Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Ali se Bitcoin znova prebuja? 5 nasvetov za varno naložbo

Oglasno sporočilo, 25.03.2019 08:38:31

Se tudi vi odločate za nakup kriptovalut? Če je odgovor pritrdilen, potem imamo v pričujočem članku za vas nekaj uporabnih nasvetov, ki bi se jih moral držati vsak začetnik.

Delite na:
Ali se Bitcoin znova prebuja? 5 nasvetov za varno naložbo
Bitcoin ostaja najbolj popularna kriptovaluta, trenutno pa je njegova cena zelo stabilna. Promocijsko gradivo

Se tudi vi odločate za nakup kriptovalut? Če je odgovor pritrdilen, potem imamo v pričujočem članku za vas nekaj uporabnih nasvetov, ki bi se jih moral držati vsak začetnik.

V zadnjih štirih mesecih se je vrednost Bitcoina nekoliko ustalila in se v povprečju giblje okrog 3.200 evrov. Največ trgovanja se sicer izvede v paru z ameriškim dolarjem in pred dnevi se je cena dvignila nad štiri tisočake. Posledično se je znova veliko pisalo in govorilo o Bitcoinu.

Gre definitivno za pozitiven znak, ob nadaljnji rasti pa je kar nekaj možnosti, da se bo za nakup odločilo vedno več ljudi. Tako lahko cena še dodatno zraste, s tem pa se ustvari pozitiven povratni učinek novih kupcev in vedno višje cene. To se je v desetletni zgodovini Bitcoina pripetilo že kar nekajkrat.

Kako torej postopati, če se želite še sami lotiti trgovanja s kriptovalutami?

1) Izberite primeren servis

Če ste začetnik, potem imate verjetno drugačne potrebe kot izkušeni trgovalci. Slednjim so namenjeni servisi z bolj kompleksnimi uporabniškimi orodji in funkcijami. Za bolj neizkušene pa obstajajo servisi za enostaven nakup z evri.

Za registracijo v večini primerov potrebujete uporabniško ime, email naslov in močno geslo. Regulirani servisi bodo od vas zahtevali tudi verifikacijo identitete, za kar boste morali predložiti fotografije določenih osebnih dokumentov in dokazil.

Po uspešni registraciji boste imeli možnost bančnega nakazila, ali pa kar direkten nakup s kreditno kartico.

2) Majhni koraki

Glavno pravilo za vsako vrsto naložbe je, da nikoli ne vlagate več, kot si lahko privoščite izgubiti. Poglejmo si primer. Recimo, da imate slabo razvado in vsak mesec porabite 100 evrov za sladkarije. V nekem trenutku se odločite, da boste s tem prekinili in tistih 100 evrov raje vložili v Bitcoin. Verjetno se lahko strinjamo, da bi bila to dokaj neškodljiva naložba, saj bi ob tem celo imeli možnost za zaslužek.

Primer izjemno slabe naložbe bi bil v primeru, če bi za kriptovalute porabili večino, ali pa kar vse svoje prihranke.

Trg kriptovalut se včasih hitro spreminja, zato lahko cena že samo v enem dnevu močno niha. Zaradi tega je na začetku pametno vlagati majhen odstotek sredstev, ki si jih lahko privoščite. Spremljajte Bitcoin tečaj in se spoznajte z gibanjem trgom, saj si boste tako nabrali dragocene izkušnje.

3) Ne stavite vseh sredstev na enega konja 

Tveganje lahko namreč drastično zmanjšate že samo z nakupom večjega števila kripto kovancev. Recimo, da svoja naložbena sredstva razdelite na dva enaka dela in kupite dve kriptovaluti. Če ena od njih povsem propade, potem imate polovico svojih sredstev še vedno na varnem. Zelo malo verjetno je, da bi hkrati propadlo več kriptovalut. 

Poleg tega je pametno, da naložbo razdelite tudi čez čas. S tem mislim na to, da ne kupujete ali prodajate vseh sredstev naenkrat, temveč to počnete v manjših korakih. Redkokdaj boste namreč optimalno tempirali nakup in prodajo, zato je to veliko bolj priporočljivo delati postopoma. S tem lahko zmanjšate povprečno nakupno ceno ali zvišate povprečno prodajno ceno. 

4) Spremljajte gibanje trga 

Na spletu lahko najdete ogromno uporabnih informacij, čeprav je njihova kredibilnost v večini primerov vprašljiva. Zaradi tega upoštevajte svojo presojo in objektivne informacije, ki temeljijo na vaši lastni raziskavi. 

ddd.png
Kriptovalute so imele v zadnjih letih kar nekaj ciklov naglih rasti in padcev, trenutno pa smo v obdobju relativnega zatišja.
Promocijsko gradivo

V želji po manjšem tveganju se je smotrno osredotočiti na kriptovalute oziroma projekte, ki imajo velik dnevni obseg trgovanja in aktivno skupnost. Projekt preverite na priljubljenih družbenih omrežjih, kot so Reddit, Twitter, Facebook, Telegram, Discord itd. Na njih boste našli konstruktivne kritike in poglobljene debate.

Pri manjših projektih boste težje našli uporabne informacije, zato boste včasih morali zaupati svojim občutkom.

5) Bodite potrpežljivi

Ob zanašanju na lastne občutke se poskusite izogniti pretirano čustvenemu trgovanju. S tem mislim predvsem na brezglavo kupovanje, ko se cena kriptovalute naglo dvigne, in na panično prodajanje, ko cena naglo pade.

V prvem primeru se uporablja kratica FOMO, ki izhaja iz angleškega izraza “fear of missing out”. V prevodu bi lahko rekli, da gre za strah po izostanku, medtem ko drugi služijo.

Priporočam vam dobršno mero potrpljenja, razen takrat, ko imate res dober razlog (podprt z lastnimi raziskavami) za nakup ali prodajo.

Kakšna je napoved?

Bitcoin vrednost raste in pada po nepredvidljivem vzorcu, čeprav je trenutno v dokaj stabilnem obdobju. Nihče ne more napovedati prihodnosti, zato nikoli ne zaupajte nikomur, ki vam garantira zaslužke.

Trg kriptovalut je sicer izredno dinamičen, zato se lahko vsakomur včasih ponesreči, tudi če sledi vsem možnim načelom za uspešno trgovanje. Po drugi strani pa se vam lahko povsem nepričakovano posreči. Na vsak dobiček ali izgubo je potrebno gledati kot na lekcijo oziroma na priložnost za učenje.

Aktivno trgovanje s kriptovalutami je konec koncev dokaj podobno trgovanju z delnicami, ampak je v bistvu veliko lažje začeti. Nakup kriptovalut je namreč zelo preprost in se ga lahko loti vsakdo, saj ni nič bolj zahtevno kot uporaba spletne banke. Potrebujete samo napravo z dostopom do spleta in nekaj minut, da se registrirate na enega od primernih servisov.

Kriptovalute tako niso več rezervirane za napredne poznavalce tehnologije, temveč so z novimi spletnimi servisi v domačem jeziku (kot je Kriptomat) postale dostopne vsem. Še vedno pa je uspeh odvisen od naših izkušenj, s kakšnimi informacijami razpolagamo, kakšna tveganja sprejemamo in tako dalje.

Besedilo je informativno in ne velja kot priporočilo za investicijo.