alec baldwin1 Svet24.si

Po tragični nesreči se je oglasil Alec Baldwin

avstrijska policija, policijski trak, splošna, dunaj, streljanje Svet24.si

Iz stanovanja se je vil neznosen smrad, izpod vrat...

franci matoz, dimitrij zadel Svet24.si

Odstopila uprava Luke Koper

janez jansa pl7 Reporter.si

Ljerka Bizilj: Janšo težko razumem, da se mu ob ...

435a62c1e58e3dccd8f42ad04a5addda Necenzurirano

Je to okoljska mafija? To je novo Vizjakovo darilo...

Polona Kranjc Njena.si

Polona želela domov, a mora v gozd

doncic young pm Ekipa24.si

Kakšna zaušnica DALLASU in Dončiću na prvi ...

6 namigov za popolno spalnico

M.K., 08.06.2021 14:00:53

Kako ustvarimo prostor za počitek, ki bo funkcionalen, romantičen in hkrati estetsko dovršen?

Delite na:
6 namigov za popolno spalnico
/ Shutterstock

Ne pozabi na umetnost

Ko razmišljamo o umetninah, ki bodo krasile naše stene, ali mogoče o družinskih fotografijah, velikokrat na spalnico popolnoma pozabimo. Ker je to prostor, ki ga bomo najverjetneje obiskali le sami, zelo redko prijatelji, družina in razni obiski, se nam včasih zdi umetnine in fotografije kar škoda »skrivati« v spalnici. Tako nam ostanejo prazne stene, ki niso prav nič privlačne. So pa prav te stene izjemno pomembne, saj so zadnja stvar, ki jo vidimo, ko gremo spat, in prva, ki jo zagledamo, ko se zbudimo. 

spalnica, dom2, nosilna
/
Shutterstock

Ambientalna svetloba

Spalnica je tisti prostor, v katerem se z ambientalno svetlobo lahko kar najbolj poigramo. Z raznimi svetili, lučkami in kresničkami lahko ponazorimo zvezdnato nebo, rahle tople žarke poletnega sončnega zahoda, domačno prasketanje kamina ali nežno svetlobo mistične meglice. Pri tem ni pravil – mogoče le, da se izogibamo reflektorjem. Dodajte čim več izvorov svetlobe – od lestencev, LED trakov pod posteljo pa do stenskih dekorativnih svetil in luči za branje.

spalnica, dom2, nosilna
/
Shutterstock

Adijo, šara


Spalnica je prostor za počitek. Je tu zato, da nam nudi sproščujoče zavetje pred kaosom vsakdana. Zato nikar ne pripeljite kaosa v spalnico. Naj bo tam čim manj nepotrebne krame. Naj bo velikost pohištva skladna z velikostjo sobe in ne prevelika – saj se bomo v nasprotnem primeru počutili utesnjeno. Če bomo poskrbeli tudi za nekaj prostora, kamor bomo lahko skrili vse drobne, nujne, a neprivlačne pritikline, pa še toliko bolje. Nočne omarice s predali zmagajo.

spalnica, dom2, nosilna
/
Shutterstock

Nikar preživahno


Izbira barvne lestvice je v spalnici pomembnejša kot v preostalih prostorih. Nikar z žarečimi oranžnimi in kričečimi rdečimi. Ustvariti si želimo »mehek« prostor, ki sprošča že na pogled. Z nevtralnimi toni, pastelnimi barvami in pridušenimi odtenki bomo dosegli prav to. 

Ne spreglejte vzglavja


Konec bež oblazinjenim vzglavjem postelje, ki so vsa enaka. Naj bo naše nekaj posebnega. Mogoče iz recikliranega lesa, oblazinjeno z razkošnim žametom ali prav posebnih oblik. Če mu bomo posvetili nekaj dodatne pozornosti, lahko postane glavni kos dekorja in prava umetnina. Pritegnil bo pozornost prav tja, kamor si želimo – v center spalnice, kjer navadno stoji postelja.

spalnica, dom2, nosilna
/
Shutterstock

Posteljnina


Ker je postelja v spalnici glavni kos pohištva, bo posteljnina glavni kos dekorja. Opredelila bo prostor in dala tisto piko na i, ki lahko navduši ali popolnoma razočara. Tu je vredno razmisliti in skrbno načrtovati. Ker se posteljnina tudi pogosto menja, bo treba imeti kar nekaj kosov, ki so skladni s preostalim dekorjem v spalnici in najbolje tudi med seboj. 

Dodaten trik? Vzglavnikom zamenjajte prevleke tako, da ne bodo iz istega kompleta kot preostala posteljnina. To bo dodalo tisto nekaj posebnega, dizajnerskega, kar iščemo. Nikar pa ne pretiravajte z vzglavniki in okrasnimi blazinami. Tri je dovolj, pet je preveč!