volodimir zelenski, oleksander sirski Svet24.si

Prvi mož ukrajinske vojske presenetil: Ukrajina ...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

1710782797-172a9863-1710782656248 Necenzurirano

Nekoč smo imeli tajkune. Zdaj okrog javnih ...

janez jansa shod sds kongresni trg Reporter.si

Golobova vlada Janši sama na pladnju ponuja ...

ronaldo 11 Ekipa24.si

Avtor selfija v velikih težavah: zaradi vdora na ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Ali bizarne zvezdniške diete delujejo?

M. K., 13.01.2021 12:47:56

Predstavljamo nekaj najbolj bizarnih zvezdniških diet vseh časov - od skrajnega mesojedstva do biblijsko navdahnjene.

Delite na:
Ali bizarne zvezdniške diete delujejo?
Beyonce splet

Zvezdniki pogosto počnejo nore stvari, da bi bili videti in se počutili najbolje. Njihove prehranjevalne navade pri tem niso izjema.

Od vampirskih tretmajev obraza Kim Kardashian West, pri čemer se zahteva vbrizgavanje lastne krvi, do nenavadne količine popite vode Toma Bradyja, ki naj bi se tako izognil sončnim opeklinam ...

V zadnjem letu sta največ prahu zaradi spremembe teže dvignili Adele in Rebel Wilson, ki sta se znebili skoraj vseh odvečnih kilogramov.

Medtem ko nekateri prisegajo na preproste in znanstveno podprte koncepte uravnavanja telesne teže, ki predvsem zapovedujejo veliko svežih in nepredelanih živil, drugi prisegajo na čudne prehranske trende, kljub pomanjkanju dokazov, ki bi jih podpirali.

adele.jpg
Adele
instagram

Adele – IZMIŠLJENA SKUPINA ŽIVIL

Poročali so, da se je Adele odločil za tako imenovano dieto sirtfood, ki ustvarja novo skupino živil, ki pa je nutricionisti kot take ne priznavajo. Ta živila naj bi uravnavala metabolizem, stopnjo vnetja in posledično staranje telesa. V to skupino spadajo zeleni čaj, agrumi, peteršilj, ohrovt, kapre, borovnice, jabolka in celo rdeče vino.

Na začetku dieta zapoveduje tridnevno omejitev vnosa kalorij na le tisoč dnevno, nato od četrtega do sedmega dneva zvišamo vnos na 1500 kalorij. Kalorično tako omejena prehrana največkrat pomeni, da ni primerna kot dolgoročen načrt, kratek seznam živil, ki jih dieta dovoljuje, pa lahko celo omejuje vnos hranil, ki jih telo nujno potrebuje.

beyonce.jpg
Beyonce
splet

Beyonce – EKSTREMNA OČIŠČEVALNA DIETA

Večkrat je omenila, da za hitro izgubo odvečnih kilogramov uporablja tako imenovano dieto master cleanse, ki je precej radikalna 10-dnevna »očiščevalna« dieta, pri kateri nič ne jemo, pijemo pa le vodo z limono, javorjevim sirupom in kajenskim poprom.

Pri tako ekstremnem omejevanju vnosa živil se pojavi skrb, da telo ne bo dobilo vseh bistvenih hranil. Pomanjkanje vlaknin, beljakovin in zdravih maščob bo najverjetneje povzročilo slabo počutje in veliko lakoto. Zagotovo pa je dieta nevzdržna dolgoročno. Pogosto poseganje po tej dieti bi lahko povzročilo celo težave s srcem in ledvicami, pa tudi povečanjem telesne teže na dolgi rok.

Mariah Carey.jpg

Mariah Carey – NORVEŠKI LOSOS IN KAPRE

Kako se kraljice božiča drži v formi? Menda ne je drugega kot norveškega lososa in kapre. Za medije je še povedala, da se trudi čim bolj držati beljakovinske diete, kar pa je zelo težko. Uživanje beljakovin nam sicer lahko pomaga, da smo dlje siti, vendar uživanje samo lososa pomeni, da ne dobimo vseh hranil, ki jih najdemo v sadju, zelenjavi in žitu.

Chris Pratt
Chris Pratt
Reuters

Chris Pratt – BIBLIJSKA DIETA

Priljubljeni igralec se je odločil za dieto, za katero so navdih dobili v Bibliji. Tako imenovana Danielova dieta zahteva 21 dni uživanja le sadja, zelenjave in nekvašenega kruha. Na njihovi spletni strani je zapisano, da naj bi se tako lažje znova osredotočili na Kristusove nauke.

Tako kot druge restriktivne diete tudi ta temelji na ideji, da se mora telo »razstrupiti«. Toda za to ni potreben poseben načrt prehranjevanja. Diete, ki močno omejujejo kalorije ali vrste hrane, ki jo jemo, navadno ne vodijo do trajnega zmanjšanja telesne teže, poleg tega pa omejujejo hranilne snovi, ki jih telo nujno potrebuje.

Shailene Woodley.jpg

Shailene Woodley – GLINA NA ŽLICO

Shailene Woodley, ki je znana predvsem po vlogah v filmih Razcepljeni, Krive so zvezde in v seriji Majhne laži, pravi, da vsako jutro pogoltne pol čajne žličke gline, zmešane v nekaj vode. Meni, da je glina ena od najboljših stvari, ki jih lahko vneseš v svoje telo, ker se veže na »druge materiale« in se tako lažje znebimo »negativnih izotopov«. Nasvet je slišala od taksista in ga očitno vzela zelo k srcu.

Naša ledvica in jetra ne potrebujejo dodatne pomoči pri predelavi toksinov, zato je čudežna moč gline precej neutemeljena. Ima pa glina lahko sledi nekaterih koristnih mineralov, kot sta železo in kalcij, obstajajo pa veliko boljši načini za njihov vnos – na primer uživanje hrane, bogate s temi minerali.

0_Marilyn-Monroe.jpg
Marilyn Monroe
splet

Marilyn Monroe – SUROVA JAJCA V MLEKU

Po mnenju marsikoga največja lepotica vseh časov Marilyn Monroe je v intervjuju iz leta 1952 opisala svoje prehranjevalne navade kot skrajno bizarne. Uživala je v surovih jajcih, stepenih v mleko, pogosto v celem dnevu pojedla le zrezek in par korenčkov, bila je pa tudi velika oboževalka sladoleda s toplim čokoladnim prelivom.

jordan peterson pl2.jpg
Jordan B. Peterson
Primož Lavre

Jordan Peterson – SKRAJNI MESOJEDEC

Kontroverzni psiholog z Univerze v Torontu zagovarja prehrano izključno na temelju mesa za zdravljenje številnih bolezni, od artritisa do depresije. Peterson naj bi izgubil 50 kilogramov, odkar se je vzdržal drugih skupin živil. Pri »mesojedi« dieti naj bi izbirali bolj mastne kose mesa in popili veliko vode.

Jack Dorsey
Jack Dorsey, ustanovitelj Twitterja
Arhiv Svet24

Jack Dorsey – VIKEND POST

Ustanovitelj in lastnik Twitterja Jack Dorsey prisega le na en obrok dnevno, med vikendi pa se posti. Vsak dan med tednom užije le večerjo, ki je sestavljena iz beljakovin, zelenjave in sladice, ki je navadno sestavljena iz jagodičevja in temne čokolade. Vse poje po 18.30 in pred 21. uro. Ob vikendih se popolnoma posti, le v nedeljo zvečer si privošči kostno juho. Zaradi takšnega prehranjevanja naj bi se počutil bolj osredotočeno. Po mnenju nekaterih strokovnjakov pa osredotočenost in percipirana produktivnost nista pozitivna posledica, saj pomeni, da nam primanjkuje hranil. Živali, ki so izstradane, so osredotočene namesto igrive, saj so zaskrbljene glede naslednjega obroka.

karl lagerfeld.jpg
karl lagerfeld.
Profimedia

Karl Lagerfeld – V IMENU MODE

Pokojni kralj visoke mode se je nekega dne zbudil in se odločil, da mu njegovo telo ni več všeč. Poiskal je zdravnika, ki mu je pomagal shujšati 80 kilogramov, skupaj pa sta napisala knjigo Dieta Karla Lagerfelda.

19. februarja 2019 v starosti 85 let nas je modni velikan zapustil za vedno, potem ko je vrsto let užival v do deset pločevinkah dietetične kole dnevno in jedel le majhne obroke, da bi čim bolj omejil užite kalorije. Za zajtrk je po navadi izbral kos popečenega kruha, eno jajce, sok, jogurt in pločevinko kokakole. Za večerjo pa prepeličja jajca, lososa z brstičnim ohrovtom ali teletino s slivami. Njegov prehranski režim bi verjetno povzročil stalno lakoto, saj je kalorije omejil na le 1200 dnevno, medtem ko je priporočen dnevni vnos za moške od 2000 do 2500 kcal.