pomočjo kisa in detergenta, pustite delovati nekaj minut, nato pa s ščetko nežno podrgnite.

Sesalnik

Bombažni ali plastični filter, ki je v sesalniku, občasno operite v pomivalnem stroju. Tako boste iz filtra odstranili bakterije, pršice in druge nevšečnosti, ki se med sesanjem naberejo na njem.

Odtok 

Pripravite si gosto pasto iz žlice sode bikarbone in soka ene limone. Nato pasto s staro zobno ščetko s krožnimi gibi nanesite na umivalnik, pustite delovati nekaj minut in izperite z vročo vodo. Uničili boste bakterije in osvežili tudi odtok.

zamašeni odtoki
Pomagajte si s sodo bikarbono.
splet

Okna 

Večje madeže, ki so se naredili na oknih, očistite s kisom, ki ste ga nanesli na bombažno krpo. Tudi sicer okna čistite z nekaj kapljicami detergenta in kisa. In ne pozabite, če se želite izogniti lisam, jih čistite zgolj ob slabem vremenu.

Sedežna garnitura 

Neprijeten vonj iz sedežne garniture boste odpravili s pomočjo sode bikarbone. Sodo bikarbono posujte po sedežni garnituri. Pustite delovati nekaj ur, nato pa garnituro dobro posesajte.

Madeži na preprogah 

S pomočjo likalnika boste preprosto odstranili trdovratne madeže iz preprog. Na madež najprej nanesite mešanico kisa in vode, v razmerju 1:2. Nato na madež položite vlažno krpo. Likalnik nastavite na srednjo temperaturo in močan izpuh pare ter likajte madež, dokler ne izgine.

preproga
S pomočjo likalnika boste preprosto odstranili trdovratne madeže iz preprog
Profimedia

Žaluzije 

Nogavic, ki jim ne najdete para, nikar ne vrzite v smeti. Uporabite jih za čiščenje žaluzij. Oblecite jih na roko, pomočite v mešanico kisa in vode ter s tem obrišite žaluzije.

Odišavljenje 

Pečico nastavite na 150 stopinj Celzija in vključite ventilacijsko pečenje. Na pekač, ki ste ga obložili s peki papirjem, nakapljajte nekaj kapljic vaniljeve arome, ki bo hitro spremenila vonj vašega doma.

Kopalnica

Pred čiščenjem kopalnico dobro ogrejte, saj toplota poveča delovanje alkalnih čistilnih sredstev. Dovolj bo že nekaj stopinj Celzija več kot po navadi in čiščenje bo postalo otroško lahko.

Sveče 

Prah z okrasnih sveč, ki jih le občasno prižgete, očistite z mehko vatirano krpico za odstranjevanje ličil, pomočeno v alkohol.

Kuhinjski predali 

Umazanijo iz kuhinjskih predalov in omar boste preprosto in hitro odstranili z gosto pasto, ki jo pripravite iz sode bikarbone in rastlinskega olja. Na koncu omare in predale obrišite še s suho krpo.

bakrena posoda
Madeže z bakrene posode in srebrnine boste hitro in preprosto odstranili s pomočjo kečapa.
Profimedia

Tla

Grde madeže, ki jih na tleh puščajo gumijasti podplati, odstranite s pomočjo WD-40. Popršite po madežu in nežno obrišite z bombažno krpo.

Vzglavniki 

Rumene madeže, ki nastanejo na vzglavnikih zaradi potenja, očistite s sledečo mešanico: v dozirno posodo vsujte žlico pralnega praška, žlico detergenta za umivanje posode, žlico belila in pol žlice boraksa. Operite pri temperaturi 60 stopinj Celzija.

Namizna svetilka 

Platneni del namizne svetilke boste nečistoč očistili najlažje z lepljivim valjarjem, ki ga uporabljate za odstranjevanje muck, las in drugih nečistoč.

Hladilnik 

Neprijeten vonj iz hladilnika boste najlažje odstranili, če boste vanj postavili krožnik z nekaj kave. Pustite čez noč, oziroma dokler neprijeten vonj ne izgine.

Rja

Na krompir nanesite nekaj sode bikarbone in podrgnite po rjaveči posodi in drugem priboru. Mešanica bo hitro odstranila grde madeže.

Lesene deske 

Madeže z lesenih desk in drugih lesenih predmetov v hiši boste preprosto in hitro odstranili s pomočjo majoneze. Nekaj majoneze nanesite na mehko bombažno krpo in nežno spolirajte predel z madežem.

Bakrena posoda in srebrn pribor 

Madeže z bakrene posode in srebrnine boste hitro in preprosto odstranili s pomočjo kečapa. Kečap nanesite na posodo, pustite delovati nekaj minut in obrišite z vlažno krpo. Uporabite ga lahko tudi pri odstranjevanju rje.

Objavljeno v časniku Novice Svet24 št. 7, 10. 1. 2019.