Rusko veleposlaništvo Svet24.si

Izgnani ruski diplomat naj bi zapustil Slovenijo

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

pakiranje Njena.si

Celotnega pakiranja in selitve v oddaji ne vidite

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

STROKOVNJAK ODGOVARJA: Mozolj pri mozolju

Karmen Spacapan, 28.07.2021 08:00:42

Stara sem že 22 let in sem še vedno mozoljasta kot kakšna pubertetnica. Ne vem več, kaj narediti.

Delite na:
STROKOVNJAK ODGOVARJA: Mozolj pri mozolju
Akne lahko povzročijo vidne in »čustvene« brazgotine Dreamstime

Stara sem že 22 let in sem še vedno mozoljasta kot kakšna pubertetnica. Pozimi si nadenem veliko pudra in tako nekako skrijem to svojo grdo kožo, poleti pa je zgodba res huda. Moja koža je kljub redni negi katastrofalna. Ne vem več, kaj narediti. Prosim za kakšen nasvet.

Tamara, Ljutomer

Odgovarja specialist iz klinike Nobilis:

Akne ali »mozolji« se najpogosteje pojavijo v puberteti, lahko pa šele v poznih dvajsetih letih ali pozneje. Povzročijo lahko vidne in »čustvene« brazgotine.

Dobro je vedeti

Akne nastanejo v predelu dlačnih foliklov in njim pridruženih lojnic. Odprtine foliklov se zaradi nakopičenih odmrlih celic zamašijo. Bolniki z aknami so bolj občutljivi za hormone, ki stimulirajo lojnice k čezmernemu izločanju loja. V foliklih se tako ustvari ugodno okolje za razmnoževanje bakterij, ki sprožijo vnetje.

Akne so lahko blage, zmerne ali izrazite. Na obrazu, vratu, hrbtu, sprednjem delu trupa, ramenih in redkeje nadlahteh se lahko pojavijo svetli ali črnikasti komedoni oziroma ogrci, rdeče izbokline, gnojne izbokline, rdeče ali rjave lise, kraste ter brazgotine različnih oblik. Koža je pogosto mastna in boleča.

Zdravljenje

Akne lahko učinkovito zdravimo z lokalnimi zdravili (npr. z geli, kremami in raztopinami), antibiotiki v obliki tablet, kontracepcijskimi tabletami, izotretinoin kapsulami in drugimi zdravili. Vsakomur ne koristi isto zdravilo ali kombinacija istih zdravil. Zdravljenje je odvisno od bolnikove starosti, spola, jakosti in trajanja aken ter odziva na predhodno zdravljenje.

Med najpogosteje uporabljena lokalna zdravila spadajo tretinoin, adapalen, benzoil peroksid, klindamicin in azelainska kislina. Koristi lahko dlje časa trajajoče zdravljenje z nizkim odmerkom antibiotikov v obliki tablet. Nekatere kontracepcijske tablete lahko koristijo bolnicam z aknami, ker zmanjšajo izločanje loja.

Za zdravljenje aken lahko koristijo tudi kemični pilingi z določenimi kislinami. Zelo koristne so profesionalne kozmetične nege.

Kaj lahko storite sami

Kožo si nežno umijte največ dvakrat na dan s sredstvom brez mila in alkohola (npr. s sindeti, ki so na voljo v lekarnah). Kozmetika naj bo na vodni osnovi in nekomedogena. Kožnih sprememb ne stiskajte. Redno obiskujte dermatologa, ki bo sproti prilagajal zdravljenje. Povejte mu tudi, če imate poleg aken druge zdravstvene težave (npr. povečano ali zmanjšano poraščenost, neredne menstrualne cikluse). Nekatere oblike aken so lahko pridružene resnim boleznim. V besedilu so opisane tako imenovane »navadne« akne.

Nobilis
nobilis
Nobilis