900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Štiri vaje obrazne joge

kl, 26.01.2021 18:10:31

Vaje za učvrstitev linij obraza, podkožnih mišic in zmanjšanje gub, ki jih lahko opravite v nekaj minutah zjutraj ali, še boljše, zvečer.

Delite na:
Štiri vaje obrazne joge
Obrazna joga splet

Obrazna joga ne izvira, kot mi morda kdo pomislil, iz Indije, pač pa iz tradicionalne kitajske medicine. Gre za tehniko, ki vključuje masažo obraza in akupresuro za mehčanje mišic v koži.

Gre za obliko masaže z uporabo specifičnih gibov, usmerjenih k posameznim mišicam in kožnega ter podkožnega tkiva, s katerimi gradimo t.i. miščni spomin ter napnemo, oblikujemo in učvrstimo obris našega obraza ter zmanjšamo posledice staranja. S sproščanjem podkožnega mišičevja pa zmanjšamo možnosti koži, da se naguba in tako naredimo svojevrsten "lifting".

Vaje lahko delate zjutraj, da obraz pripravite na nov dan, ali pa zvečer, da se znebite napetosti v podkožnih mišicah, ki se (pogosto nezavedno) zgodijo čez dan.

Vaja za učvrstitev linije spodnje čeljusti

Poglejte navzgor tako, da dvignete brado čimviše k stropu. Široko se nasmejte in odprite ter zaprite čeljust, s čimer boste okrepili mišice v vratu.

To naredite počasi, šest do desetkrat.

S še vedno dvignjeno brado poglejte v eno stran (levo ali desno) ter ponovno odpirajte in zapirajte čeljust. Po šestih do desetih ponovitvah naredite enako še v drugo stran. Če medtem začutite bolečine, naredite premor.

Vrnite brado v normalen položaj in jo ponovno dvignite. Jezik naslonite na nebo in v tem položaju trikrat pogoltnite slino.

Učvrstitev podbradka

Eden od glavnih znakov staranja je zmanjšanje elastičnosti kože, ki se pogosto najprej pozna na podbradku. Za učvrstitev naredite naslednjo vajo:

Usta oblikujte v "O" oziroma "poljub". Potem usta raztegnite v nasmeh, vendar morajo usta pri tem ostati zaprta.

To naredite petkrat. Pri peti ponovitvi zadržite nasmeh.

Položite kazalec tik pod sredino spodnje ustnice (še vedno ostanite nasmejani), dvignite brado proti stropu in odprite in zaprite usta. To naredite šestkrat do desetkrat. Pri tem bi morali začutiti napetost v licih in čeljusti.

Spustite brado v osnovni položaj. Vse skupaj ponovite petkrat.

Vaje proti gubam na čelu

Vaja morda ne bo popolnoma odpravila gub na čelu, tistih najglobljih zelo verjetno ne, vendar pa bo zmehčala linije čela in gube med obrvmi.

Široko odprite oči, kot da ste presenečeni in jih držite v tem položaju, medtem ko petkrat globoko vdihnete in izdihnete. Pazite, da pri tem ne gubate čela!

Potem naredite pest in s srednjimi prstnimi členki masirajte čelo. To lahko počnete z obema rokama in pri tem nežno raztegujeto kožo od sredine čela proti sencam.

Vaja za manjšanje podočnjakov

Področja z občutljivo tanko kožo pod očmi se naj ne bi prevečkrat dotikali. Kako torej naj izvajamo masažo na tem delu, ne da bi povzročili škodo?

Dobra vaja za učvrstitev mišic okoli očesa je naslednja:

Položite konico prstanca na območje med obrvmi, s konico kazalca pa se dotaknite zunanjega kotička obrvi, tako da s prstoma oblikujete "V".

Sprostite čelo in poglejte navzgor, pri tem pa veki rahlo stisnite oz. priprite oči. Pri tem bi morali začutiti, da sta veki začeli trepetati. Vendar to samo kaže, da mišice delujejo. S tem jih utrjujete in preprečujete nastanek gub.

Štejte do pet in potem sprostite in zaprite oči.

Ponovite pet do desetkrat.