Bankomat Svet24.si

Ste ostali brez gotovine, vaša bančna kartica pa...

merkur 1 Svet24.si

Intuitivni čas retrogradnega Merkurja obrnimo ...

borut petek Necenzurirano

Nekdanji Janšev zaupnik je zdaj milijonar. Kdo ga...

grims cerkev-kriz mora bit-facebook Reporter.si

Kako Cerkev omogoča predvolilno kampanjo Branka ...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

doncic Ekipa24.si

Prihajajo Luka 3! Dončić bo kmalu predstavil ...

Mansarda? Zakaj pa ne! - 8 lastnosti, ki vas bodo prepričale

M. K., 12.05.2021 10:00:23

»Mansardnega stanovanja pa ne bi, hvala,« se marsikdo odloči. Pa je res slabše od običajnega?

Delite na:
Mansarda? Zakaj pa ne! - 8 lastnosti, ki vas bodo prepričale
Strešna okna nad posteljo nam omogočajo, da lahko opazujemo zvezdnato nebo. shutterstock

Če je strešna izolacija slaba ter nimamo strešnih oken in klimatske naprave, je bivanje v mansardnem stanovanju lahko zares neudobno. Če pa je stavba kakovostno grajena in izolirana ter je za svetlobo poskrbljeno s kakovostnimi strešnimi okni, je lahko mansardno stanovanje udobno in uporabno. Pri opremljanju takšnega stanovanja pa se bomo morali precej bolj pomujati, saj ne bo vsako pohištvo primerno, stremeti pa moramo k temu, da izkoristimo celotno površino, tudi prostore z nizkim stropom. Zakaj bi torej izbrali mansardno stanovanje? Ponujamo vam osem tehtnih razlogov.

1 PRIJETNO VZDUŠJE

Mansardna stanovanja nosijo določeno mero čarobnosti in domačnosti. Podstrešje je namreč tisti kraj, kjer se skrivajo stari spomini, albumi z družinskimi fotografijami, skrinjice z zakladi in z vonjem po sivki odeta oblačila iz babičine mladosti. Na podstrešjih starejših stavb prebivajo stari leseni tramovi, ki so že sami poseben okras, ali kovinska ogrodja, ki so dobra podlaga za industrijski stil opremljanja. Mansardna stanovanja, kljub temu da niso tako prostorna, nas vedno sprejmejo z odprtimi rokami, saj nosijo duha domačnosti in bohemske dobrodošlice.

mansarda
Postavitev kuhinje v mansardnih prostorih, kjer je pult ob steni z nižjim stropom.
shutterstock


2 NARAVNA SVETLOBA

Na vprašanje, proti kateri smeri neba je obrnjeno stanovanje, lahko pozabimo, saj imamo v mansardnih stanovanjih celodnevni dostop do  naravne svetlobe – če je le dovolj strešnih oken. Če je zunaj svetlo, bo svetlo tudi v mansardnem stanovanju. Iz tega razloga so primerna tudi za prostor za delo in hobije, kot so slikanje, pisanje in ročna dela. Svetloba namreč prihaja od zgoraj, zato ne bomo sami sebi delali sence. 

mansarda
V mansardnem stanovanju bomo morali nekaj več pozornosti posvetiti razporeditvi prostorov.
shutterstock


3 ZASEBNOST

Mansardna stanovanja nam zagotavljajo prav posebno mero zasebnosti, saj so odmaknjena od glasnih cest in mestnega vrveža. Če je stanovanje v dovolj visokem nadstropju, pa smo odmaknjeni tudi od pogledov iz sosednjih stavb in so zato odličen kraj za sprostitev ali druženje v krogu družine.

4 BREZ ZAVES

V mansardnem stanovanju, ki ima okna samo na strehi, ne bomo potrebovali zaves, ki so velikokrat problematičen del opreme doma, saj nekaterim enostavno niso všeč. Zavese predstavljajo problem tudi za astmatike in alergike, saj se velikokrat v njih nabirajo prah in pršice. Vsekakor nam zavese zastirajo pogled ven, in tudi če so prosojne, do določene mere omejujejo dostop svetlobi. Poleg tega prispevajo k slabemu ozračju v sobi in neprijetnim vonjavam, saj jih je treba redno prati, kar pa je zaradi njihove velikosti problematično.

mansarda
Strešna okna zagotavljajo dovolj svetlobe za dnevna hišna opravila.
shutterstock


5 MOŽNOSTI OPREMLJANJA

Mansardna stanovanja nam ponujajo kar nekaj izzivov in zanimivih možnosti opremljanja in postavitve pohištva. Nagib stropa lahko uporabimo kot element zasnove vgradnega pohištva, višino stropa na sredini kot možnost za dodatne elemente, stebre in tramove kot nosilce luči ali samostojne okrasne elemente. Res je, da bo opremljanje mansardnega stanovanja zahtevalo nekaj iznajdljivosti, a bo tudi izziv za našo domišljijo in spretnost – rezultati pa bodo edinstveni.

6 BREZ SOSEDOV

Verjetno o nadležnosti sosedov v višjih nadstropjih, ki imajo »slona za domačo žival« ni treba izgubljati besed. V mansardnem stanovanju nas definitivno ne bodo motili, saj jih ni. Mogoče nam bo kakšen ptiček naredil gnezdo na oknu ali pa zgodaj zjutraj kaj zapel.

mansarda
Leseni tramovi in podporni stebri predstavljajo zanimiv element, ki povezuje prostore.
shutterstock


7 SPANJE POD ZVEZDAMI

V mansardnem stanovanju lahko postavimo posteljo pod eno od strešnih oken in občudujemo zvezdnato nebo, preden zaspimo. Nič ni bolj čarobnega in sproščujočega kot nočno nebo s tisočero svetlih lučk.

8 CENA

Sicer je odvisno od okolice in povpraševanja, vendar so praviloma mansardna stanovanja cenejša od navadnih. Če smo v iskanju novega gnezdeca, lahko to dejstvo izkoristimo v svoj prid. Pozorni moramo biti le na to, da je stavba kakovostno grajena, da je streha dobro izolirana in da so strešna okna nova.

mansarda
Kopalnica v mansardnih prostorih. Tuš in umivalnike postavimo na stran, kjer je strop višji, kad pa tja, kjer je nižji.
shutterstock